Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voedingsmiddelen rijk aan oxalaten die urinezuur verhogen

10. Hennephart dikke bommen

 1. Ongeveer 1 miljoen Amerikanen krijgen elk jaar nierstenen. Nierstenen kunnen een risico vormen voor het verlies van de nierfunctie. Afhankelijk van het type niersteen, kan het beperken van bepaalde voedingsmiddelen, waaronder die rijk aan oxalaten of die urinezuur-vormende purines bevatten, uw kansen op terugkerende stenen helpen verminderen.

Wat zijn oxalaten?

 1. Oxalaten zijn natuurlijke stoffen in veel voedingsmiddelen, waaronder fruit en groenten, noten en zaden, granen, peulvruchten en zelfs chocolade en thee. Oxalaten binden zich tijdens de spijsvertering aan calcium en laten normaal gesproken het lichaam achter in uw ontlasting. Als oxalaten niet gebonden zijn aan calcium, reizen ze als afval naar uw nieren waar ze meestal het lichaam in de urine achterlaten.

 2. Als er echter te veel oxalaten en andere kristalvormende stoffen zijn, waaronder calcium en urinezuur, en niet genoeg vocht in de urine, is het resultaat de vorming van mineraal en zout fragmenten die aan elkaar kunnen plakken. Deze fragmenten kunnen uiteindelijk een groter hard kristal vormen dat bekend staat als een niersteen, volgens de National Kidney Foundation.

 3. Het eten van voedingsmiddelen die oxalaten bevatten, is geen probleem als u gezond bent en geen geschiedenis van nierstenen heeft of al een niersteen heeft. Een rapport in het tijdschrift van Clinical Nutrition Research in juli 2015 bepaalde dat het veilig is om voedsel te eten dat oxalaten bevat en vaak nuttig is voor iedereen met diabetes, hypertensie of hoog cholesterolgehalte. Het rapport benadrukt echter dat patiënten met ontwikkelde nierstenen moeten overschakelen op een dieet met weinig oxalaat.

Symptomen van nierstenen

 1. Als u een niersteen heeft, merkt u mogelijk geen symptomen totdat de steen in uw nier rond beweegt of van uw nier naar uw blaas gaat. Wanneer dit gebeurt, kunt u enkele symptomen ervaren, zoals:

 2. Kleine nierstenen passeren vaak zelf uw systeem. Om dit aan te moedigen, drinkt u minstens zes tot acht glazen water per dag om een ​​grote hoeveelheid urine te produceren.

Soorten nierstenen

 1. Hoewel de meeste nierstenen worden gevormd als gevolg van oxalaten, worden sommige gevormd uit overmatig urinezuur. Sommige minder gebruikelijke typen kunnen verschillende minerale zouten bevatten. Als u weet welk type niersteen u heeft, kunt u uw behandelingsopties bepalen en het risico op het krijgen van een andere steen voorkomen.

 2. Als u al een niersteen heeft, probeer deze dan te bewaren na het passeren en breng deze naar uw arts voor analyse. Het aanpassen van uw dieet en het elimineren van bepaalde voedingsmiddelen is een van de belangrijkste factoren om steenvorming te behandelen en te verminderen.

 3. De twee belangrijkste soorten nierstenen zijn: calciumstenen, met name calciumoxalaatstenen en urinezuurstenen.

Calciumoxalaatstenen

 1. Calciumoxalaatstenen zijn het meest voorkomende type niersteen en komen het meest voor bij mannen tussen de 20 en 30 jaar. Zoals de naam al aangeeft, bestaan ​​de stenen uit calcium en oxalaten. Aangezien oxalaten in bepaalde voedingsmiddelen aanwezig zijn, kan een aangepast maaltijdplan met een dieet met weinig oxalaat helpen nierstenen te verwijderen of te voorkomen dat ze zich vormen.

 2. Het is belangrijk dat u uw calcium verhoogt wanneer u een oxalaat-beperkt dieet eet. Een lage inname van calcium kan oxalaten verhogen en kan uw kansen op het vormen van calciumoxalaat-nierstenen vergroten. Door calciumrijk voedsel op te nemen in uw oxalaatarm dieet, vermindert u de hoeveelheid oxalaat die door uw lichaam wordt opgenomen. Streef naar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium - 1.000 milligram voor volwassenen - uit zuivelproducten of andere calciumrijke voedingsmiddelen.

 3. Vermijd hoge doses vitamine C-supplementen. In doses van meer dan 2000 milligram kan uw lichaam extra vitamine C omzetten in oxalaat.

