Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Vijgen Voeding: De antikanker, vezelrijke, antibacteriële krachtpatser

Laatste gedachten

 1. Je associeert vijgen waarschijnlijk met de extreem populaire vijgen newton, die, als we volkomen eerlijk zijn, niet de gezondste optie is. Hoewel ik niet aanraad om die verpakte vijgen-goodies te eten, heeft vijgenvoeding eigenlijk een waanzinnige hoeveelheid gezondheidsvoordelen.

 2. Natuurlijk, als ik vijgenvoeding zeg, bedoel ik de fruitsuperster. Vijgen hebben een lang, interessant verleden en een aantal grote gezondheidsvoordelen. Dus wat maakt vijgenvoeding zo waardevol, waarom zou je ze in je dieet opnemen en wat voor soort vijgenrecepten zijn er? Laten we kijken.

 3. Je associeert vijgen waarschijnlijk met de extreem populaire vijgen newton, die, als we volkomen eerlijk zijn, niet de gezondste optie is. Hoewel ik niet aanraad om die verpakte vijgen-goodies te eten, heeft vijgenvoeding eigenlijk een waanzinnige hoeveelheid gezondheidsvoordelen.

 4. Natuurlijk, als ik vijgenvoeding zeg, bedoel ik de fruitsuperster. Vijgen hebben een lang, interessant verleden en een aantal grote gezondheidsvoordelen. Dus wat maakt vijgenvoeding zo waardevol, waarom zou je ze in je dieet opnemen en wat voor soort vijgenrecepten zijn er? Laten we kijken.

Vijgen voedingsfeiten

 1. Gemeenschappelijke vijgen groeien op de ficusboom (ficus carica), die lid is van de moerbeifamilie. Oorspronkelijk uit West-Azië en het Midden-Oosten, worden ze nu gekweekt in gematigde klimaten over de hele wereld.

 2. Vijgen kunnen rauw of gedroogd worden geconsumeerd, wat de voedingswaarde beïnvloedt. Zo bevat 100 gram rauwe vijgenvoeding ongeveer: (1)

 3. Wanneer gedroogd, nemen de gezondheidsvoordelen van vijgen toe - dus bevat 100 gram gedroogde vijgenvoeding ongeveer: (2)

 4. Gemeenschappelijke vijgen groeien op de ficusboom (ficus carica), die lid is van de moerbeifamilie. Oorspronkelijk uit West-Azië en het Midden-Oosten, worden ze nu gekweekt in gematigde klimaten over de hele wereld.

 5. Vijgen kunnen rauw of gedroogd worden geconsumeerd, wat de voedingswaarde beïnvloedt. Zo bevat 100 gram rauwe vijgenvoeding ongeveer: (1)

 6. Wanneer gedroogd, nemen de gezondheidsvoordelen van vijgen toe - dus bevat 100 gram gedroogde vijgenvoeding ongeveer: (2)

Gezondheidsvoordelen van vijgenvoeding

 1. Vijgenvoeding bevat veel vitamines en mineralen die gezondheidsvoordelen bieden aan een aantal lichaamssystemen. Ze zijn een gemakkelijke, gezonde snack en kunnen aan veel maaltijden worden toegevoegd voor een nieuwe boost van voedingsstoffen.

 2. Enkele van de grootste gezondheidsvoordelen van vijgenvoeding zijn:

 3. Vijgen bieden een enorme service aan het menselijk lichaam met hun antioxiderende eigenschappen. Omdat oxidatie bijna alle lichaamssystemen treft, is de schade die het veroorzaakt in verband gebracht met veel belangrijke ziekten, veroudering en kanker - als voedingsmiddelen met veel antioxidanten helpen vijgen deze aandoeningen te voorkomen. (3)

 4. Sommige soorten vijgen hebben meer dan andere, maar de meeste zijn rijk aan polyfenolen, die oxidatieve stress helpen bestrijden. (4, 5) Deze natuurlijke gezondheidsversterkers bevinden zich in de vrucht, bladeren, pulp en schil. (6) Studies tonen ook aan dat goed gedroogde vijgen een nog betere bron van fenolverbindingen kunnen zijn en een verhoogde antioxidantactiviteit hebben dan hun rauwe of onjuist gedroogde tegenhangers. (7) Dit is waarschijnlijk de reden waarom vijgen door de geschiedenis heen werden vereerd; gemakkelijk bewaarde, gedroogde vijgen kunnen ongelooflijke gezondheidsvoordelen bieden voor lange reizen en droge klimaten die de toegang tot vers fruit verhinderden.

