Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Verschil tussen spliterwten Linzen

Rijk aan vitaminen en mineralen

 1. Gedroogde erwten en linzen veranderen van oneetbaar in heerlijk wanneer gekookt in water of bouillon en verrijkt met aromatische groenten. Spliterwten en linzen zijn de eetbare vruchten van peulvruchten. Peulvruchten ontlenen hun naam aan de Latijnse puls, wat dikke soep betekent. Spliterwten en linzen bieden beide stevige alternatieven voor maaltijden op basis van vlees, maar elk heeft een andere smaak, textuur en kookbehoeften.

Basics

 1. Erwten, ook Pisum sativum genoemd, hebben doppen die ze bedekken, die hoewel ze eetbaar zijn, de aardse, rijke smaak van de vrucht verdunnen. Geschilde en gespleten erwten koken ook sneller, waardoor ze handiger zijn voor drukke koks. Linzen variëren in grootte, hebben een beschermende huid en kunnen rood, grijs geel of zwart zijn. Kruideniers hebben hele of gedeelde linzen, gehalveerde linzen nemen minder tijd om te koken en elke variëteit linzen heeft een subtiel andere textuur en smaak.

Voedingsstoffen

 1. Linzen en spliterwten bevatten elk ongeveer 244 calorieën per kopje. Spliterwten bevatten 17 gram eiwit, vergeleken met 19 gram eiwit van linzen. Beide voedingsmiddelen bevatten veel vezels, wat een goede spijsvertering en cholesterolcontrole bevordert. Erwten bevatten 6 gram vezels, minder dan de bijna 9 gram van linzen. Als je een vegetariër of veganist bent, leveren linzen 7 milligram ijzer, terwijl spliterwten slechts 2,7 milligram bevatten. Beide voedingsmiddelen zijn heilzame bronnen van kalium, met spliterwten met 750 milligram en linzen 772 milligram per 1 kop.

Bereiding

 1. Verpakte linzen en spliterwten zijn hard en droog, maar ze zwellen op en worden zachter als ze in water koken. Leg linzen in een grote pan en voeg vers water toe om linzen te koken voor gebruik in salades of andere recepten. Controleer het pakket voor de exacte benodigde hoeveelheden. Breng het water aan de kook en laat de linzen ongeveer 30 minuten sudderen of tot ze zacht zijn. Spliterwten worden romiger dan hele linzen en ze koken in slechts 20 minuten. Je kunt de linzen zout maken voor of na het koken.

Recepten

 1. Linzen hebben een rijke, vlezige smaak die goed werkt in koude salades of warme voorgerechten. Klassieke linzensoep is een snel en ongecompliceerd gerecht, vooral bevredigend op koude winterdagen. Hele linzen behouden hun vorm, zodat ze goed werken in salades en in vullingen voor uitgeholde pompoen of grote portabella-paddenstoelen. Spliterwten, zoals gehalveerde linzen, vallen uiteen tijdens het koken en vormen een pasta-achtige consistentie. Split-erwtensoep, al dan niet met toevoeging van bacon of hamaroma, heeft een iets zoetere smaak dan gekookte gespleten linzen, en gele of groene spliterwten behouden hun vrolijke tint na het koken, net als rode linzen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407