Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Vlierbes: voordelen en gevaren

De onderste regel

 1. Vlierbes is een van de meest gebruikte medicinale planten ter wereld.

 2. Traditioneel gebruikten indianen het om infecties te behandelen, terwijl de oude Egyptenaren het gebruikten om hun teint te verbeteren en brandwonden te genezen. Het wordt nog steeds verzameld en gebruikt in de volksgeneeskunde in veel delen van Europa.

 3. Tegenwoordig wordt vlierbessen meestal als supplement gebruikt om verkoudheid en griep te behandelen.

 4. Van de rauwe bessen, schors en bladeren van de plant is echter ook bekend dat ze giftig zijn en maagproblemen veroorzaken.

 5. Dit artikel gaat dieper in op vlierbessen, het bewijsmateriaal ter ondersteuning van zijn gezondheidsclaims en de gevaren van het eten ervan.

Wat is vlierbes?

 1. Vlierbes verwijst naar verschillende variëteiten van de Sambucus-boom, een bloeiende plant die behoort tot de familie Adoxaceae.

 2. Het meest voorkomende type is Sambucus nigra, ook bekend als de Europese vlierbes of zwarte vlier. Deze boom is inheems in Europa, hoewel hij ook in veel andere delen van de wereld wordt gekweekt (1, 2).

 3. S. nigra groeit tot 30 voet (9 meter) lang en heeft clusters van kleine witte of crèmekleurige bloemen bekend als vlierbloesem. De bessen worden gevonden in kleine zwarte of blauwzwarte trossen (1).

 4. De bessen zijn vrij scherp en moeten worden gekookt om te worden gegeten. De bloemen hebben een delicaat muscat-aroma en kunnen rauw of gekookt worden gegeten (1).

 5. Andere variëteiten zijn de Amerikaanse vlier, dwerg vlier, blauwe vlier, danewort, vlier met rode vruchten en antilopenborstel (1).

 6. Verschillende delen van de vlierboom zijn door de geschiedenis heen gebruikt voor medicinale en culinaire doeleinden (2).

 7. Historisch gezien werden de bloemen en bladeren gebruikt voor pijnverlichting, zwelling, ontsteking, om de productie van urine te stimuleren en om zweten op te wekken. De schors werd gebruikt als een diureticum, laxeermiddel en om braken op te wekken (1).

 8. In de volksgeneeskunde worden de gedroogde bessen of het sap gebruikt om griep, infecties, ischias, hoofdpijn, tandpijn, hartpijn en zenuwpijn te behandelen, evenals een laxeermiddel en diureticum (2) .

 9. Bovendien kunnen de bessen worden gekookt en gebruikt om sap, jam, chutneys, taarten en vlierbessenwijn te maken. De bloemen worden vaak gekookt met suiker om een ​​zoete siroop te maken of in thee gegoten. Ze kunnen ook vers worden gegeten in salades (1).

Gezondheidsvoordelen van vlierbes

 1. Uit een ander onderzoek bij muizen met een hoog cholesterolgehalte bleek echter dat een dieet met zwarte vlierbes de hoeveelheid cholesterol in de lever en de aorta verminderde, maar niet het bloed (24).

 2. Verdere studies hebben aangetoond dat ratten die gevoed zijn met voedsel dat polyfenolen bevat die zijn geëxtraheerd uit vlierbes een verlaging van de bloeddruk hadden en minder gevoelig waren voor orgaanschade veroorzaakt door hoge bloeddruk (25, 26).

 3. Bovendien kunnen vlierbessen het urinezuurgehalte in het bloed verlagen. Verhoogd urinezuur is gekoppeld aan verhoogde bloeddruk en negatieve effecten op de gezondheid van het hart (4, 27).

 4. Bovendien kan vlierbes de insulinesecretie verhogen en de bloedsuikerspiegel verbeteren. Aangezien diabetes type 2 een belangrijke risicofactor is voor hart- en vaatziekten, is bloedsuikercontrole belangrijk om deze aandoeningen te voorkomen (4, 8).

 5. Een studie wees uit dat vlierbesbloemen het enzym a-glucosidase remmen, wat kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen. Onderzoek naar diabetische ratten met vlierbes toonde ook verbeterde bloedsuikerspiegel (4, 15, 28).

 6. Ondanks deze veelbelovende resultaten is een directe vermindering van hartaanvallen of andere symptomen van hartaandoeningen nog niet aangetoond en is verder onderzoek bij mensen nodig.