 5. Vijgen hebben een reputatie in de traditionele geneeskunde als een remedie voor veel gezondheidsproblemen, waaronder als een natuurlijke behandeling van kanker. Bijvoorbeeld, een studie door het Department of Natural Medicinal Chemistry van China Pharmaceutical University toont aan dat sommige elementen in vijgen giftig zijn voor verschillende menselijke kankercellijnen. (8)

 6. Hoewel er meer onderzoek nodig is, zijn er aanbevelingen die onderzoekers aanmoedigen om meer te weten te komen over hoe bioactieve verbindingen van vijgen ziekten kunnen bestrijden vanwege het succes van tal van bevindingen tot nu toe. (9)

 7. Vanwege de lange geschiedenis van de vijg wordt het al duizenden jaren gebruikt om een ​​breed scala aan veel voorkomende aandoeningen te behandelen. Meer dan 40 ziekten die verband houden met de spijsvertering, endocriene, reproductieve en ademhalingssystemen zijn behandeld met vijgenfruit, extracten en componenten van de vijgenboom.

 8. Studies hebben aangetoond dat vijgen een goede bron van behandeling zijn voor bloedarmoede, kanker, diabetes, lepra, leverziekte, verlamming, huidziekten, zweren, maag- en darminfecties en meer. (10) Vijgen en de vijgenboom worden beschouwd als veelbelovende kandidaten om ook nieuwe medicijnen te helpen ontwikkelen, en onderzoekers hopen door te gaan met het vinden van nieuwe medicinale toepassingen voor de plant.

 9. Vijgen kunnen fungeren als een natuurlijk antibacterieel en antischimmelmiddel. Een beoordeling door het Geneesmiddelen- en Kruidenonderzoekscentrum aan de Universiti Kebangsaan in Maleisië citeerde twee studies die aantoonden dat vijgenextract het vermogen heeft om een ​​streng orale bacteriën te bestrijden, evenals verschillende schimmels en microben. (11)

 10. Er zijn ook studies uitgevoerd in graskarper die aantoont dat het effectief is in het vermogen van vijgen om de immuunrespons te stimuleren, waardoor vijanden enorme immuunsysteemboosters krijgen. (12) Dit kan verklaren waarom vijgen zulke veel voorkomende ziektebestrijders zijn, die typisch het werk zijn van bacteriën en andere indringers.

 11. Kalium en vezels zijn twee essentiële componenten voor een gezond voedingspatroon waar veel westerlingen gewoon geen genoeg van krijgen. Vijgen zijn vezelrijk voedsel, zowel rauw als gedroogd, terwijl ze ook 7 tot 19 procent van je dagelijkse kaliuminname leveren, afhankelijk van hoe ze worden bereid - dus het eten van vijgen helpt bij het overwinnen van lage kaliumspiegels.

 12. Vezel helpt het spijsverteringsstelsel te helpen, vermindert het risico op hartaandoeningen en helpt bij gewichtsverlies doordat u zich vol voelt. Kalium wordt in elke cel in het lichaam aangetroffen en is essentieel om normale lichaamsfuncties te behouden. Gedroogde vijgenvoeding is ook een grote bron van mangaan, magnesium en calcium, die ook niet zo vaak in onze voeding voorkomen als zou moeten. Snoepen op vijgen is een caloriearme manier om je inname van deze essentiële voedingsstoffen te verhogen.

 13. Vijgenvoeding bevat veel vitamines en mineralen die gezondheidsvoordelen bieden aan een aantal lichaamssystemen. Ze zijn een gemakkelijke, gezonde snack en kunnen aan veel maaltijden worden toegevoegd voor een nieuwe boost van voedingsstoffen.

