Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voedingsmiddelen met capsaïcine

Een woord van waarschuwing

 1. U voegt warme, gekruide voedingsmiddelen aan uw dieet toe omdat u van de smaak geniet, maar u bent zich misschien niet bewust van de mogelijke gezondheidsvoordelen van capsaïcine, een van de natuurlijke stoffen in deze voedingsmiddelen. Capsaïcine wordt fytochemisch genoemd omdat het in plantaardig voedsel wordt gevonden en is verantwoordelijk voor de hete smaak die je tong kan verbranden in gerechten met pittige pepers. Capsaïcine is ook aanwezig in kleinere maar mogelijk voordelige hoeveelheden in zoete, niet-pikante pepers.

Hete pepers

 1. Capsaïcine is een verbinding die zich bindt aan receptoren op zenuwvezels die pijn en mogelijk warmte overbrengen, en verklaart het effect ervan op de voeringweefsels van uw mond. Het is aanwezig in paprika's die worden geproduceerd door bepaalde peperplanten (Capsicum frutescens), waaronder variëteiten die cayennepeper, groene of rode chili, uitlopers of tabasco-paprika's worden genoemd, die bijzonder grote hoeveelheden capsaïcine bevatten. Deze paprikasoorten bevatten ongeveer 198.000 delen per miljoen capsaïcine.

Andere bronnen

 1. Andere soorten paprika's, in het algemeen paprika's genoemd omdat ze niet heet of kruidig ​​zijn, bevatten ook capsaïcine. Hun gehalte aan de chemische stof is lager dan in hete pepers, maar ze zijn desalniettemin een goede bron van capsaïcine bij regelmatig gebruik. Paprika's worden geproduceerd door een peperplant (Capsicum annum) die verschilt van degene die pittige paprika's produceert. Deze paprika's worden in het algemeen bel-, kersen-, kegel-, groene of paprikapepers genoemd, afhankelijk van de specifieke plantencultivar die ze produceert. Elk van deze paprika's bevat 4.000 delen per miljoen capsaïcine, ongeveer 25 procent van die gevonden in de heter, meer pittige soorten. Gemberwortel (Zingiber officinale) bevat ook capsaïcine maar alleen in kleine hoeveelheden.

Voordelen van Capsaïcine

 1. Pittige pepers worden al duizenden jaren door Amerikaanse indianen als medicijn gebruikt. Modern onderzoek suggereert dat het consumeren van capsaïcine-rijke pepers aanzienlijke gezondheidsvoordelen kan hebben. Bijvoorbeeld, een klinische studie gepubliceerd in het juli 2006 nummer van het "American Journal of Clinical Nutrition" ontdekte dat proefpersonen die gedurende vier weken chili pepers consumeerden als onderdeel van verschillende soorten maaltijden, na het eten verminderde insulinespiegels hadden, wat suggereert dat capsaïcine mogelijk helpen het risico op diabetes type 2 te verlagen. Een andere studie die het mogelijke cardiovasculaire voordeel van capsaïcine onderzocht, gepubliceerd in het maartnummer van het "European Journal of Clinical Nutrition", ontdekte dat mannen die gedurende vier weken dagelijks chilipepers consumeerden een lagere hartslag in rust hadden en een verbetering van andere markers van hartfunctie dan aan het begin van de studie.

Voorzorgsmaatregelen nemen

 1. Hete pepers die grote hoeveelheden capsaïcine bevatten, kunnen irritatie veroorzaken als ze slijmvliezen, uw ogen of delen van de huid raken, wees dus voorzichtig wanneer u met deze voedingsmiddelen omgaat. Was na het hanteren van hete pepers uw handen onmiddellijk in zeep om alle resten van de verbinding te verwijderen. Hoewel het eten van paprika's met veel capsaïcine over het algemeen als veilig wordt beschouwd en geen risico vormt tijdens de zwangerschap, gebruik ze dan niet tijdens de borstvoeding, omdat capsaïcine overgaat in de moedermelk, volgens het University of Maryland Medical Center. Het is ook een goed idee om deze voedingsmiddelen met mate te consumeren om verstoord gas of andere spijsvertering te voorkomen.

 2. Hete pepers die grote hoeveelheden capsaïcine bevatten, kunnen irritatie veroorzaken als ze slijmvliezen, uw ogen of delen van de huid raken, wees dus voorzichtig wanneer u met deze voedingsmiddelen omgaat. Was na het hanteren van hete pepers uw handen onmiddellijk in zeep om alle resten van de verbinding te verwijderen. Hoewel het eten van paprika's met veel capsaïcine over het algemeen als veilig wordt beschouwd en geen risico vormt tijdens de zwangerschap, gebruik ze dan niet tijdens het geven van borstvoeding, omdat capsaïcine overgaat in de moedermelk, volgens het University of Maryland Medical Center. Het is ook een goed idee om deze voedingsmiddelen met mate te consumeren om verstoord gas of andere spijsvertering te voorkomen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407