Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Vitaminen in de hersenen: kunnen vitamines het geheugen verbeteren?

Kan een tablet uw geheugen echt stimuleren?

 1. Of u nu aan de ziekte van Alzheimer lijdt of gewoon geheugenproblemen heeft, van bepaalde vitamines en vetzuren wordt gezegd dat ze geheugenverlies vertragen of voorkomen. De lange lijst met mogelijke oplossingen bevat vitamines zoals vitamine B12, kruidensupplementen zoals ginkgo biloba en omega-3-vetzuren. Maar kan een tablet je geheugen echt een boost geven?

 2. Veel van het bewijs voor de populaire 'kuren' is niet erg sterk. Hier bespreken we wat recente klinische onderzoeken te zeggen hebben over vitamines en geheugenverlies.

Vitamine B-12

 1. Wetenschappers onderzoeken al lang de relatie tussen lage niveaus van B-12 (cobalamine) en geheugenverlies. Volgens een Mayo Clinic-expert kan het hebben van voldoende B12 in uw dieet het geheugen verbeteren. Als u echter voldoende B12 krijgt, is er geen bewijs dat een hogere inname positieve effecten heeft. Veelbelovend onderzoek laat zien dat B12 de cognitieve achteruitgang bij mensen met vroege Alzheimer kan vertragen wanneer het samen met omega-3-vetzuren wordt ingenomen.

 2. B12-tekort komt het meest voor bij mensen met darm- of maagklachten of strikte vegetariërs. Van het diabetesgeneesmiddel metformine is ook aangetoond dat het de B12-niveaus verlaagt.

 3. U moet van nature voldoende B-12 kunnen krijgen, omdat het wordt aangetroffen in voedingsmiddelen zoals vis en gevogelte. Versterkt ontbijtgranen is een goede optie voor vegetariërs.

Vitamine E

 1. Er zijn aanwijzingen dat vitamine E de geest en het geheugen van oudere mensen ten goede kan komen. Een onderzoek uit 2014 in JAMA: The Journal of the American Medical Association ontdekte dat grote hoeveelheden vitamine E mensen met milde tot matige ziekte van Alzheimer kunnen helpen. De deelnemers namen doses van 2000 internationale eenheden (IE) per dag. Dit bedrag is echter onveilig, volgens Dr. Gad Marshall van Harvard Medical School. Meer dan 1.000 IE per dag innemen is vooral riskant voor mensen met hart- en vaatziekten, vooral voor mensen die bloedverdunners gebruiken. Het verhoogt ook het risico op prostaatkanker.

 2. Ongeacht uw leeftijd of aandoening moet u voldoende vitamine E uit uw voedsel kunnen halen. Vraag uw arts als u geïnteresseerd bent in extra hoeveelheden. Vitamine E-tekort is zeldzaam, hoewel het kan voorkomen bij mensen met een vetarm dieet.

 3. De vitamine is te vinden in:

Andere mogelijke remedies

 1. Als het gaat om ginkgo biloba, zijn zowel oudere als recentere studies het eens: het supplement lijkt het geheugenverlies niet te vertragen of het risico op de ziekte van Alzheimer te voorkomen.

 2. Er is ook niet veel bewijs voor een verband tussen omega-3 en geheugen. Er is momenteel echter onderzoek aan de gang. Een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift Alzheimer's Dementia toonde aan dat visolie de niet-Alzheimer-gerelateerde hersenverwerking kan verbeteren. Onderzoeksresultaten toonden aan dat mensen die visoliesupplementen namen minder hersenatrofie hadden dan degenen die dat niet deden. [! 107722 => 1140 = 4!

 3. DHA is een hoofdtype van omega-3-vetzuur en EPA (eicosapentaeenzuur) is een ander. Je kunt ze van nature vinden in orgaanvlees en vis zoals zalm.

Beste manieren om uw geheugen te helpen

 1. Voor zowel jonge als oudere mensen is het waardevol om uw voedingsvitaminen te halen uit het voedsel dat u eet. Supplementen kunnen de gaten opvullen, maar raadpleeg uw arts voordat u de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid inneemt.

 2. Ongeacht uw leeftijd, de beste manier om geheugenverlies tegen te gaan, is goed eten en uw lichaam en hersenen trainen, adviseert Marshall. Hij beveelt het mediterrane dieet ten zeerste aan als een goede bron van alle vitamines die je lichaam nodig heeft.

 3. Het mediterrane dieet is aangehaald als een manier om het geheugen te verbeteren. De kenmerken van het dieet zijn onder meer:

 4. Diëten die vergelijkbaar zijn met het mediterrane dieet omvatten het MIND-dieet en het DASH-dieet (dieetbenaderingen om hypertensie te stoppen). Beide diëten bleken het optreden van de ziekte van Alzheimer te verminderen.

 5. Het MIND-dieet legt met name de nadruk op de consumptie van groene, bladgroenten en plantaardig voedsel naast de aanbevelingen voor veel eiwitten en olijfolie van het mediterrane dieet.

 6. Een sterk ondersteuningsnetwerk en betrokkenheid bij uw lokale gemeenschap zijn voorgesteld als manieren om dementie uit te stellen of te voorkomen. Het instellen van gezonde slaapgewoonten kan ook je hersenen beschermen. Studies blijven bewijzen dat routinematige lichaamsbeweging de hersenen activeert op manieren die andere hobby's niet doen. Dit kan op de lange termijn leiden tot verbeterd geheugen en cognitieve functies.

Lifestyle-keuzes die het geheugen schaden

 1. Je kunt beginnen met voor je hersenen te zorgen door gewoon bewuster te zijn van voedsel en gewoonten waarvan is aangetoond dat ze het beschadigen. Gebakken voedsel is in verband gebracht met schade aan het cardiovasculaire systeem, die de efficiëntie van de hersenen beïnvloedt. Gefrituurd voedsel leidt ook tot een hoog cholesterolgehalte en onderzoek heeft dementie in verband gebracht met een hoog cholesterolgehalte.

 2. Veel risicofactoren voor Alzheimer, zoals obesitas en een zittende levensstijl, hebben u onder controle. Zelfs het veranderen van een van deze risicofactoren heeft aangetoond dat het begin van dementie wordt vertraagd.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407