Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voedingswaarde Gebakken Rijst

Overwegingen

 1. Gebakken rijst is een populair voorgerecht in Chinese en andere Aziatische restaurants. Een typische portie gewone kop rijst bevat ongeveer 56 procent van zijn calorieën als koolhydraten, 33 procent als vet en 11 procent als eiwit. Het toevoegen van vlees aan de gebakken rijst verhoogt zowel het eiwit- als vetgehalte. Je kunt de hoeveelheid vet, calorieën en natrium in je gebakken rijst beheersen door thuis dit eenvoudige gerecht te leren maken.

Calorieën

 1. Gebakken rijst bevat ongeveer 228 calorieën in een portie van 1 kop, volgens het Food Nutrition Information Center van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Andere bronnen vermelden echter hogere calorietellingen voor dezelfde hoeveelheid gewone gefrituurde rijst. De Chinese caloriegrafiek van het Healthy Weight Forum toont bijvoorbeeld 363 calorieën voor dezelfde hoeveelheid portie gebakken rijst. Omdat gefrituurde rijst een soort voedsel is en geen enkel recept, zal het aantal calorieën variëren vanwege de hoeveelheden en soorten rijst en oliën die worden gebruikt om het gerecht te bereiden. Als u calorieën telt, moet u zich vergissen aan de kant van het tellen van te veel calorieën.

Vetten

 1. Een portie gefrituurde rijst van 1 kopje bevat ongeveer 12 tot 14 g totaal vet, wat overeenkomt met ongeveer een vijfde van uw dagelijkse inname. Het soort olie dat wordt gebruikt om de gebakken rijst te koken, bepaalt de specifieke hoeveelheden verzadigde, meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten in de gebakken rijst. Tenzij u uw eigen gefrituurde rijst maakt, kunt u mogelijk niet te weten komen wat voor soort olie wordt gebruikt. Vetten zijn nodig voor een goede gezondheid en voorzien u van vitamine A, D, E en K. Probeer verzadigde en transvetten te vermijden en gebruik enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten met mate.

Koolhydraten

 1. Iets meer dan de helft van de calorieën in een portie gefrituurde rijst is afkomstig van koolhydraten en levert ongeveer 40 tot 50 g koolhydraten. Koolhydraten worden gebruikt om glucose te maken, de belangrijkste brandstofbron van je lichaam. Gebakken rijst gemaakt met bruine rijst bevat meer complexe koolhydraten dan witte rijst. Complexe koolhydraten hebben meer tijd nodig om je lichaam af te breken dan eenvoudige koolhydraten en kunnen je langer een vol gevoel geven.

Protein

 1. Gewoon gebakken rijst, gemaakt zonder enig vlees, levert u ongeveer 7 g eiwit per portie. Kipgebakken rijst, varkensvleesgebakken rijst en rundvleesgebakken rijst bieden allemaal ongeveer 12 g, en garnalen gebakken rijst levert ongeveer 11 g eiwit. De hoeveelheid eiwitten die u in uw dieet nodig heeft, wordt bepaald door uw leeftijd en activiteitenniveau. De Centers for Disease Control and Prevention beveelt ongeveer 45 tot 55 g eiwit aan voor volwassenen en tieners en minder voor jongere kinderen.

Vitaminen en mineralen

 1. Gebakken rijst biedt een aantal belangrijke vitamines en mineralen, maar is vaak rijk aan natrium. Hoewel natrium een ​​noodzakelijke voedingsstof is, is het gemakkelijk om te veel te consumeren. Houd het natriumgehalte van gefrituurde rijst lager door geen zout of sojasaus aan uw maaltijd toe te voegen. Gebakken rijst levert de mineralen calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en sporen van koper en mangaan. Commerciële rijst is meestal verrijkt met B-vitamines.

Fiber

 1. Over het algemeen wordt witte rijst gebruikt om gefrituurde rijstmaaltijden te bereiden. Witte rijst bevat ongeveer 1,5 g vezels per portie van 1 kop, of iets meer dan 6 procent van uw aanbevolen dagelijkse inname. Gebruik bruine rijst om je eigen gebakken rijst te maken, en je kunt de vezel verhogen tot 3,5 g, of 14 procent van je aanbevolen dagelijkse inname. Omdat vezels vullend zijn, eet je minder gefrituurde rijst in een portie wanneer het is gemaakt met bruine rijst in plaats van witte rijst en bespaar je wat calorieën.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407