Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voedingsmiddelen om het endocriene systeem gezond te houden

Eet vis

 1. Hormoonafgevende klieren die door het hele lichaam zijn verspreid, vormen het endocriene systeem. Deze klieren omvatten de pijnappelklier, hypothalamus, hypofyse, schildklier, bijschildklier, thymus, bijnieren, pancreas, eierstokken en testikels. De hormonen die in de bloedbaan worden afgegeven door de endocriene klieren, helpen de voortplanting, het metabolisme, de slaap, de bloeddruk en de hartslag te reguleren. Verschillende voedingsstoffen in hele voedingsmiddelen kunnen helpen de gezondheid van het endocriene systeem te behouden.

Voedingsmiddelen voor de schildkliergezondheid

 1. De schildklier is de grootste endocriene klier en schildklieraandoeningen en ontstekingen kunnen een aanzienlijk effect hebben op de algehele werking van het endocriene systeem. Vitamine D helpt de algehele productie van schildklierhormoon onder controle te houden. Hoewel het synthetiseren van vitamine D uit blootstelling aan de zon ideaal is, zullen voedingsmiddelen zoals levertraan, biologische eieren, verrijkte zuivelproducten, verrijkte granen, champignons en vette vis ook de vitamine D-niveaus verhogen.

 2. Selenium is een mineraal dat helpt de enzymen te activeren die nodig zijn om de normale schildklierfunctie te behouden en de productie van schildklierhormoon te stimuleren. Voedingsmiddelen die de grootste hoeveelheid selenium bevatten, zijn orgaanvlees, kokkels, grasgevoerd rundvlees, varkensvlees met weiden, rauwe paranoten, tonijn, garnalen, sardines en in het wild gevangen zalm.

 3. Jodium, een essentieel mineraal, helpt bij het aanmaken van schildklierhormoon, wat belangrijk is voor metabole processen. Naast gejodeerd tafelzout, bevatten voedingsmiddelen die rijk zijn aan jodium kabeljauw, wild gevangen zalm, sardines, zeegroenten, coquilles, garnalen, volle granen en yoghurt.

Voedingsmiddelen voor bijniergezondheid

 1. De bijnieren zijn vooral belangrijk in tijden van stress omdat ze epinefrine en norepinefine afscheiden om de reactie "vechten of vluchten" te activeren. Stress stimuleert de bijnieren om cortisol af te geven, het 'stresshormoon', om de bloedsuikerspiegel, bloeddruk, metabolisme, immuunrespons en ontstekingsremmende acties te reguleren. Als het cortisolniveau hoog blijft, kan bijniervermoeidheid optreden.

 2. In het novembernummer van "Today's Dietitian" suggereerde de geregistreerde diëtiste Dina Aronson bepaalde ontstekingsremmende voedingsmiddelen om de bijniergezondheid te ondersteunen. Deze omvatten fruit, groenten, volle granen, noten, zaden, bonen en vette vis.

Voedingsmiddelen voor de gezondheid van Hypothalamus

 1. De hypothalamus speelt een sleutelrol in het metabolisme en gewichtsbeheersing. Een studie gepubliceerd in een 2013 nummer van het "British Journal of Nutrition" vond diëten rijk aan bepaalde meervoudig onverzadigde vetzuren, waaronder een 1: 1 verhouding van omega-3 vetzuren tot omega-6 vetzuren, verbeterde hypothalamus gezondheid en functie. Volgens deze studie zal een dieet met weinig verzadigd vet en rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren de hypothalamusfunctie verbeteren. Voedingsmiddelen rijk aan omega-3 en omega-6-vetzuren zijn lijnzaadolie, hennepzaden, pompoenpitten, in het wild gevangen zalm, grasgevoerd rundvlees, eieren, sardines en tonijn.

Voedingsmiddelen voor de gezondheid van de pijnappelklier

 1. Een verstoring van de slaapcyclus heeft trapsgewijze, negatieve effecten op het gehele endocriene systeem en de algehele gezondheid. Vitaminen B-5 (pantotheenzuur) en B-6 (pyridoxine) helpen de pijnappelklier om melatonine te produceren en vrij te geven, een hormoon dat circadiane ritmes reguleert - het binnenste klokmechanisme van uw lichaam. Voedingsmiddelen die vitamine B-5 en B-6 bevatten, zijn avocado, bonen, linzen, champignons, zoete aardappelen, tonijn en kalkoen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407