 14. Enkele van de grootste gezondheidsvoordelen van vijgenvoeding zijn:

 15. Vijgen bieden een enorme service aan het menselijk lichaam met hun antioxiderende eigenschappen. Omdat oxidatie bijna alle lichaamssystemen treft, is de schade die het veroorzaakt in verband gebracht met veel belangrijke ziekten, veroudering en kanker - als voedingsmiddelen met veel antioxidanten helpen vijgen deze aandoeningen te voorkomen. (3)

 16. Sommige soorten vijgen hebben meer dan andere, maar de meeste zijn rijk aan polyfenolen, die oxidatieve stress helpen bestrijden. (4, 5) Deze natuurlijke gezondheidsversterkers bevinden zich in de vrucht, bladeren, pulp en schil. (6) Studies tonen ook aan dat goed gedroogde vijgen een nog betere bron van fenolverbindingen kunnen zijn en een verhoogde antioxidantactiviteit hebben dan hun rauwe of onjuist gedroogde tegenhangers. (7) Dit is waarschijnlijk de reden waarom vijgen door de geschiedenis heen werden vereerd; gemakkelijk bewaarde, gedroogde vijgen kunnen ongelooflijke gezondheidsvoordelen bieden voor lange reizen en droge klimaten die de toegang tot vers fruit verhinderden.

 17. Vijgen hebben een reputatie in de traditionele geneeskunde als een remedie voor veel gezondheidsproblemen, waaronder als een natuurlijke behandeling van kanker. Bijvoorbeeld, een studie door het Department of Natural Medicinal Chemistry van China Pharmaceutical University toont aan dat sommige elementen in vijgen giftig zijn voor verschillende menselijke kankercellijnen. (8)

 18. Hoewel er meer onderzoek nodig is, zijn er aanbevelingen die onderzoekers aanmoedigen om meer te weten te komen over hoe bioactieve verbindingen van vijgen ziekten kunnen bestrijden vanwege het succes van tal van bevindingen tot nu toe. (9)

 19. Vanwege de lange geschiedenis van de vijg wordt het al duizenden jaren gebruikt om een ​​breed scala aan veel voorkomende aandoeningen te behandelen. Meer dan 40 ziekten die verband houden met de spijsvertering, endocriene, reproductieve en ademhalingssystemen zijn behandeld met vijgenfruit, extracten en componenten van de vijgenboom.

 20. Studies hebben aangetoond dat vijgen een goede bron van behandeling zijn voor bloedarmoede, kanker, diabetes, lepra, leverziekte, verlamming, huidziekten, zweren, maag- en darminfecties en meer. (10) Vijgen en de vijgenboom worden beschouwd als veelbelovende kandidaten om ook nieuwe medicijnen te helpen ontwikkelen, en onderzoekers hopen door te gaan met het vinden van nieuwe medicinale toepassingen voor de plant.

 21. Vijgen kunnen fungeren als een natuurlijk antibacterieel en antischimmelmiddel. Een beoordeling door het Geneesmiddelen- en Kruidenonderzoekscentrum aan de Universiti Kebangsaan in Maleisië citeerde twee studies die aantoonden dat vijgenextract het vermogen heeft om een ​​streng orale bacteriën te bestrijden, evenals verschillende schimmels en microben. (11)

 22. Er zijn ook studies uitgevoerd in graskarper die aantoont dat het effectief is in het vermogen van vijgen om de immuunrespons te stimuleren, waardoor vijanden enorme immuunsysteemboosters krijgen. (12) Dit kan verklaren waarom vijgen zulke veel voorkomende ziektebestrijders zijn, die typisch het werk zijn van bacteriën en andere indringers.

 23. Kalium en vezels zijn twee essentiële componenten voor een gezond voedingspatroon waar veel westerlingen gewoon geen genoeg van krijgen. Vijgen zijn vezelrijk voedsel, zowel rauw als gedroogd, terwijl ze ook 7 tot 19 procent van je dagelijkse kaliuminname leveren, afhankelijk van hoe ze worden bereid - dus het eten van vijgen helpt bij het overwinnen van lage kaliumspiegels.

