Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voedingsfeiten van hardgekookt ei: calorieën, eiwitten en meer

Un-dieet

 1. Eieren zijn een krachtbron voor eiwitten en voedingsstoffen.

 2. Ze kunnen aan veel gerechten worden toegevoegd en op verschillende manieren worden bereid.

 3. Een manier om van eieren te genieten is om ze hard te koken. Hardgekookte eieren zijn geweldige saladebeleg en kunnen alleen worden gegeten met een beetje zout en peper.

 4. Hier is alles wat u moet weten over hardgekookte eieren.

Voedingswaarden

 1. Hardgekookte eieren zitten vol met voedingsstoffen, eiwitten en gezonde vetten. Een groot hardgekookt ei (50 gram) levert (1):

 2. Voor alle voedingsstoffen die eieren te bieden hebben, zijn ze vrij caloriearm. Hardgekookte eieren leveren slechts 77 calorieën, 5 gram vet en een zeer kleine hoeveelheid koolhydraten.

 3. Ze zijn ook een zeer goede bron van magere eiwitten, met ongeveer 6 gram per ei.

 4. Bovendien bevatten eieren een compleet assortiment aminozuren, wat betekent dat ze een complete eiwitbron zijn.

 5. Hardgekookte eieren bieden ook verschillende belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamine D, zink, calcium en alle B-vitamines. Ze zijn een bijzonder goede bron van riboflavine (vitamine B2) en vitamine B12.

 6. Veel voedingsstoffen van eieren bevinden zich uitsluitend in de dooier, terwijl het eiwit voornamelijk eiwit (2) bevat.

Een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten

 1. Eiwit is van vitaal belang voor veel componenten van uw gezondheid, waaronder het opbouwen van spieren en botten en het produceren van hormonen en enzymen (3).

 2. Eieren bevatten ongeveer 6 gram hoogwaardige eiwitten. Eieren zijn zelfs een van de beste eiwitbronnen die je kunt eten (1).

 3. Dit komt door hun volledige eiwitprofiel - eieren bevatten alle negen essentiële aminozuren (3, 4).

 4. Een veel voorkomende misvatting is dat het eiwit alleen in het eiwit wordt aangetroffen.

 5. Bijna de helft van het eiwitgehalte van een ei komt echter uit de dooier (5, 6).

 6. Daarom is het het beste om van het hele ei te genieten - dooier en al - om te profiteren van de eiwitten en voedingsstoffen die eieren te bieden hebben.

 1. In de loop der jaren hebben eieren een slechte reputatie gekregen vanwege hun hoge cholesterolgehalte.

 2. Het klopt dat eieren vol zitten met cholesterol. Een groot hardgekookt ei levert 212 mg cholesterol, dat is 71% van de ADH (1).

 3. Uit recent onderzoek blijkt echter dat cholesterol in de voeding weinig effect heeft op de cholesterol in het bloed (7, 8).

 4. Voor de meeste mensen is cholesterol in de voeding niet geassocieerd met het risico op hartaandoeningen en verhoogt het niet het totale cholesterol of "slechte" LDL-cholesterol (9, 10).

 5. In feite kan eiconsumptie "goede" HDL-cholesterol verbeteren (7, 11, 12).

 6. Bovendien hebben twee onderzoeken bij meer dan 100.000 gezonde volwassenen vastgesteld dat het eten van één heel ei per dag niet gekoppeld was aan een verhoogd risico op hartaandoeningen (12).

 7. Mensen met diabetes moeten echter voorzichtig zijn bij het eten van eieren, omdat uit onderzoek is gebleken dat het eten van 7 eieren per week het risico op hartaandoeningen kan verhogen (13).

 8. Uiteindelijk is meer onderzoek nodig naar het verband tussen eiconsumptie en het risico op hartziekten bij mensen met diabetes.

Bevorder de gezondheid van hersenen en ogen

 1. Eieren bieden belangrijke essentiële voedingsstoffen en antioxidanten die de gezondheid van hersenen en ogen ondersteunen.

 2. Choline is een essentiële voedingsstof voor veel kritieke processen in uw lichaam.

 3. Je lichaam produceert zelf wat choline, maar niet in grote hoeveelheden. Daarom moet u choline uit uw dieet halen om een ​​tekort te voorkomen (14).

 4. Toch consumeren de meeste Amerikanen niet genoeg (15, 16).

 5. Choline is cruciaal voor het behoud van een gezond zenuwstelsel, omdat het helpt bij het produceren van acetylcholine, een neurotransmitter die betrokken is bij geheugen en leren (17).

 6. Choline is belangrijk gedurende uw hele levensduur. Het bevordert de ontwikkeling van de foetale hersenen en het geheugen, evenals de cognitieve functie bij oudere volwassenen (15, 18).

 7. Het is ook van vitaal belang voor zwangere vrouwen, omdat voldoende cholinegehalte het risico op neurale buisdefecten bij de foetus kan verminderen (19).

 8. Choline wordt gevonden in de dooier - een groot, hardgekookt ei bevat 147 mg choline, wat 27% van de dagelijkse waarde is. In feite zijn eieren de meest geconcentreerde bron van choline in het Amerikaanse dieet (14, 15).

 9. Luteïne en zeaxanthine zijn twee antioxidanten die het best bekend staan ​​om hun rol in de gezondheid van het oog.

 10. Ze bestrijden schadelijke, door zuurstof veroorzaakte vrije radicalen die zich in uw ogen kunnen ophopen (20, 21).

 11. Van luteïne en zeaxanthine is aangetoond dat het de vorming van staar vertraagt ​​en beschermt tegen leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) (22, 23).

 12. Ze kunnen zelfs uw ogen beschermen tegen schadelijk blauw licht (24,25).

 13. Eierdooiers zijn een uitstekende bron van deze twee carotenoïden.

 14. Bovendien lijkt uw lichaam door het vetprofiel van de dooier de luteïne en zeaxanthine zeer goed te absorberen (26, 27).

Hardgekookt versus gebakken

 1. Hardgekookte eieren worden gemaakt door ongeschilde eieren in een pan met koud water te plaatsen en vervolgens te koken tot de dooier stolt. Ze worden gekookt zonder extra boter of olie.

 2. Aan de andere kant hebben gebakken eieren extra boter of olie nodig, die extra calorieën en vet bijdragen.

 3. Eén groot hardgekookt ei heeft bijvoorbeeld 77 calorieën en 5,3 gram vet, vergeleken met 90 calorieën en 7 gram vet in één groot gebakken ei (1, 28).

 4. Afgezien van het vet- en caloriegehalte hebben hardgekookte en gebakken eieren zeer vergelijkbare vitamine- en mineraalprofielen. Ze verschillen niet in hun hoeveelheid eiwitten en voedingsstoffen.

De onderste regel

 1. Hardgekookte eieren zijn een caloriearm, voedzaam voedsel.

 2. Ze zijn een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten en rijk aan B-vitamines, zink, calcium en andere belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten zoals choline, luteïne en zeaxanthine.

 3. Hoewel ze veel cholesterol bevatten, lijken eieren bij de meeste mensen niet het risico op hartziekten te vergroten.

 4. Hardgekookte eieren worden bereid zonder extra olie of boter, dus ze bevatten minder calorieën en vet dan gebakken eieren.

 5. Ze zijn misschien wel een van de gemakkelijkste en meest voedzame toevoegingen aan uw dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407