Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voedingsfeiten paarse aardappelen

Gezonde keuzes

 1. Inheems in Zuid-Amerika komen paarse aardappelen steeds vaker voor in Noord-Amerikaanse supermarkten. Met hun rijke violette kleur kunnen paarse aardappelen worden gebruikt zoals gewone aardappelen. Hun heldere kleur geeft inderdaad een exotische flair aan traditionele gerechten. Paarse aardappelen zijn vooral rijk aan antioxidanten en zijn een goede bron van voedingsvezels.

Nutrition Basics

 1. Een portie van drie kleine paarse aardappelen heeft 131 calorieën, zonder vet of cholesterol. Deze portie paarse aardappelen heeft ook 3 gram eiwit en 30 gram koolhydraten. Bovendien heeft deze portie 55 procent van de dagelijkse waarde of DV van vitamine C en 7 procent van de DV van ijzer, gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën per dag.

Voedingsvezels

 1. Een enkele portie paarse aardappelen bevat 4 gram voedingsvezels, wat 16 procent is van de DV van vezels voor mensen met een dieet van 2000 calorieën. De meerderheid van de volwassenen krijgt niet genoeg dagelijkse voedingsvezels, wat ongeveer 14 gram vezels moet zijn voor elke 1.000 calorieën die worden geconsumeerd. Paarse aardappelen zijn als mediumzetmeelaardappel een goede bron van voedingsvezels en kunnen uw dagelijkse inname van deze belangrijke voedingsstof verhogen. Dankzij voedingsvezels voelt u zich sneller vol en kunt u het risico op constipatie verminderen.

Inhoud antioxidanten

 1. In tegenstelling tot hun tegenhangers met wit vlees, zijn paarse aardappelen rijk aan anthocyanen en carotenoïden, die natuurlijke antioxidanten zijn. Anthocyanen geven paarse aardappelen hun rijke kleur. Volgens een studie gepubliceerd in 2012 in het "Journal of Agricultural and Food Chemistry", helpt het antioxidantgehalte van paarse aardappelen de bloeddruk te verlagen zonder het totale gewicht te verlagen. Wetenschappers concludeerden uit dit onderzoek bij mensen, waarin deelnemers vier weken zes tot acht kleine paarse aardappelen twee keer per dag kregen, dat paarse aardappelen effectief zijn tegen hoge bloeddruk en het risico op hartaandoeningen kunnen helpen verminderen.

Paarse aardappelen gebruiken

 1. Paarse aardappelen zijn veelzijdig vanwege hun gemiddelde zetmeelniveau. Dit betekent dat ze kunnen worden gebruikt voor bakken, braden, frituren en pureren. Maar paarse aardappelen kunnen een beetje papperig worden als ze te gaar zijn en ondanks hun rijke, levendige kleur is hun smaak minder uitgesproken dan die van andere rassen. Paarse aardappelen worden, net als andere aardappelen, zelden gewoon gegeten, dus houd ze gezond door vetarme kookmethoden te gebruiken, zoals koken of bakken. Houd je kruiden gezond door olijfolie te gebruiken in plaats van boter en magere zure room in plaats van de volle variant.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407