 24. Vezel helpt het spijsverteringsstelsel te helpen, vermindert het risico op hartaandoeningen en helpt bij gewichtsverlies doordat u zich vol voelt. Kalium wordt in elke cel in het lichaam aangetroffen en is essentieel om normale lichaamsfuncties te behouden. Gedroogde vijgenvoeding is ook een grote bron van mangaan, magnesium en calcium, die ook niet zo vaak in onze voeding voorkomen als zou moeten. Snoepen op vijgen is een caloriearme manier om je inname van deze essentiële voedingsstoffen te verhogen.

Gezondheidsvoordelen van vijgenbladeren

 1. Als je het geluk hebt toegang te hebben tot een vijgenboom, zijn de bladeren van de bomen ook ongelooflijk waardevol voor je gezondheid, vooral vanwege hun antioxiderende eigenschappen. De bladeren kunnen worden gedroogd en tot thee of extracten worden gemaakt, wat heel gebruikelijk is in delen van de wereld met een substantiële vijgeboomgroei.

 2. Voorlopige studies laten een vermindering van glucose in het bloed van ratten zien wanneer ze een extract van vijgenboombladeren krijgen. Verdere resultaten van de studies tonen aan dat er ook een daling van de cholesterolspiegel was, evenals een normalisering van de antioxidantactiviteit om oxidatieve stress veroorzaakt door diabetes te helpen bestrijden. (13, 14)

 3. Fig. Fruit is ook bewezen als een krachtige behandeling voor de bijwerkingen van diabetes. Met ontstekingsremmende en antioxiderende activiteiten kunnen vijgen veel lichaamsfuncties normaliseren die soms door diabetes worden beschadigd, waardoor ze een potentiële natuurlijke remedie voor diabetes zijn. (15)

 4. Vijgenbladeren zijn geweldige leveranciers van bioactieve stoffen die geweldig zijn in het bestrijden van schade door vrije radicalen. (16) Als gevolg hiervan hebben sommige onderzoeken informatie over de samenstelling van het vijgenblad gebruikt om betere vormen van fotodynamische therapie te ontwikkelen om bepaalde soorten huidkanker te behandelen. (17)

 5. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan met extract van vijgenboomblad (gecombineerd met ander fruit en alleen) die succesvolle voorbeelden van anti-rimpelmogelijkheden hebben aangetoond. Individuen die crèmes gebruiken, waaronder vijgenblad en vijgenfruitextracten, vertoonden een significante afname in lengte en diepte van rimpels in het gezicht, dankzij antioxiderende en anti-collagenase-activiteit. (18)

 6. Een andere studie gepubliceerd in het Indian Journal of Pharmaceutical Sciences concludeerde zelfs dat crèmes met vijgenextract ook konden worden gebruikt om hyperpigmentatie, acne en zelfs sproeten te helpen. (19)

 7. Als je het geluk hebt toegang te hebben tot een vijgenboom, zijn de bladeren van de bomen ook ongelooflijk waardevol voor je gezondheid, vooral vanwege hun antioxiderende eigenschappen. De bladeren kunnen worden gedroogd en tot thee of extracten worden gemaakt, wat heel gebruikelijk is in delen van de wereld met een substantiële vijgeboomgroei.

 8. Voorlopige studies laten een vermindering van glucose in het bloed van ratten zien wanneer ze een extract van vijgenboombladeren krijgen. Verdere resultaten van de studies tonen aan dat er ook een daling van de cholesterolspiegel was, evenals een normalisering van de antioxidantactiviteit om oxidatieve stress veroorzaakt door diabetes te helpen bestrijden. (13, 14)

 9. Fig. Fruit is ook bewezen als een krachtige behandeling voor de bijwerkingen van diabetes. Met ontstekingsremmende en antioxiderende activiteiten kunnen vijgen veel lichaamsfuncties normaliseren die soms door diabetes worden beschadigd, waardoor ze een potentiële natuurlijke remedie voor diabetes zijn. (15)

 10. Vijgenbladeren zijn geweldige leveranciers van bioactieve stoffen die geweldig zijn in het bestrijden van schade door vrije radicalen. (16) Als gevolg hiervan hebben sommige onderzoeken informatie over de samenstelling van het vijgenblad gebruikt om betere vormen van fotodynamische therapie te ontwikkelen om bepaalde soorten huidkanker te behandelen. (17)

