Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Veroorzaakt rood vlees kanker? Studies, uw risico verlagen, meer

Wat is het vooruitzicht voor diegenen die een speciaal dieet voor ADHD willen eten?

 1. U kent waarschijnlijk de waarschuwingen van voedingsdeskundigen over het consumeren van te veel rood vlees. Dit omvat rundvlees, lam, varkensvlees en geit.

 2. Dit zou het risico op verschillende langdurige gezondheidsproblemen, waaronder cardiovasculaire problemen, verhogen, maar hierover is meer onderzoek nodig.

 3. Maar hoe zit het met claims dat rood vlees kanker veroorzaakt? Experts onderzoeken het probleem nog steeds, maar ze hebben enkele potentiële links geïdentificeerd.

Het verschil tussen onbewerkt en verwerkt rood vlees

 1. Alvorens in te gaan op het onderzoek naar de link tussen rood vlees en kanker, is het belangrijk om de verschillende soorten rood vlees te begrijpen.

 2. Onverwerkt rood vlees is vlees dat niet is gewijzigd of aangepast. Voorbeelden hiervan zijn:

 3. Onverwerkt rood vlees kan op zichzelf voedzaam zijn. Het zit vaak boordevol eiwitten, vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen.

 4. Rood vlees verliest een deel van zijn traditionele waarde wanneer het wordt verwerkt.

 5. Verwerkt vlees verwijst naar vlees dat op de een of andere manier is aangepast, vaak qua smaak, textuur of houdbaarheid. Dit kan worden gedaan door vlees te zouten, te genezen of te roken.

 6. Voorbeelden van verwerkt rood vlees zijn:

 7. Verwerkt rood vlees heeft in vergelijking met onbewerkt rood vlees over het algemeen minder nuttige voedingsstoffen en meer zout en vet.

 8. Experts hebben rood vlees geclassificeerd als een waarschijnlijke oorzaak van kanker wanneer het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Er is een sterker verband tussen verwerkt vlees en het risico op kanker.

 9. Experts hebben bewerkt vlees geclassificeerd als kankerverwekkend. Dit betekent dat het nu bekend is dat het kanker veroorzaakt.

Wat het onderzoek zegt

 1. In de loop der jaren hebben veel onderzoeken gekeken naar de gezondheidseffecten van het consumeren van zowel onbewerkt als verwerkt rood vlees.

 2. Tot nu toe zijn de resultaten gemengd, maar er zijn aanwijzingen dat het eten van veel rood vlees het risico op bepaalde vormen van kanker kan vergroten.

 3. Het Internationaal Agentschap voor kankeronderzoek (IARC) maakt deel uit van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het bestaat uit internationale experts die werken aan het classificeren van mogelijke kankerverwekkende stoffen (kankerverwekkende stoffen).

 4. Als er veel aanwijzingen zijn dat iets kan leiden tot kanker, brengen IARC-leden een aantal dagen door met het bestuderen van wetenschappelijke studies over de mogelijke kankerverwekkende stof.

 5. Ze beschouwen meerdere factoren uit het bewijsmateriaal, waaronder hoe dieren reageren op een mogelijke kankerverwekkende stof, hoe mensen erop reageren en hoe kanker zich zou kunnen ontwikkelen na blootstelling.

 6. Groep 1-middelen zijn middelen die vastbesloten zijn bij mensen kanker te veroorzaken. Groep 4-middelen daarentegen omvatten middelen die waarschijnlijk geen kanker veroorzaken.

 7. In 2015 kwamen 22 experts uit 10 landen bijeen om bestaand onderzoek over het verband tussen rood vlees en kanker te evalueren.

 8. Ze hebben meer dan 800 onderzoeken van de afgelopen 20 jaar beoordeeld. Sommige studies keken alleen naar verwerkt of onbewerkt rood vlees. Anderen keken beide.

 9. Ze hebben ook enig bewijs gevonden dat een verband suggereert tussen roodvleesconsumptie en prostaatkanker en pancreaskanker, maar er is meer onderzoek nodig.

 1. Als u uw risico op colorectale en mogelijk andere soorten kanker wilt verminderen, vermijd dan het eten van verwerkt vlees.

 2. De IARC heeft verwerkt vlees geclassificeerd als een kankerverwekkende stof van groep 1. Met andere woorden, er is genoeg onderzoek om aan te tonen dat het bij mensen kanker veroorzaakt. Om u wat context te geven, zijn hier enkele andere kankerverwekkende stoffen van groep 1:

 3. Nogmaals, deze classificatie is gebaseerd op het bewijsmateriaal dat het verband tussen kanker en een bepaald middel ondersteunt.

 4. Hoewel er sterke aanwijzingen zijn dat alle middelen van groep 1 kanker veroorzaken bij de mens, vormen ze niet noodzakelijk allemaal hetzelfde risiconiveau.

 5. Het eten van een hotdog is bijvoorbeeld niet noodzakelijk hetzelfde als het roken van een sigaret als het gaat om het risico op kanker.

 6. Het IARC-rapport concludeerde dat elke dag 50 gram verwerkt vlees eten het risico op kanker met 18 procent verhoogt. Volgens de American Cancer Society kan dit het levenslange risico op darmkanker verhogen van 5 procent naar 6 procent.

 7. Ter referentie betekent 50 gram verwerkt vlees ongeveer een hotdog of een paar plakjes delicatessen.

 8. Experts raden aan dit vlees slechts af en toe te eten. Overweeg ervan te genieten bij speciale gelegenheden in plaats van ze onderdeel van uw dagelijkse voeding te maken.

Let op de consumptie van rood vlees

 1. Onverwerkt rood vlees is voor veel mensen onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Het biedt goede hoeveelheden van:

 2. Toch concludeerde het IARC-rapport dat het regelmatig eten van rood vlees waarschijnlijk het risico op bepaalde vormen van kanker verhoogt.

 3. Het is echter niet nodig om volledig rood uit uw dieet te snijden. Let gewoon op hoe je het bereidt en hoeveel je ervan consumeert.

 4. IARC-experts hebben ook in hun rapport opgemerkt dat de manier waarop u rood vlees kookt, een impact kan hebben op het risico op kanker.

 5. Het grillen, verbranden, roken of koken van vlees bij zeer hoge temperaturen lijkt het risico te verhogen. Toch legden de IARC-experts uit dat er onvoldoende bewijs was om officiële aanbevelingen te doen.

 6. Hier is onze visie op hoe vlees zo gezond mogelijk te maken.

 7. De auteurs van het IARC-rapport merkten op dat het niet nodig is om onbewerkt rood vlees volledig op te geven. Maar het is het beste om uw porties te beperken tot drie per week.

Voeg alternatieven voor rood vlees toe aan uw dieet

 1. Als rood of verwerkt vlees veel van uw dieet vormt, kunt u overwegen wat swaps te maken.

 2. Hier zijn enkele ideeën om uw consumptie van rood vlees te verminderen:

 3. Wilt u stoppen met verwerkt vlees? Deze tips kunnen helpen:

De onderste regel

 1. Rood vlees is onder de loep genomen vanwege zijn mogelijke banden met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder kanker. Experts geloven nu dat het regelmatig eten van rood vlees het risico op colorectale kanker kan verhogen.

 2. Experts zijn het er ook over eens dat er voldoende bewijs is om te zeggen dat het eten van veel bewerkt vlees het risico op kanker verhoogt.

 3. Maar het is niet nodig om rood vlees helemaal uit uw dieet te snijden. Probeer het gewoon bij onbewerkt rood vlees van hoge kwaliteit te houden en beperk uw consumptie tot slechts een paar porties per week.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407