 7. Er zijn veel andere gerapporteerde voordelen van vlierbes, hoewel de meeste hiervan beperkt wetenschappelijk bewijs hebben:

 8. Hoewel deze resultaten interessant zijn, is verder onderzoek bij mensen nodig om te bepalen of de effecten echt significant zijn.

 9. Bovendien is het belangrijk op te merken dat er geen gestandaardiseerde methode is om het aantal bioactieve componenten zoals anthocyanen in deze commerciële producten te meten.

 10. Eén onderzoek toonde aan dat, afhankelijk van de methode die werd gebruikt om anthocyanines te meten, een supplement zou kunnen beweren 762 mg / l te bevatten maar eigenlijk slechts 4 mg / l bevat. Daarom kan het moeilijk zijn om de effecten van momenteel beschikbare producten te bepalen (17).

 11. Er zijn veel gerapporteerde voordelen van vlierbessen. Ze zijn niet alleen voedzaam, maar ze kunnen ook verkoudheid en griep bestrijden, de gezondheid van het hart ondersteunen en ontstekingen en infecties bestrijden, naast andere voordelen.

 12. Vlierbessen zijn caloriearm voedsel boordevol antioxidanten.

 13. 100 gram verse bessen bevatten 73 calorieën, 18,4 gram koolhydraten en minder dan 1 gram vet en eiwitten (3).

 14. Plus, ze hebben veel voedingsvoordelen. Vlierbessen zijn:

 15. De exacte voedingssamenstelling van vlierbessen is afhankelijk van de variëteit aan planten, de rijpheid van de bessen en de omgevings- en klimatologische omstandigheden. Daarom kunnen porties variëren in hun voeding (4, 7).

 16. Zwarte vlierbessenextracten en bloeminfusies bleken de ernst en lengte van griep te verminderen (8).

 17. Commerciële preparaten van vlierbes voor de behandeling van verkoudheid zijn er in verschillende vormen, waaronder vloeistoffen, capsules, zuigtabletten en gummies.

 18. Een studie van 60 mensen met griep ontdekte dat degenen die vier keer per dag 15 ml vlierbessensiroop namen, symptomen in twee tot vier dagen verbeterden, terwijl de controlegroep zeven tot acht dagen nodig had om te verbeteren (9).

 19. Een andere studie van 64 mensen vond dat het nemen van 175 mg zuigtabletten met vlierbessenextract gedurende twee dagen resulteerde in een significante verbetering van griepsymptomen, waaronder koorts, hoofdpijn, spierpijn en neusverstopping, na slechts 24 uur (10).

 20. Bovendien bleek uit een onderzoek onder 312 luchtreizigers die driemaal daags capsules met 300 mg vlierbessenextract gebruikten, dat degenen die ziek werden, een kortere ziekteduur en minder ernstige symptomen hadden (11).

 21. Verder grootschalig onderzoek is vereist om deze resultaten te bevestigen en te bepalen of vlierbes ook een rol kan spelen bij het voorkomen van griep (8).

 22. Merk op dat het grootste deel van het onderzoek alleen is uitgevoerd naar commerciële producten en dat er weinig informatie is over de veiligheid of werkzaamheid van zelfgemaakte remedies (8).

 23. Tijdens normaal metabolisme kunnen reactieve moleculen vrijkomen die zich in het lichaam kunnen ophopen. Dit kan oxidatieve stress veroorzaken en leiden tot de ontwikkeling van ziekten zoals diabetes type 2 en kanker (12, 13, 14).

 24. Antioxidanten zijn natuurlijke componenten van voedingsmiddelen, waaronder sommige vitamines, fenolzuren en flavonoïden, die deze reactieve moleculen kunnen verwijderen. Onderzoek suggereert dat diëten met veel antioxidanten kunnen helpen chronische ziekten te voorkomen (5, 12, 15).

 25. De bloemen, vruchten en bladeren van de vlierbesplant zijn uitstekende bronnen van antioxidanten. Anthocyanen in de bessen hebben bijvoorbeeld 3,5 keer de antioxiderende kracht van vitamine E (4, 15, 16, 17).

 26. Een studie waarin 15 verschillende soorten bessen en een andere studie werden vergeleken, vond dat vlierbes een van de meest effectieve antioxidanten is (18, 19).

 27. Bovendien bleek uit een onderzoek dat de antioxidantstatus bij mensen verbeterde een uur na het drinken van 400 ml vlierbessensap. Een andere studie bij ratten vond dat vlierbessenextract hielp ontstekingen en oxidatieve weefselschade te verminderen (20, 21).