 11. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan met extract van vijgenboomblad (gecombineerd met ander fruit en alleen) die succesvolle voorbeelden van anti-rimpelmogelijkheden hebben aangetoond. Individuen die crèmes gebruiken, waaronder vijgenblad en vijgenfruitextracten, vertoonden een significante afname in lengte en diepte van rimpels in het gezicht, dankzij antioxiderende en anti-collagenase-activiteit. (18)

 12. Een andere studie gepubliceerd in het Indian Journal of Pharmaceutical Sciences concludeerde zelfs dat crèmes met vijgenextract ook konden worden gebruikt om hyperpigmentatie, acne en zelfs sproeten te helpen. (19)

Interessante feiten over vijgen

 1. Vijgen zijn eigenlijk ontwikkeld uit omgekeerde bloemen, een syconium genoemd. Het vijgenvlees is gemaakt van de gerijpte bloemen, die in de huid bloeien en daarom nooit worden gezien. Wilde vijgenbomen kunnen tot 100 jaar overleven en kunnen wel 100 voet hoog worden.

 2. Vijgenboombladeren geven een aangename, houtachtig groene geur af. Sommige mensen drogen de bladeren en gebruiken ze in parfum of potpourri voor hun huis. Vijgenbomen produceren een natuurlijk latexsap dat ook wordt gebruikt voor een aantal praktische en medicinale doeleinden.

 3. Vijgen waren zo populair bij de Grieken dat er zelfs wetten werden gemaakt om export te voorkomen, en ze zijn een essentieel onderdeel van het mediterrane dieet, dat een van de gezondste diëten ter wereld is. Afgezien van het feit dat het een ongelooflijke bron van voedingsvezels is, is dit merkwaardige fruit heerlijk en gevuld met een aantal essentiële vitamines en mineralen.

 4. Vijgen hebben een geschiedenis die zo rijk is als hun smaak. De vijg dateert al van 5000 v.Chr. En is een van de eerste planten die ooit door mensen is gekweekt. Archeologische vondsten in neolithische dorpen onthulden fossielen van vijgen, voorafgaand aan andere bekende vormen van landbouw zoals tarwe en gerst. Vijgen worden vaak in de Bijbel genoemd, omdat ze in veel gebieden van de wereld werden gekweekt waar bijbelse gebeurtenissen plaatsvonden. Sommigen geloven zelfs dat in het verhaal van Adam en Eva de verboden vrucht in feite een vijg is in plaats van een appel. Ze worden soms weergegeven als een teken van vrede, overvloed en voorspoed.

 5. Vijgen staan ​​bekend om hun zoete en sappige vruchtvlees, zachte huid en knapperige zaden. Ze zijn zeer bederfelijk en worden meestal gedroogd om ze te bewaren. En in tegenstelling tot veel andere groenten en fruit, hebben studies aangetoond dat de gezondheidsvoordelen van vijgen zelfs toenemen na het drogen. Ze kunnen op verschillende manieren worden bereid en vormen een uitstekende combinatie met vlees en kaas.

 6. Vijgen zijn eigenlijk ontwikkeld uit omgekeerde bloemen, een syconium genoemd. Het vijgenvlees is gemaakt van de gerijpte bloemen, die in de huid bloeien en daarom nooit worden gezien. Wilde vijgenbomen kunnen tot 100 jaar overleven en kunnen wel 100 voet hoog worden.

 7. Vijgenboombladeren geven een aangename, houtachtig groene geur af. Sommige mensen drogen de bladeren en gebruiken ze in parfum of potpourri voor hun huis. Vijgenbomen produceren een natuurlijk latexsap dat ook wordt gebruikt voor een aantal praktische en medicinale doeleinden.

 8. Vijgen waren zo populair bij de Grieken dat er zelfs wetten werden gemaakt om export te voorkomen, en ze zijn een essentieel onderdeel van het mediterrane dieet, dat een van de gezondste diëten ter wereld is. Afgezien van het feit dat het een ongelooflijke bron van voedingsvezels is, is dit merkwaardige fruit heerlijk en gevuld met een aantal essentiële vitamines en mineralen.

