Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Vers versus bevroren fruit en groenten - welke zijn gezonder?

De afhaalmaaltijden

 1. Vers fruit en groenten zijn enkele van de gezondste voedingsmiddelen die je kunt eten.

 2. Ze zitten vol vitamines, mineralen en antioxidanten, die allemaal de gezondheid kunnen verbeteren.

 3. Meer fruit en groenten eten kan zelfs helpen beschermen tegen hartziekten (1).

 4. Verse producten zijn mogelijk niet altijd beschikbaar en bevroren soorten zijn een handig alternatief.

 5. Hun voedingswaarde kan echter verschillen.

 6. Dit artikel vergelijkt het voedingsgehalte van vers en bevroren fruit en groenten.

Oogst, verwerking en transport

 1. De meeste groenten en fruit die u koopt, worden met de hand geoogst en een kleinere hoeveelheid wordt machinaal geoogst.

 2. Wat er daarna gebeurt, varieert echter tussen verse en diepgevroren producten.

 3. De meeste verse groenten en fruit worden geplukt voordat ze rijp zijn. Dit geeft hen de tijd om volledig te rijpen tijdens transport.

 4. Het geeft hen ook minder tijd om een ​​volledig assortiment vitamines, mineralen en natuurlijke antioxidanten te ontwikkelen.

 5. In de VS kunnen groenten en fruit ongeveer 3 dagen tot enkele weken onderweg zijn voordat ze in een distributiecentrum aankomen.

 6. Volgens de USDA kunnen sommige producten, zoals appels en peren, tot 12 maanden onder gecontroleerde omstandigheden worden opgeslagen voordat ze worden verkocht.

 7. Tijdens het transport worden verse producten over het algemeen opgeslagen in een gekoelde, gecontroleerde atmosfeer en behandeld met chemicaliën om bederf te voorkomen.

 8. Zodra ze de supermarkt bereiken, kunnen groenten en fruit een extra 1-3 dagen worden tentoongesteld. Ze worden vervolgens maximaal 7 dagen bij mensen thuis bewaard voordat ze worden gegeten.

 9. Fruit en groenten die worden ingevroren, worden over het algemeen geplukt bij maximale rijpheid, wanneer ze het meest voedzaam zijn.

 10. Na de oogst worden de groenten vaak binnen een paar uur gewassen, geblancheerd, gesneden, ingevroren en verpakt.

 11. Fruit heeft de neiging om niet te blancheren, omdat dit hun textuur sterk kan beïnvloeden.

 12. In plaats daarvan kunnen ze worden behandeld met ascorbinezuur (een vorm van vitamine C) of toegevoegde suiker om bederf te voorkomen.

 13. Gewoonlijk worden geen chemicaliën toegevoegd om te produceren vóór het invriezen.

Sommige vitamines gaan verloren tijdens de verwerking van bevroren producten

 1. In het algemeen helpt bevriezing het voedingsgehalte van groenten en fruit te behouden.

 2. Sommige voedingsstoffen beginnen echter af te breken wanneer ingevroren producten langer dan een jaar worden bewaard (2).

 3. Bepaalde voedingsstoffen gaan ook verloren tijdens het blancheren. Het grootste verlies aan voedingsstoffen vindt momenteel zelfs plaats.

 4. Blancheren vindt plaats vóór het invriezen en houdt in dat de producten korte tijd in kokend water worden geplaatst - meestal een paar minuten.

 5. Dit doodt alle schadelijke bacteriën en voorkomt het verlies van smaak, kleur en textuur. Maar het resulteert ook in het verlies van in water oplosbare voedingsstoffen, zoals B-vitamines en vitamine C.

 6. Dit geldt echter niet voor bevroren fruit, dat niet geblancheerd wordt.

 7. De mate van verlies aan voedingsstoffen varieert, afhankelijk van het type groente en de lengte van de blanchering. Over het algemeen variëren de verliezen van 10-80%, met een gemiddelde van ongeveer 50% (3, 4).

 8. Uit een onderzoek bleek dat blancheren de in water oplosbare antioxidantactiviteit in erwten met 30% en in spinazie met 50% verminderde. Desondanks bleven de niveaus constant tijdens opslag bij [!?

