Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voeding met gedroogde groene erwten

Recepten

 1. Peulvruchten zijn al lang een primaire bron van voedsel en eiwitten in het wereldwijde dieet. Deze enorm grote familie groenten omvat verse en gedroogde erwten en bonen, evenals linzen, alfalfa, johannesbrood en pinda's. Omdat ze qua voedingswaarde vergelijkbaar zijn en vaak uitwisselbaar zijn in recepten, onderscheiden gedroogde peulvruchten zich over het algemeen door hun uiterlijk - linzen hebben de vorm van schijven, bonen zijn niervormig en erwten zijn rond. Hoewel ze in hun geheel verkrijgbaar zijn, worden gedroogde groene erwten vaak in split verkocht.

Belangrijke voedingsstoffen

 1. Je krijgt ongeveer 115 calorieën uit 1/2 kopje gesplitste gedroogde groene erwten, volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Ongeveer 70 procent van de calorieën in gedroogde erwten - of ongeveer 21 gram voor een portie van 1/2-kopjes - komt uit koolhydraten. Hoewel gedroogde erwten een kleine hoeveelheid suiker bevatten, zijn de meeste van hun koolhydraten de complexe variëteit die langer duurt om te verteren en bijdraagt ​​aan langdurige verzadiging. Eiwit is goed voor bijna 30 procent van de calorieën in gedroogde erwten, wat overeenkomt met ongeveer 8 gram per 1/2 kopje. Net als andere peulvruchten bevatten gedroogde erwten zeer weinig vet - een portie van 1/2-kop heeft minder dan een halve gram.

Voedingsvezels

 1. Peulvruchten behoren tot de beste bronnen van voedingsvezels en gedroogde groene erwten zijn geen uitzondering. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw levert een portie van 1/2-kopjes van de gesplitste variëteit ongeveer 8 gram vezels, of 33 procent van de aanbevolen dagelijkse waarde. Omdat ze rijk zijn aan oplosbare vezels, kan het eten van gedroogde erwten je helpen een gezond cholesterolgehalte te bereiken en te behouden. Ze zijn ook een uitstekende bron van onoplosbare vezels, het type dat afval door je darmkanaal veegt en de regelmaat van de darm bevordert. Volgens de Harvard School of Public Health wordt gedacht aan een dieet dat is gericht op vezelrijk voedsel. [! 9861 => 1130 = 4!

 1. Net als linzen en gedroogde bonen zijn gedroogde erwten een geconcentreerde bron van vitamines en mineralen. Gespleten groene erwten zijn een goede bron van de B-vitamines folaat en thiamine en leveren respectievelijk 16 procent en 12 procent van de aanbevolen dagelijkse waarden, per portie van 1/2 kopje. Het levert ook elk 10 procent van de dagelijkse waarden voor kalium en fosfor, evenals 7 procent van de dagelijkse waarden voor zink en ijzer. Hoewel het ijzer in gedroogde erwten en ander plantaardig voedsel niet zo gemakkelijk wordt opgenomen als het type dat wordt aangetroffen in vlees en andere dierlijke weefsels, kunt u de absorptiesnelheid verhogen door de groente te eten met een voedingsmiddel dat veel vitamine C bevat, zoals broccoli of paprika.

Gezondheidsoverwegingen

 1. Het American Institute for Cancer Research noemt gedroogde erwten en andere volwassen peulvruchten kankerbestendig voedsel. Ze bevatten niet alleen veel vezels en foliumzuur, maar ze bevatten ook verschillende krachtige antioxidanten, waaronder sterolen en flavonoïden. Over het algemeen zijn hele gedroogde groene erwten qua voedingswaarde vergelijkbaar met de gesplitste variëteit. Hele erwten zijn echter iets hoger in vezels, volgens het boek "Wellness Foods A tot Z: een onmisbare gids voor gezondheidsbewuste voedselliefhebbers." Hoewel beide soorten hetzelfde smaken en uitwisselbaar kunnen worden gebruikt, koken gespleten groene erwten veel sneller dan de hele variëteit. Maak split-erwtensoep tot een nietje bij koud weer - je verhoogt je vezelinname terwijl je aan je drang naar troostvoedsel voldoet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407