 9. Vijgen hebben een geschiedenis die zo rijk is als hun smaak. De vijg dateert al van 5000 v.Chr. En is een van de eerste planten die ooit door mensen is gekweekt. Archeologische vondsten in neolithische dorpen onthulden fossielen van vijgen, voorafgaand aan andere bekende vormen van landbouw zoals tarwe en gerst. Vijgen worden vaak in de Bijbel genoemd, omdat ze in veel gebieden van de wereld werden gekweekt waar bijbelse gebeurtenissen plaatsvonden. Sommigen geloven zelfs dat in het verhaal van Adam en Eva de verboden vrucht in feite een vijg is in plaats van een appel. Ze worden soms weergegeven als een teken van vrede, overvloed en voorspoed.

 10. Vijgen staan ​​bekend om hun zoete en sappige vruchtvlees, zachte huid en knapperige zaden. Ze zijn zeer bederfelijk en worden meestal gedroogd om ze te bewaren. En in tegenstelling tot veel andere groenten en fruit, hebben studies aangetoond dat de gezondheidsvoordelen van vijgen zelfs toenemen na het drogen. Ze kunnen op verschillende manieren worden bereid en vormen een uitstekende combinatie met vlees en kaas.

Vijgen kopen en voorbereiden

 1. Vijgen zijn te vinden bij de meeste grote supermarkten. De eerste oogst is half juni tot half oktober, met rijpe vijgen die slechts zeven tot tien dagen duren vanaf het moment dat ze worden geplukt.

 2. Kies vijgen met een rijke kleur en zijn zacht maar niet papperig. Als je het fruit thuisbrengt, raadt Whole Foods Markets aan om vijgen buiten de container waarin je ze hebt gekocht, in een kleine kom in de koelkast te bewaren. (20) Ze zullen slechts een paar dagen bewaren voordat ze slecht worden, vergelijkbaar met een avocado.

 3. Het drogen van vijgen kan hun houdbaarheid verlengen en zorgt voor gezonde snacks onderweg. Op de juiste manier bewaard, kunnen gedroogde vijgen 18 tot 24 maanden meegaan.

 4. U kunt vijgen in de oven drogen door deze stappen te volgen: (21)

 5. Vijgen worden vaak verwerkt tot jam en conserven zodat ze langer houdbaar zijn. Je kunt vijgen ook binnen 12 uur na het oogsten invriezen om hun versheid te vergroten.

 6. Vijgen zijn te vinden bij de meeste grote supermarkten. De eerste oogst is half juni tot half oktober, met rijpe vijgen die slechts zeven tot tien dagen duren vanaf het moment dat ze worden geplukt.

 7. Kies vijgen met een rijke kleur en zijn zacht maar niet papperig. Als je het fruit thuisbrengt, raadt Whole Foods Markets aan om vijgen buiten de container waarin je ze hebt gekocht, in een kleine kom in de koelkast te bewaren. (20) Ze zullen slechts een paar dagen bewaren voordat ze slecht worden, vergelijkbaar met een avocado.

 8. Het drogen van vijgen kan hun houdbaarheid verlengen en zorgt voor gezonde snacks onderweg. Op de juiste manier bewaard, kunnen gedroogde vijgen 18 tot 24 maanden meegaan.

 9. U kunt vijgen in de oven drogen door deze stappen te volgen: (21)

 10. Vijgen worden vaak verwerkt tot jam en conserven zodat ze langer houdbaar zijn. Je kunt vijgen ook binnen 12 uur na het oogsten invriezen om hun versheid te vergroten.

Fig-recepten

 1. Er zijn veel vijgenrecepten die je kunt proberen. Hier zijn een paar van mijn favorieten:

 2. Mensen met huid en allergieën voor moerbei, natuurrubberlatex of huilende vijg kunnen mogelijk reageren op componenten van de vijgenboom, zoals het fruit en de bladeren. Als je het fruit rechtstreeks uit de boom oogst, kun je het beste lange mouwen en handschoenen dragen.

 3. Mensen met diabetes moeten voorzichtig zijn wanneer ze medicinaal consumeren of gebruiken, omdat ze effecten hebben op de glucosespiegel in het bloed. Dit geldt ook voor diabetici en insuline, omdat vijgen hun effectiviteit kunnen veranderen. Zoals altijd, praat met een arts voordat je vijgen medicinaal of als supplement gebruikt.

 4. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407