 9. Dat gezegd hebbende, suggereert enig onderzoek ook dat bevroren producten ondanks het verlies van in water oplosbare vitamines hun antioxiderende werking kunnen behouden (6, 7).

Nutriënten in zowel verse als bevroren producten dalen tijdens opslag

 1. Kort na het oogsten beginnen vers fruit en groenten vocht te verliezen, hebben een groter risico op bederf en dalen de voedingswaarde.

 2. Eén studie vond een afname van voedingsstoffen na 3 dagen koeling, toen de waarden daalden tot niveaus onder die van bevroren variëteiten. Dit komt het meest voor bij zacht fruit (8).

 3. De vitamine C in verse groenten begint direct na het oogsten te dalen en blijft dit doen tijdens opslag (2, 5, 9).

 4. Van groene erwten is bijvoorbeeld aangetoond dat ze tot 51% van hun vitamine C verliezen tijdens de eerste 24-48 uur na de oogst (9).

 5. In gekoelde of bij kamertemperatuur opgeslagen groenten daalde de antioxidantactiviteit (5).

 6. Hoewel vitamine C gemakkelijk verloren kan gaan tijdens opslag, kunnen antioxidanten zoals carotenoïden en fenolen zelfs toenemen.

 7. Dit is mogelijk te wijten aan voortdurende rijping en wordt in sommige vruchten gezien (8, 10).

Vers versus bevroren: wat is voedzamer?

 1. Resultaten van onderzoeken die het voedingsgehalte van diepgevroren en verse producten hebben vergeleken, variëren enigszins.

 2. Dit komt omdat sommige onderzoeken vers geoogste producten gebruiken, waardoor de effecten van opslag- en transporttijd worden weggenomen, terwijl andere producten uit supermarkten gebruiken.

 3. Bovendien kunnen verschillen in verwerking en meetmethoden de resultaten beïnvloeden.

 4. Over het algemeen suggereert het bewijs echter dat invriezen de voedingswaarde kan behouden en dat het voedingsgehalte van verse en ingevroren producten vergelijkbaar is (2, 7, 11).

 5. Wanneer uit onderzoeken blijkt dat voedingsstoffen in sommige bevroren producten afnemen, zijn ze over het algemeen klein (3, 8, 12).

 6. Bovendien zijn de niveaus van vitamine A, carotenoïden, vitamine E, mineralen en vezels vergelijkbaar in verse en ingevroren producten. Ze worden over het algemeen niet beïnvloed door blancheren (11).

 7. Studies die supermarktproducten vergeleken met bevroren variëteiten - zoals erwten, sperziebonen, wortelen, spinazie en broccoli - ontdekten dat de antioxidantactiviteit en het gehalte aan voedingsstoffen vergelijkbaar waren (5, 13).

Bevroren producten kunnen meer vitamine C bevatten

 1. Bevroren producten kunnen hogere niveaus van bepaalde voedingsstoffen bevatten.

 2. Dit wordt het meest gezien in studies waarin bevroren producten worden vergeleken met verse variëteiten die een paar dagen thuis zijn opgeslagen.

 3. Bevroren erwten of spinazie kunnen bijvoorbeeld meer vitamine C bevatten dan in de supermarkt gekochte verse erwten of spinazie die meerdere dagen thuis zijn bewaard (13).

 4. Voor sommige vruchten resulteerde vriesdrogen in een hoger vitamine C-gehalte in vergelijking met verse variëteiten (14).

 5. Bovendien suggereert een onderzoek dat de processen die worden ondernomen om verse producten te bevriezen de beschikbaarheid van vezels kunnen vergroten door deze beter oplosbaar te maken (3).

Take Home Message

 1. Vers geplukt fruit en groenten rechtstreeks van de boerderij of uw eigen tuin zijn van de hoogste kwaliteit.

 2. Als u echter in de supermarkt winkelt, kan diepvriesproducten gelijk zijn aan, of in sommige gevallen zelfs voedzamer zijn dan verse variëteiten.

 3. Uiteindelijk zijn bevroren fruit en groenten een handig en voordelig alternatief voor verse opties.

 4. Het is het beste om een ​​mix van verse en ingevroren producten te kiezen om ervoor te zorgen dat u het beste scala aan voedingsstoffen krijgt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407