 4. Als u een oxalaatarm dieet volgt, is het consumeren van minder dan 100 milligram oxalaten goed, maar dagelijks minder dan 50 milligram is ideaal. Typische diëten bevatten meer dan 200 tot 300 milligram oxalaat uit voedsel.

Low-Oxalate Diet

 1. Volgens een grafiek opgesteld door de Universiteit van Chicago, omvatten sommige voedselgroepen die de hoogste hoeveelheid oxalaten bevatten die u moet proberen te vermijden of te beperken:

 2. Fruit: frambozen hebben het hoogste oxalaatgehalte van fruit met 48 milligram per kopje, maar sinaasappels, dadels, avocado, kiwi en grapefruit bevatten veel oxalaat en moeten met voorzichtigheid worden geconsumeerd. Sommige ingeblikte vruchten, waaronder ananas, moeten worden vermeden. Sommige gedroogde vruchten, vooral vijgen, ananas en pruimen, bevatten veel oxalaat. Een half kopje gedroogde ananas bevat bijvoorbeeld 30 milligram.

 3. Groenten: spinazie en rabarber hebben het hoogste oxalaatgehalte van groenten. Aardappelen zijn niet ideaal om steenformaties te voorkomen. Let ook op tomatensaus, rapen, okra en jam en bonen. Kies in plaats daarvan saladegroenten - ze hebben bijna geen oxalaat.

 4. Pasta, rijst en granen: blijf uit de buurt van boekweitgrutten - één kop gekookt heeft 133 milligram oxalaat. Andere granen met een hoog gehalte zijn maisgrutten, rijstzemelen, maïsmeel, bulgur, bruine rijstmeel, gierst en tarwebessen.

 5. Noten en zaden: de meeste noten bevatten zeer veel oxalaten. En het is gemakkelijk om er veel in één keer op te eten. Beperk uw consumptie van amandelen, gemengde noten, walnoten, pinda's en cashewnoten.

 6. Desserts: matig bij het eten van uw verlangens naar suiker uw portiegrootte bij het eten van chocoladesiroop, brownies, fudge-saus en cake.

 7. Dranken: Een kop warme chocolademelk bevat 65 milligram en wortelsap heeft 27 milligram oxalaten per kop. Hoe langer je thee steekt, hoe meer oxalaat het zal hebben. Koffie bevat echter geen oxalaat.

Urinezuurstenen en jicht

 1. Steenzuurstenen zijn een ander type niersteen dat veel voorkomt. Het kan zich vormen als uw urine te zuur is. Jicht, een pijnlijke artritische aandoening, is een gevestigde risicofactor voor de vorming van urinezuursteen.

 2. Een studie in het American Journal of Kidney Diseases die in augustus 2017 werd gepubliceerd, rapporteerde de resultaten van een eerdere studie die concludeerde dat een geschiedenis van jicht het risico op het vormen van nierstenen kan verdubbelen. Symptomen van jicht vertonen vaak lage pH-waarden van urine, wat de concentratie van urinezuur verhoogt.

 3. Urinezuur wordt van nature geproduceerd als een afvalbijproduct van de vertering van eiwitten, die purines bevatten. Meestal filtert uw lichaam urinezuur door uw nieren en scheidt het vervolgens uit in urine. Concentraties van urinezuur kunnen het gevolg zijn als uw lichaam niet in staat is urinezuur snel genoeg uit te scheiden en afzettingen zich ophopen in uw bloed, nieren of gewrichten.

 4. Een overmatige inname van voedingsmiddelen die purine bevatten, kan leiden tot een hogere productie van urinezuur en resulteren in een grotere zuurbelasting voor uw nieren om uit te scheiden. Een hoge concentratie zuur kan het gemakkelijker maken om urinezuurstenen te vormen. Als u aanleg heeft voor urinezuurstenen of jicht, moet u voedingsmiddelen met purines beperken.

 5. Het eten van grote hoeveelheden dierlijke eiwitten levert de grootste bijdrage aan de opbouw van urinezuur in de urine. Volgens de Arthritis Foundation zijn sommige specifieke voedingsmiddelen met de hoogste purines en die uw risico op nierstenen en jicht kunnen verhogen, onder meer:

 6. Voedingsmiddelen met een gematigde hoeveelheid purines zijn:Donate - BNB: bnb16ghhqcjctncdczjpawnl36jduaddx5l4eysm5c