Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Vijftien voordelen van drinkwater

Vijftien voordelen van drinkwater

 1. Ongeveer 60 procent van het lichaam bestaat uit water en ongeveer 71 procent van het oppervlak van de planeet is bedekt met water.

 2. Misschien is het de alomtegenwoordige aard van water die betekent dat elke dag voldoende drinken niet bovenaan de prioriteitenlijst van veel mensen staat.

Vijftien voordelen van drinkwater

 1. Voor een goede werking hebben alle cellen en organen van het lichaam water nodig.

 2. Hier zijn enkele redenen waarom ons lichaam water nodig heeft:

 3. 1. Het smeert de gewrichten

 4. Kraakbeen, gevonden in gewrichten en de schijven van de wervelkolom, bevat ongeveer 80 procent water. Langdurige uitdroging kan het schokabsorberend vermogen van de gewrichten verminderen, wat leidt tot gewrichtspijn.

 5. 2. Het vormt speeksel en slijm

 6. Speeksel helpt ons ons voedsel te verteren en houdt de mond, neus en ogen vochtig. Dit voorkomt wrijving en schade. Drinkwater houdt ook de mond schoon. In plaats van gezoete dranken kan het ook tandbederf verminderen.

 7. 3. Het levert zuurstof door het hele lichaam

 8. Bloed is meer dan 90 procent water en bloed vervoert zuurstof naar verschillende delen van het lichaam.

 9. 4. Het verhoogt de gezondheid en schoonheid van de huid

 10. Bij uitdroging kan de huid kwetsbaarder worden voor huidaandoeningen en voortijdige rimpels.

 11. 5. Het beschermt de hersenen, het ruggenmerg en andere gevoelige weefsels

 12. Uitdroging kan de hersenstructuur en -functie beïnvloeden. Het is ook betrokken bij de productie van hormonen en neurotransmitters. Langdurige uitdroging kan leiden tot problemen met denken en redeneren.

 13. 6. Het regelt de lichaamstemperatuur

 14. Water dat in de middelste lagen van de huid wordt opgeslagen, komt als zweet naar het huidoppervlak als het lichaam opwarmt. Terwijl het verdampt, koelt het het lichaam. In de sport.

 15. Sommige wetenschappers hebben gesuggereerd dat wanneer er te weinig water in het lichaam is, de warmteopslag toeneemt en het individu minder in staat is om hittespanning te verdragen.

 16. Veel water in het lichaam kan de fysieke belasting verminderen als tijdens de training hittestress optreedt. Er is echter meer onderzoek nodig naar deze effecten.

 17. 7, het spijsverteringsstelsel hangt ervan af

 18. De darm heeft water nodig om goed te werken. Uitdroging kan leiden tot spijsverteringsproblemen, constipatie en een te zure maag. Dit verhoogt het risico op brandend maagzuur en maagzweren.

 19. 8. Het spoelt lichaamsafval weg

 20. Water is nodig bij het zweten en het verwijderen van urine en ontlasting.

 21. Een gebrek aan water kan ervoor zorgen dat het bloed dikker wordt, waardoor de bloeddruk stijgt.

 22. 10. De luchtwegen hebben het nodig

 23. Wanneer ze uitgedroogd zijn, worden luchtwegen beperkt door het lichaam in een poging om waterverlies te minimaliseren. Dit kan astma en allergieën verergeren.

 24. 11. Het maakt mineralen en voedingsstoffen toegankelijk

 25. Deze lossen op in water, waardoor ze verschillende delen van het lichaam kunnen bereiken.

 26. 12. Het voorkomt nierschade

 27. De nieren regelen vocht in het lichaam. Onvoldoende water kan nierstenen en andere problemen veroorzaken.

 28. 13. Het verhoogt de prestaties tijdens het trainen

 29. Sommige wetenschappers hebben voorgesteld dat meer water verbruiken de prestaties tijdens zware activiteiten zou kunnen verbeteren.

 30. Meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen, maar één beoordeling wees uit dat uitdroging de prestaties vermindert bij activiteiten die langer dan 30 minuten duren.

