Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voedingswaarde informatie Turkije

Voedselveiligheid

 1. Turkije is een mager wit vlees, traditioneel geserveerd als een hele geroosterde vogel op Thanksgiving of Kerstmisbijeenkomsten. Turkije is echter niet alleen voor vakanties, en kan elke dag worden genoten als een hele vogel, of als borsten, koteletten, ossenhaas of zelfs gemalen. De veelzijdigheid maakt het een uitstekend, gezond en voedzaam alternatief voor kip, varkensvlees of rundvlees in een verscheidenheid aan gerechten.

Geschiedenis

 1. Kalkoenen zijn inheems in Noord-Amerika en zijn al heel lang traditioneel voedsel van inheemse Amerikanen. Ze werden uiteindelijk door Christopher Columbus naar Europa gebracht en werden al snel gedomesticeerd in zowel Noord-Amerika als Europa. Turkije wordt nu wijd verbouwd in de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Tegenwoordig worden er elk jaar miljarden kilo kalkoen geproduceerd.

Inhoud

 1. Per portie van 100 g levert Turkije 160 calorieën met 72 calorieën uit vet. Het levert 20 g eiwitten, 8 g vet en geen koolhydraten. Dezelfde portiegrootte levert ook de vitamines niacine, B6, B12, pantotheenzuur en riboflavine. Turkije bevat ook de mineralen ijzer, fosfor, kalium, zink en is bijzonder rijk aan selenium.

Voordelen

 1. Turkije is een relatief goedkope eiwitbron, met meer eiwitten per gram dan zowel kip als rundvlees, terwijl het minder vet en cholesterol bevat dan ander vlees. Het levert ook vitamines en mineralen, vooral niacine, die de omzetting van voedsel in beschikbare energie mogelijk maakt, en vitamine B6, wat belangrijk is voor de gezondheid van het zenuwstelsel. Turkije heeft ook selenium, wat essentieel is voor een goede schildklier- en immuunfunctie.

Misvattingen

 1. Turkije is ook een natuurlijke bron van tryptofaan, een aminozuur. Omdat tryptofaan een voorloper is van serotonine, een chemische stof in de hersenen die wordt geassocieerd met ontspanning en slaap, werd ten onrechte geconcludeerd dat Turkije je slaperig zou maken. De hoeveelheid tryptofaan in een enkele portie is echter niet voldoende om slaperigheid te veroorzaken. Het is waarschijnlijker dat de hoge hoeveelheid koolhydraten die bij traditionele kalkoendiners wordt geconsumeerd de schuld is.

Veilig gebruik

 1. Kalkoenvlees moet gekoeld worden bewaard tot het klaar is voor gebruik. Turkije moet een frisse geur hebben, vrij van vieze of vieze geuren. Ongekookt kalkoenvlees kan salmonella en andere door voedsel overgedragen ziekten vervoeren. Bereid geen andere etenswaren waar kalkoen is bereid om kruisbesmetting te voorkomen. Ontdooi kalkoen in de koelkast en kook het tot een interne temperatuur van 165 graden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407