Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Vitamine A palmitaat: hoe het zich verhoudt tot vitamine A en voordelen

Overzicht

 1. Vitamine A palmitaat is een vorm van vitamine A. Het wordt aangetroffen in dierlijke producten, zoals eieren, kip en rundvlees. Het wordt ook voorgevormde vitamine A en retinylpalmitaat genoemd. Vitamine A palmitaat is verkrijgbaar als een vervaardigd supplement. In tegenstelling tot sommige vormen van vitamine A is vitamine A palmitaat een retinoïde (retinol). Retinoïden zijn biologisch beschikbare stoffen. Dit betekent dat ze gemakkelijk in het lichaam worden opgenomen en efficiënt worden gebruikt.

Vitamine A palmitaat versus vitamine A

 1. Vitamine A verwijst naar voedingsstoffen die zijn onderverdeeld in twee specifieke groepen: retinoïden en carotenoïden.

 2. Carotenoïden zijn de pigmenten die groenten en andere plantaardige producten hun heldere kleuren geven. In tegenstelling tot retinoïden zijn carotenoïden niet biologisch beschikbaar. Voordat je lichaam er nutritioneel van kan profiteren, moet het ze omzetten in retinoïden. Dit proces kan voor sommige mensen moeilijk te doen zijn, waaronder:

 3. In sommige gevallen kan genetica ook een rol spelen.

 4. Beide soorten vitamine A helpen de gezondheid van de ogen, de gezondheid van de huid, het immuunsysteem en de reproductieve gezondheid te ondersteunen.

Gebruikelijk gebruik en formulieren

 1. Vitamine A palmitaat kan in supplementvorm worden ingenomen om een ​​optimale ooggezondheid, immuunsysteemgezondheid en reproductieve gezondheid te ondersteunen en te behouden. Het is ook verkrijgbaar via injectie, voor degenen die het niet in pilvorm kunnen gebruiken.

 2. Het wordt vaak gebruikt als ingrediënt in multivitaminen en is beschikbaar als enig ingrediënt in supplementvorm. Deze supplementen kunnen worden aangeduid als voorgevormde vitamine A of als retinylpalmitaat. De hoeveelheid vitamine A die een product of supplement bevat, staat vermeld op het etiket in IE (internationale eenheden).

 3. Vitamine A palmitaat komt voor in allerlei dierlijke producten, zoals:

 4. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) beveelt aan dat mensen ouder dan vier jaar 5.000 IE vitamine A consumeren uit voedingsmiddelen afkomstig van zowel dierlijke als plantaardige bronnen (retinoïden en carotenoïden).

Potentiële gezondheidsvoordelen

 1. Vitamine A palmitaat is onderzocht voor meerdere aandoeningen en kan gezondheidsvoordelen hebben op verschillende gebieden, waaronder:

 2. Klinische onderzoeken uitgevoerd aan de Harvard School of Medicine, Massachusetts Eye and Ear Infirmary hebben vastgesteld dat een behandeling gecombineerd met vitamine A palmitaat, vette vis en luteïne 20 jaar nuttig gezichtsvermogen heeft toegevoegd aan mensen met de diagnose met verschillende oogziekten, zoals retinitis pigmentosa en Usher-syndroom type 2 en 3. Deelnemers ontvingen dagelijks een supplement met 15.000 IE vitamine A-palmitaat.

 3. Een studie gerapporteerd in het Journal of Cosmetic Dermatology analyseerde de effecten van plaatselijk aangebrachte vitamine A palmitaat en een op olie gebaseerde vochtinbrengende crème die antioxidanten bevatte op de gefotografeerde huid. De bestudeerde lichaamsgebieden omvatten de nek, borst, armen en onderbenen. Deelnemers aan de studie die het vitamine A-palmitaatmengsel kregen, vertoonden een verbetering van de algehele huidkwaliteit vanaf 2 weken, met een verhoogde verbetering die na 12 weken bleef escaleren.

 4. Actueel gebruik van geneesmiddelen op recept die retinoïden bevatten, is doeltreffend gebleken bij het verminderen van acne. Van retinols is ook aangetoond dat ze minder huidirritatie veroorzaken dan andere acnebehandelingen, zoals tretinoïne.

 5. Er is wetenschappelijke interesse in het vermogen van vitamine A palmitaat om wondgenezing en immuunafweer te ondersteunen, wanneer lokaal toegepast. Meer onderzoek is nodig op deze gebieden.

Bijwerkingen en risico's

 1. Vitamine A palmitaat is in vet oplosbaar en blijft opgeslagen in de vetweefsels van het lichaam. Om deze reden kan het te hoge niveaus opbouwen en toxiciteit en leverziekte veroorzaken. Dit komt vaker voor bij gebruik van supplementen dan bij voedsel. Mensen met een leveraandoening mogen geen vitamine A-palmitaatsupplementen nemen.

 2. Vitamine A-supplementen in te hoge doses zijn gekoppeld aan geboorteafwijkingen, waaronder misvormingen van de ogen, longen, schedel en hart. Het wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen.

 3. Mensen met bepaalde soorten oogziekten mogen geen supplementen met vitamine A-palpitaat gebruiken. Waaronder:

 4. Vitamine A-palpitaatsupplementen kunnen ook bepaalde medicijnen verstoren. Bespreek het gebruik ervan met uw arts of apotheker als u momenteel medicijnen op recept gebruikt, zoals die worden gebruikt voor psoriasis of medicijnen die via de lever worden verwerkt. Bepaalde vrij verkrijgbare medicijnen kunnen ook gecontra-indiceerd zijn, zoals paracetamol (Tylenol).

Outlook

 1. Vitamine A-palpitaatsupplementen zijn niet geschikt voor iedereen, zoals zwangere vrouwen en mensen met een leveraandoening. Ze lijken echter gunstig te zijn voor bepaalde aandoeningen, zoals retinitis pigmentosa. Eten van vitamine A-palpitaat is veilig en gezond. Het nemen van supplementen kan problematisch zijn in te hoge doses. Praat met uw arts over uw gebruik van dit of enig supplement.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407