 31. Water kan ook helpen bij gewichtsverlies, als het wordt geconsumeerd in plaats van gezoete sappen en frisdranken. "Vooraf laden" met water voor de maaltijd kan overeten helpen voorkomen door een gevoel van volheid te creëren.

 32. 15. Het verkleint de kans op een kater

 33. Tijdens het feesten kan ongezoet sodawater met ijs en citroen afgewisseld met alcoholische dranken helpen overconsumptie van alcohol te voorkomen.

Nierbeschadiging

 1. Water helpt mineralen en voedingsstoffen op te lossen, waardoor ze beter toegankelijk zijn voor het lichaam. Het helpt ook bij het verwijderen van afvalproducten.

 2. Deze twee functies maken water van vitaal belang voor de nieren.

 3. Elke dag filteren de nieren ongeveer 120-150 liter vloeistof.

 4. Hiervan worden ongeveer 1-2 liter uit het lichaam verwijderd in de vorm van urine en de rest wordt hersteld door de bloedbaan.

 5. Water is essentieel voor het functioneren van de nieren.

 6. Als de nieren niet goed werken, kunnen afvalproducten en overtollige vloeistof zich in het lichaam ophopen.

 7. Onbehandelde, chronische nierziekte kan leiden tot nierfalen. De organen stoppen met werken en dialyse of niertransplantatie is vereist.

 8. Urineweginfecties (UTI's) zijn de tweede meest voorkomende vorm van infectie in het lichaam. Ze zijn goed voor ongeveer 8,1 miljoen bezoeken aan zorgverleners in de VS.

 9. Als infecties zich verspreiden naar de bovenste urinewegen, inclusief de nieren, kan permanente schade ontstaan. Plotselinge of acute nierinfecties kunnen levensbedreigend zijn, vooral als er bloedvergiftiging optreedt.

 10. Veel water drinken is een eenvoudige manier om het risico op het ontwikkelen van een UTI te verminderen en een bestaande UTI te helpen behandelen.

 11. Nierstenen beïnvloeden de werking van de nieren. Indien aanwezig, kunnen UTI's gecompliceerd worden. Deze gecompliceerde UTI's hebben de neiging om langere periodes van antibiotica te behandelen, meestal 7 tot 14 dagen.

 12. De belangrijkste oorzaak van nierstenen is een gebrek aan water. Mensen die ze melden, drinken vaak niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water. Nierstenen kunnen ook het risico op chronische nierziekte verhogen.

 13. In november 2014 heeft het American College of Physicians nieuwe richtlijnen uitgegeven voor mensen die eerder nierstenen hebben ontwikkeld. De richtlijnen stellen dat het verhogen van vochtinname om 2 liter urineren per dag mogelijk te maken het risico op herhaling van stenen met minstens de helft kan verminderen zonder bijwerkingen.

 14. Uitdroging vindt plaats als we meer water gebruiken en verliezen dan het lichaam opneemt. Het kan leiden tot een onbalans in de elektrolyten van het lichaam. Elektrolyten, zoals kalium, fosfaat en natrium, helpen bij het overbrengen van elektrische signalen tussen cellen. De nieren houden de niveaus van elektrolyten in het lichaam stabiel wanneer ze goed functioneren.

 15. Wanneer de nieren geen evenwicht in het elektrolytenniveau kunnen handhaven, raken deze elektrische signalen door elkaar. Dit kan leiden tot epileptische aanvallen, waarbij onwillekeurige spierbewegingen en bewustzijnsverlies optreden.

 16. In ernstige gevallen kan uitdroging leiden tot nierfalen, wat levensbedreigend kan zijn. Mogelijke complicaties van chronisch nierfalen zijn bloedarmoede, schade aan het centrale zenuwstelsel, hartfalen en een aangetast immuunsysteem.

Bronnen

 1. Een deel van het water dat het lichaam nodig heeft, wordt verkregen door voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals soepen, tomaten, sinaasappels, maar de meeste komen uit drinkwater en andere dranken.

