Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Veroorzaakt suiker diabetes? Feit versus fictie

Wat te drinken in plaats daarvan

 1. Aangezien diabetes een ziekte is die wordt gekenmerkt door hoge bloedsuikerspiegels, vragen veel mensen zich af of suiker het kan veroorzaken.

 2. Hoewel het waar is dat het eten van grote hoeveelheden toegevoegde suiker het risico op diabetes kan verhogen, is suikerinname slechts een deel van de puzzel.

 3. Vele andere factoren - inclusief algehele voeding, levensstijl en genetica - hebben ook invloed op uw risico.

 4. Dit artikel bespreekt de rol van suiker bij het ontwikkelen van diabetes en geeft tips voor het voorkomen van de ziekte.

Wat is diabetes?

 1. Diabetes treedt op wanneer uw lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer effectief kan reguleren.

 2. Dit kan gebeuren wanneer uw alvleesklier stopt met het produceren van voldoende insuline, wanneer uw cellen resistent worden tegen de insuline die wordt geproduceerd of beide (1).

 3. Insuline is het hormoon dat nodig is om suiker uit uw bloedbaan en in uw cellen te verplaatsen - dus beide scenario's resulteren in chronisch verhoogde bloedsuikerspiegels.

 4. Hoge bloedsuikerspiegels gedurende een lange periode kunnen leiden tot complicaties zoals een verhoogd risico op hartaandoeningen, evenals zenuw- en nierschade, dus het is belangrijk om ze onder controle te houden (2) .

 5. Er zijn twee hoofdtypen diabetes, elk met verschillende oorzaken:

 6. Type 1 diabetes is relatief zeldzaam, grotendeels genetisch, en is slechts goed voor 5-10% van alle diabetesgevallen (3).

 7. Type 2 diabetes - waarop dit artikel de focus zal leggen - is goed voor meer dan 90% van de diabetesgevallen en wordt voornamelijk veroorzaakt door voedings- en leefstijlfactoren (4).

Hoe suiker wordt gemetaboliseerd

 1. Wanneer de meeste mensen over suiker praten, hebben ze het over sucrose of tafelsuiker, die is gemaakt van suikerbieten of suikerriet.

 2. Sucrose bestaat uit één molecuul glucose en één molecuul fructose aan elkaar gebonden.

 3. Wanneer u sucrose eet, worden de glucose- en fructosemoleculen gescheiden door enzymen in uw dunne darm voordat ze worden opgenomen in uw bloedbaan (5).

 4. Hoewel een kleine hoeveelheid fructose ook door cellen kan worden opgenomen en voor energie kan worden gebruikt, wordt het grootste deel naar uw lever gebracht, waar het wordt omgezet in glucose voor energie of vet voor opslag (6 ).

 5. Als u meer suiker eet dan uw lichaam kan gebruiken voor energie, wordt het teveel omgezet in vetzuren en opgeslagen als lichaamsvet.

 6. Omdat fructose kan worden omgezet in vet, hebben hoge innamen de neiging triglycerideniveaus te verhogen, wat uw risico op hartaandoeningen en leververvetting kan verhogen (7, 8).

 7. Hoge inname van fructose wordt ook geassocieerd met hogere urinezuurspiegels in het bloed. Als deze urinezuurkristallen zich in uw gewrichten nestelen, kan zich een pijnlijke aandoening ontwikkelen die bekend staat als jicht (9).

Verhogen kunstmatige zoetstoffen het diabetesrisico?

 1. Kunstmatige zoetstoffen zijn door de mens gemaakte, zoet smakende stoffen die niet door de mens kunnen worden gemetaboliseerd voor energie. Als zodanig bieden ze zoetheid zonder calorieën.

 2. Hoewel kunstmatige zoetstoffen de bloedsuikerspiegel niet doen stijgen, zijn ze nog steeds gekoppeld aan de ontwikkeling van insulineresistentie en type 2 diabetes (30).

 3. Het drinken van slechts één blikje light frisdrank per dag is in verband gebracht met een 25-67% verhoogd risico op diabetes type 2, vergeleken met helemaal geen light frisdrank (11, 30).

 4. Het is onduidelijk waarom kunstmatige zoetstoffen het risico op diabetes verhogen, maar er zijn verschillende theorieën.

 5. Een gedachte is dat kunstmatig gezoete producten hunkeren naar zoet smakende voedingsmiddelen verhogen, wat leidt tot een hogere suikerconsumptie en gewichtstoename, wat het diabetesrisico verhoogt (31).

 6. Een ander idee is dat kunstmatige zoetstoffen het vermogen van je lichaam verstoren om de calorieën die uit suiker worden verbruikt goed te compenseren, omdat je hersenen de zoete smaak associëren met nul calorieën (32).

 7. Uit onderzoek is gebleken dat kunstmatige zoetstoffen het type en aantal bacteriën in uw dikke darm kunnen veranderen, wat kan bijdragen aan glucose-intolerantie, gewichtstoename en diabetes (33).

 8. Hoewel er een verband lijkt te bestaan ​​tussen kunstmatige zoetstoffen en diabetes, is meer onderzoek nodig om precies te begrijpen hoe ze verwant zijn.

Andere risicofactoren voor diabetes

 1. Hoewel het consumeren van grote hoeveelheden toegevoegde suiker gekoppeld is aan een verhoogd risico op diabetes, spelen veel andere factoren een rol, zoals:

Hoe te eten om uw risico op diabetes te verlagen

 1. Naast het verminderen van toegevoegde suikers, zijn er veel andere voedingswijzigingen die u kunt maken om uw diabetesrisico te verminderen:

 2. Als het verminderen van uw inname van toegevoegde suikers overweldigend aanvoelt, kunt u beginnen met het eenvoudig verminderen van uw inname van met suiker gezoete dranken, die de primaire bron van toegevoegde suikers zijn in het standaard Amerikaanse dieet (46) .

 3. Deze kleine wijziging kan een grote impact hebben.

 4. Zorgvuldig lezen van voedingswaarde-etiketten is een andere must, want er zijn meer dan 50 verschillende namen voor suiker die in voedingsmiddelen wordt gebruikt. Leren om ze op te merken is de eerste stap in het verminderen van uw verbruik.

 5. Gelukkig zijn er veel manieren om te bezuinigen op suiker terwijl je nog steeds geniet van een smaakvol en voedzaam dieet, zodat je je niet arm hoeft te voelen.

De onderste regel

 1. Overmatige hoeveelheden toegevoegde suikers zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetes type 2, waarschijnlijk als gevolg van negatieve effecten op de lever en een hoger risico op obesitas.

 2. Natuurlijke suikers zoals die in groenten en fruit zijn niet gekoppeld aan het diabetesrisico - terwijl kunstmatige zoetstoffen dat wel zijn.

 3. Naast suikerconsumptie spelen de algehele voedingskwaliteit, lichaamsgewicht, slaapkwaliteit, lichaamsbeweging en genetica allemaal een rol bij de ontwikkeling van deze ziekte.

 4. Een dieet volgen dat rijk is aan fruit, groenten, noten en koffie, met mate alcohol drinken, een gezond lichaamsgewicht behouden en regelmatig sporten kan uw risico op diabetes type 2 helpen verminderen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407