Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Vloeistoffen drinken met maaltijden: goed of slecht?

De onderste regel

 1. Sommigen beweren dat het drinken van dranken bij de maaltijd slecht is voor je spijsvertering.

 2. Anderen zeggen dat het kan leiden tot ophoping van toxines, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

 3. Natuurlijk kunt u zich afvragen of een eenvoudig glas water bij uw maaltijd negatieve effecten kan hebben - of dat is gewoon een andere mythe.

 4. Dit artikel geeft een evidence-based overzicht van hoe vloeistoffen bij maaltijden uw spijsvertering en gezondheid beïnvloeden.

De basisprincipes van een gezonde spijsvertering

 1. Om te begrijpen waarom water de spijsvertering verstoort, is het handig om eerst het normale spijsverteringsproces te begrijpen.

 2. De spijsvertering begint in je mond zodra je op je eten begint te kauwen. Kauwen geeft aan dat je speekselklieren speeksel gaan produceren, dat enzymen bevat die je helpen voedsel af te breken.

 3. Eenmaal in uw maag wordt voedsel gemengd met zuur maagsap, dat het verder afbreekt en een dikke vloeistof produceert die bekend staat als chyme.

 4. In uw dunne darm wordt chyme gemengd met spijsverteringsenzymen uit uw alvleesklier en galzuur uit uw lever. Deze breken de chyme verder af en bereiden elke voedingsstof voor opneming in je bloedbaan.

 5. De meeste voedingsstoffen worden opgenomen als de chyme door uw dunne darm reist. Slechts een klein deel moet nog worden geabsorbeerd zodra het uw dikke darm bereikt.

 6. Eenmaal in uw bloedbaan, reizen voedingsstoffen naar verschillende delen van uw lichaam. De spijsvertering eindigt wanneer de overgebleven materialen worden uitgescheiden.

 7. Afhankelijk van wat je eet, kan dit hele spijsverteringsproces 24 tot 72 uur duren (1).

Veroorzaken vloeistoffen spijsverteringsproblemen?

 1. Dagelijks voldoende drinken biedt veel voordelen.

 2. Sommige mensen beweren echter dat het drinken van dranken bij de maaltijd een slecht idee is.

 3. Hieronder staan ​​de drie meest voorkomende argumenten die worden gebruikt om te beweren dat vloeistoffen bij maaltijden uw spijsvertering schaden.

 4. Sommige mensen beweren dat het drinken van zure of alcoholische dranken bij de maaltijd speeksel opdroogt, waardoor het moeilijker wordt voor je lichaam om voedsel te verteren.

 5. Alcohol vermindert de speekselstroom met 10-15% per eenheid alcohol. Toch verwijst dit vooral naar sterke drank - niet de lage alcoholconcentraties in bier en wijn (2, 3, 4).

 6. Anderzijds lijken zure dranken de speekselafscheiding te verhogen (5).

 7. Eindelijk is er geen wetenschappelijk bewijs dat alcohol of zure dranken, wanneer met mate geconsumeerd, de spijsvertering of opname van voedingsstoffen negatief beïnvloeden.

 8. Velen beweren dat drinkwater bij de maaltijden maagzuur en spijsverteringsenzymen verdunt, waardoor het voor uw lichaam moeilijker wordt om voedsel te verteren.

 9. Deze claim houdt echter in dat uw spijsvertering zijn secreties niet kan aanpassen aan de consistentie van een maaltijd, wat vals is (6).

 10. Een derde populair argument tegen het drinken van vloeistoffen bij maaltijden zegt dat vloeistoffen de snelheid verhogen waarmee vast voedsel uw maag verlaat.

 11. Men denkt dat dit de contacttijd van de maaltijd met maagzuur en spijsverteringsenzymen vermindert, wat resulteert in een slechtere spijsvertering.

 12. Toch ondersteunt geen wetenschappelijk onderzoek deze claim.

 13. Een studie die maaglediging analyseerde, constateerde dat, hoewel vloeistoffen je spijsverteringsstelsel sneller passeren dan vaste stoffen, ze geen effect hebben op de spijsverteringssnelheid van vast voedsel (7).

Vloeistoffen kunnen de spijsvertering verbeteren

 1. Vloeistoffen helpen grote brokken voedsel af te breken, waardoor het gemakkelijker wordt om uw slokdarm in uw maag te laten glijden.

 2. Ze helpen ook voedselvoedsel soepel te verplaatsen, waardoor een opgeblazen gevoel en constipatie worden voorkomen.

 3. Bovendien scheidt uw maag water, samen met maagzuur en spijsverteringsenzymen, tijdens de spijsvertering uit.

 4. In feite is dit water nodig om de juiste werking van deze enzymen te bevorderen.

Water kan de eetlust en calorie-inname verminderen

 1. Drinkwater bij de maaltijd kan je ook helpen tussen de happen door te pauzeren, waardoor je een moment hebt om in te checken met je honger- en volheidssignalen. Dit kan overeten voorkomen en kan zelfs helpen om af te vallen.

 2. Bovendien toonde een onderzoek van 12 weken aan dat deelnemers die 500 ml water dronken vóór elke maaltijd 2 kg meer verloren dan degenen die dat niet deden (8).

 3. Onderzoek geeft ook aan dat drinkwater uw metabolisme kan versnellen met ongeveer 24 calorieën voor elke 17 ons (500 ml) die u consumeert (9, 10).

 4. Interessant genoeg nam het aantal verbrande calorieën af wanneer het water werd opgewarmd tot lichaamstemperatuur. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat uw lichaam meer energie gebruikt om het koude water tot lichaamstemperatuur te verwarmen (9).

 5. Toch zijn de effecten van water op de stofwisseling op zijn best gering en niet op iedereen van toepassing (11, 12).

 6. Houd er rekening mee dat dit meestal van toepassing is op water, niet op dranken met calorieën. In één review was de totale calorie-inname 8-15% hoger wanneer mensen suikerhoudende dranken, melk of sap dronken bij de maaltijd (13).

Populaties met risico

 1. Voor de meeste mensen is het onwaarschijnlijk dat het drinken van vloeistoffen bij de maaltijd de spijsvertering negatief beïnvloedt.

 2. Dat gezegd hebbende, als u gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) heeft, kunnen vloeistoffen tijdens de maaltijd u negatief beïnvloeden.

 3. Dat komt omdat vloeistoffen volume aan uw maag toevoegen, wat de maagdruk kan verhogen zoals een grote maaltijd zou doen. Dit kan leiden tot zure reflux voor mensen met GERD (14).

De onderste regel

 1. Baseer uw beslissing als het gaat om het drinken van vloeistoffen bij de maaltijd op wat het beste aanvoelt.

 2. Als het consumeren van vloeistoffen met uw eten pijnlijk is, u een opgeblazen gevoel geeft of uw maagreflux verergert, houd u dan aan het drinken van vloeistoffen voor of tussen de maaltijden.

 3. Anders is er geen bewijs dat u niet moet drinken tijdens de maaltijd.

 4. Integendeel, dranken die vóór of tijdens de maaltijd worden geconsumeerd, kunnen een soepele spijsvertering bevorderen, leiden tot optimale hydratatie en u een vol gevoel geven.

 5. Vergeet niet dat water de gezondste keuze is.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407