Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voedingsverschil tussen witte couscousrijst

Maak uw maaltijd hart-gezond

 1. Couscous en witte rijst maken beide deel uit van de groep graanvoeding, en een kop gekookte normale couscous of witte rijst telt als twee ons geraffineerde granen. Beide voedingsmiddelen bevatten ook enkele gram koolhydraten - een soort voedingsstof die uw lichaam gebruikt voor energie - en bieden vergelijkbare hoeveelheden vitamine B-3, calcium en magnesium. Ze hebben echter ook voedingsverschillen als het gaat om een ​​paar specifieke vitamines en mineralen.

Inhoud vitamine B-9

 1. Witte rijst levert veel meer vitamine B-9, ook foliumzuur of foliumzuur genoemd, per portie in vergelijking met couscous. Door voldoende B-9 in uw dieet te krijgen, kunt u rode bloedcellen produceren, een type cel dat essentieel is voor zuurstoftransport. Het helpt je ook om nucleïnezuren te verwerken - de chemicaliën die je cellen nodig hebben om DNA te maken - en aminozuren, de chemicaliën die nodig zijn om eiwitten te maken. Een kop gekookte witte rijst bevat 153 microgram vitamine B-9, dat is 38 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Een equivalente portie gekookte couscous bevat slechts 24 microgram vitamine B-9, of 6 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Mangaangehalte

 1. Witte rijst dient ook als een superieure bron van mangaan in vergelijking met couscous. Elke portie gekookte witte rijst bevat 1,75 ml mangaan, wat een derde is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor mannen en 42 procent voor vrouwen. Een kopje gekookte couscous biedt u daarentegen slechts 0,13 milligram mangaan. Een dieet rijk aan mangaan biedt verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder verbeterde wondgenezing, ondersteuning voor botontwikkeling en bindweefselsterkte. Mangaan helpt je ook om je energiek te voelen, omdat je cellen het kunnen gebruiken om je metabolisme te ondersteunen.

Seleniumgehalte

 1. Couscous biedt veel meer selenium per portie dan witte rijst. Je lichaam gebruikt selenium om een ​​aminozuur te maken, selenocysteïne genaamd, dat wordt opgenomen in de eiwitten van je cellen. Dit selenium ondersteunt de mannelijke reproductieve gezondheid door te helpen bij de productie van sperma en reguleert uw metabolisme door de activiteit van schildklierhormonen te beheersen. Couscous dient als een uitstekende bron van selenium en biedt 43 microgram, of 78 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, per portie van 1 kopje. Witte rijst bevat aanzienlijk minder selenium per kopje - 12 microgram of 22 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Gebruik en overwegingen

 1. Gebruik witte rijst of couscous als basis voor salades en meng gehakte groenten, fruit, kruiden en noten om voedingswaarde en textuur toe te voegen. Combineer couscous, munt, kikkererwten, gehakte rode peper en pijnboompitten voor een smaakvol gerecht, of meng witte rijst, gehakte komkommers, tomaten en peterselie met een citroenvinaigrette voor witte rijsttabouleh. Als alternatief, serveer rijst of couscous gekookt in natriumvrije bouillon voor een eenvoudig maar smakelijk gerecht.

 2. Merk op dat hoewel witte rijst en couscous beide nuttige voedingsstoffen bevatten, ze in vergelijking met volle granen verbleken als het gaat om voedingswaarde. Zoek waar mogelijk naar gezondere opties, zoals bruine of wilde rijst, of volkoren couscous. De overstap maken kan het risico op hart- en vaatziekten helpen verlagen, merkt het Linus Pauling Institute op.

 3. Gebruik witte rijst of couscous als basis voor salades en meng gehakte groenten, fruit, kruiden en noten om voedingswaarde en textuur toe te voegen. Combineer couscous, munt, kikkererwten, gehakte rode peper en pijnboompitten voor een smaakvol gerecht, of meng witte rijst, gehakte komkommers, tomaten en peterselie met een citroenvinaigrette voor witte rijsttabouleh. Als alternatief, serveer rijst of couscous gekookt in natriumvrije bouillon voor een eenvoudig maar smakelijk gerecht.

 4. Merk op dat hoewel witte rijst en couscous beide nuttige voedingsstoffen bevatten, ze in vergelijking met volle granen verbleken als het gaat om voedingswaarde. Zoek waar mogelijk naar gezondere opties, zoals bruine of wilde rijst, of volkoren couscous. De overstap maken kan het risico op hart- en vaatziekten helpen verlagen, merkt het Linus Pauling Institute op.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407