 28. Hoewel vlierbes veelbelovende resultaten heeft aangetoond in het laboratorium, is het onderzoek bij mensen en dieren nog steeds beperkt. Over het algemeen heeft het consumeren in het dieet slechts een klein effect op de antioxidantstatus (17).

 29. Bovendien kan de verwerking van vlierbessen, zoals extractie, verwarming of sap, hun antioxiderende activiteit verminderen (4).

 30. Daarom hebben producten zoals siropen, sappen, thee en jam mogelijk minder voordelen vergeleken met sommige resultaten uit laboratoriumonderzoek (16).

 31. Vlierbes kan positieve effecten hebben op sommige markers van de gezondheid van hart en bloedvaten.

 32. Studies hebben aangetoond dat vlierbessap het vetgehalte in het bloed kan verlagen en het cholesterol kan verlagen. Bovendien is gevonden dat een dieet met veel flavonoïden zoals anthocyanen het risico op hartaandoeningen vermindert (17, 22).

 33. In één onderzoek bij 34 mensen die 400 mg vlierbessenextract (overeenkomend met 4 ml sap) gedurende twee weken driemaal daags toegediend kregen, werd echter geen significante verlaging van het cholesterolgehalte vastgesteld (23).

Gezondheidsrisico's en bijwerkingen

 1. Hoewel vlierbes een aantal veelbelovende potentiële voordelen heeft, zijn er ook enkele gevaren verbonden aan het verbruik.

 2. De schors, onrijpe bessen en zaden bevatten kleine hoeveelheden stoffen die lectines worden genoemd, die maagproblemen kunnen veroorzaken als er teveel wordt gegeten (2).

 3. Bovendien bevat de vlierbesplant cyanogene glycosiden, die in sommige omstandigheden cyanide kunnen afgeven. Dit is een toxine dat ook voorkomt in abrikozenzaden en amandelen (1, 34).

 4. Er is 3 mg cyanide per 100 gram verse bessen en 3-17 mg per 100 gram verse bladeren. Dit is slechts 3% van de geschatte fatale dosis voor een persoon van 60 kilo (2, 35).

 5. Commerciële bereidingen en gekookte bessen bevatten geen cyanide, dus er zijn geen meldingen van dodelijke slachtoffers door het eten hiervan. Symptomen van het eten van ongekookte bessen, bladeren, schors of wortels van de vlierbes zijn misselijkheid, braken en diarree (2).

 6. Er is één melding van acht mensen die ziek worden nadat ze het sap van vers geplukte bessen, inclusief de bladeren en takken, van de oudere variëteit S. mexicana hebben gedronken. Ze ervoeren misselijkheid, braken, zwakte, duizeligheid, gevoelloosheid en stupor (36).

 7. Gelukkig kunnen giftige stoffen in de bessen veilig worden verwijderd door te koken. De takken, schors of bladeren mogen echter niet worden gebruikt bij het koken of persen (2).

 8. Als u de bloemen of bessen zelf verzamelt, zorg er dan voor dat u de plant correct hebt geïdentificeerd als Amerikaanse of Europese vlierbes, omdat andere soorten vlierbes giftiger kunnen zijn. Zorg er ook voor dat u eventuele schors of bladeren verwijdert voor gebruik.

 9. Vlierbes wordt niet aanbevolen voor kinderen en adolescenten jonger dan 18 jaar of zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Hoewel in deze groepen geen bijwerkingen zijn gemeld, zijn er onvoldoende gegevens om te bevestigen dat het veilig is (2).

De onderste regel

 1. Hoewel vlierbes geassocieerd is met veelbelovende gezondheidsvoordelen, is het meeste onderzoek alleen uitgevoerd in een laboratoriumomgeving en niet uitgebreid getest op mensen.

 2. Daarom kan vlierbes niet worden aanbevolen voor een bepaald gezondheidsvoordeel.

 3. Redelijk bewijs ondersteunt het gebruik ervan om de lengte en ernst van griepsymptomen te verminderen. Het kan ook de gezondheid van het hart ondersteunen, de antioxidantstatus verbeteren en een verscheidenheid aan anti-kanker, anti-diabetes en ontstekingsremmende effecten hebben.

 4. Bovendien is vlierbes een smaakvolle toevoeging aan een gezond voedingspatroon en een goede bron van vitamine C, vezels en antioxidanten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407