Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voedingsverschillen in zwarte rijst versus Bruine rijst

Ongepelde bruine rijst in uw dieet

 1. Als u bent overgestapt van witte rijst naar bruine rijst om de voeding in uw dieet op te voeren, hebt u een goede keuze gemaakt. Maar als u de voedingskwaliteit van uw dieet nog meer wilt verbeteren, kunt u overwegen zwarte rijst toe te voegen aan uw volkorenrotatie. Hoewel zowel bruine rijst als zwarte rijst vetarm zijn en een goede bron van gezonde koolhydraten, bevat zwarte rijst minder calorieën en een betere bron van vezels. Het is misschien ook een betere bron van antioxidanten.

Verschil in calorieën

 1. Als je van rijst houdt en calorieën aan het tellen bent, is zwarte rijst een betere keuze in vergelijking met bruine rijst. Een portie droge zwarte rijst van 1/3 kopje bevat 200 calorieën, terwijl dezelfde portie bruine rijst 226 calorieën bevat. Zesentwintig calorieën lijken misschien niet echt een verschil, maar het consumeren van 26 extra calorieën per dag gedurende een jaar kan leiden tot een gewichtstoename van 2,7 pond.

De koolhydraten, eiwitten en vetten vergelijken

 1. Zwarte rijst bevat minder koolhydraten maar meer vezels en een betere eiwitbron dan bruine rijst. Een portie droge zwarte rijst van 1/3 kopje bevat 43 gram koolhydraten, 3 gram vezels, 6 gram eiwit en 2 gram vet, terwijl dezelfde portie bruine rijst 47 gram koolhydraten, 2 gram vezels, 5 bevat gram eiwit en 2 gram vet.

Kijkend naar de mineralen

 1. Het gehalte aan mineralen in zowel zwarte als bruine rijst is zeer vergelijkbaar. Een portie van beide rijst voldoet aan 8 procent van de dagelijkse waarde voor zink en 20 procent van de dagelijkse waarde voor fosfor. Maar de zwarte rijst is een iets betere bron van ijzer en voldoet aan 6 procent van de dagelijkse waarde, vergeleken met 5 procent van de dagelijkse waarde in een portie bruine rijst. Zink is een mineraal dat de gezondheid van het immuunsysteem ondersteunt, fosfor is nodig voor de vorming van tanden en botten en ijzer helpt zuurstof door uw lichaam te transporteren.

Antioxidant kracht

 1. Een groot verschil tussen de zwarte rijst en bruine rijst is kleur, en de kleur van de zwarte rijst kan het ook een betere bron van antioxidanten maken, volgens de American Chemical Society. Anthocyanine, een pigment in de rijstkorrel dat zijn donkere tint creëert, is een antioxidant die kan helpen in uw strijd tegen hartziekten en kanker. De American Chemical Society zegt dat een lepel zwarte rijstzemelen meer antioxiderende kracht heeft dan een lepel bosbessen. Hoewel bruine rijst geen goede bron van anthocyanine is, is het een bron van vitamine E, wat ook een belangrijke antioxidant is die bescherming tegen chronische ziekten kan bieden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407