Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Versterkte wijn: soorten hoe te maken

Versterkte wijn: soorten hoe te maken

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 27 mei 2019

Wat is versterkte wijn?

 1. Versterkte wijn is een wijn waaraan alcohol is toegevoegd om het sterker te maken. Gewoonlijk is de toegevoegde spiritus brandewijn, hoewel soms ook ethanol of een neutrale spiritus, gemaakt van suikerriet of graan, wordt gebruikt. De extra alcohol wordt meestal aan de wijn toegevoegd voordat het gistingsproces voorbij is, waardoor de wijn zoeter en sterker wordt. De versterkte wijn werd oorspronkelijk gebruikt als conserveermiddel om de wijn levensvatbaar te houden tijdens reizen, maar wordt tegenwoordig meestal beschouwd als een dessertwijn. Door de eeuwen heen zijn er veel verschillende regionale stijlen van versterkte wijn gemaakt, hoewel slechts enkele populair zijn gebleven.

Soorten versterkte wijn

 1. Er zijn veel verschillende soorten versterkte wijnen, waaronder Commandaria, Madeira-wijn, marsala-wijn, mistelle, portwijn, sherry en vermout onder anderen.

Hoe te maken?

 1. Versterkte wijnen zijn wijnen waarvan het alcoholgehalte op enig moment in het wijnbereidingsproces is verhoogd. Ze zijn nogal impopulair in vergelijking met de commerciële waarvoor mensen zouden moeten gaan. Er zijn drie manieren om versterkte wijn te maken en ze zijn als volgt.

Versterkte wijn versus onversterkte wijn

 1. De meeste regelgevingssystemen definiëren het verschil tussen verrijkte en onversterkte wijnen als de ABV van de drank.

 2. De informele definitie van versterkte wijn is echter elke wijn waaraan extra alcoholische alcohol is toegevoegd, ongeacht de resulterende ABV.

 3. John Staughton is een reizend schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.

 4. De meeste regelgevingssystemen definiëren het verschil tussen verrijkte en onversterkte wijnen als de ABV van de drank.

 5. De informele definitie van versterkte wijn is echter elke wijn waaraan extra alcoholische alcohol is toegevoegd, ongeacht de resulterende ABV.

 6. John Staughton is een reizend schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407