 2. Tijdens het dagelijks functioneren gaat er water verloren door het lichaam en dit moet worden vervangen. We merken dat we water verliezen door activiteiten zoals zweten en plassen, maar water gaat verloren, zelfs bij het ademen.

 3. Drinkwater, uit de kraan of een fles, is de beste bron van vloeistof voor het lichaam.

 4. Melk en sappen zijn ook goede bronnen van vocht, maar dranken die alcohol en cafeïne bevatten, zoals frisdranken, koffie en bier, zijn niet ideaal omdat ze vaak lege calorieën bevatten. Drinkwater in plaats van frisdrank kan helpen bij het afvallen.

 5. Eerder werd gedacht dat cafeïnedranken diuretische eigenschappen hadden, wat betekent dat ze ervoor zorgen dat het lichaam water afgeeft. Studies tonen echter aan dat vochtverlies door cafeïnehoudende dranken minimaal is.

Aanbevolen intake

 1. De hoeveelheid water die elke dag nodig is, varieert van persoon tot persoon, afhankelijk van hoe actief ze zijn, hoeveel ze zweten, enzovoort.

 2. Er is geen vaste hoeveelheid water die dagelijks moet worden geconsumeerd, maar er bestaat algemene overeenstemming over wat een gezonde vochtinname is.

 3. Volgens de Amerikaanse National Academies of Sciences, Engineering en Medicine is de gemiddelde aanbevolen dagelijkse inname van water uit zowel eten als drinken:

 4. Dit zouden ongeveer 15,5 kopjes zijn voor mannen en iets meer dan 11 kopjes voor vrouwen. Ongeveer 80 procent hiervan moet echter afkomstig zijn van dranken, inclusief water, en de rest komt uit voedsel.

 5. Dit betekent dat:

 6. Vers fruit en groenten en alle niet-alcoholische vloeistoffen tellen mee voor deze aanbeveling.

 7. Tijden waarop het belangrijk is om veel water te drinken, zijn onder meer:

Facts

 1. Hier zijn enkele feiten over water:

Drinken we genoeg water?

 1. Sawka, M. N., Latzka, W. A., Matott, R. P., Montain, S. J. (1998, juni). Hydratatie-effecten op temperatuurregeling [!Abstract

 2. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 3. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 4. Een studie uitgevoerd door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in 2013 analyseerde gegevens van de 2007 Food Attitudes and Behaviences Survey van het National Cancer Institute.

 5. Uit een steekproef van 3.397 volwassenen vonden de onderzoekers:

 6. Mensen hadden meer kans om dagelijks minder dan 4 koppen drinkwater te drinken als ze 1 kop of minder fruit of groenten per dag consumeerden.

 7. In het onderzoek werd alleen de inname van drinkwater gemeten. Vloeistof kan worden gewonnen uit andere dranken, maar water is het beste omdat het calorie-, cafeïnevrij en alcoholvrij is.

 8. Zeven procent van de respondenten gaf aan dagelijks helemaal geen water te drinken en degenen die een laag volume water dronken, consumeerden ook minder groenten en fruit. Dit suggereert dat een bepaald aantal mensen hun gezondheid riskeert door onvoldoende vocht te krijgen.

 9. Zelfs als de respondenten die lage niveaus van waterinname melden voldoende vloeistof verkrijgen, is het waarschijnlijk dat ze het zouden verkrijgen uit bronnen die hun gezondheid op andere manieren in gevaar zouden kunnen brengen.

 10. "Aan de biologische eis voor water kan worden voldaan met gewoon water of via voedsel en andere dranken," schrijven de auteurs van de studie. "Resultaten van eerdere epidemiologische studies geven aan dat waterinname omgekeerd evenredig kan zijn met het volume van calorie-gezoete dranken en andere vochtinname."

 11. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op ma 16 juli 2018. Bezoek onze categoriepagina over urologie / nefrologie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over urologie te ontvangen. / Nefrologie. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407