Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voedingswaarde van gedehydrateerde groenten

Tomaten gebruiken

 1. Gedehydrateerde groenten, met hun hardere textuur en gerafelde vormen, zijn misschien niet je eerste groentekeuze, maar het drogen van groenten is een veilige, vetarme en duurzame methode om ze te bewaren. Een van de grootste voordelen is dat het voedingsgehalte van gedehydrateerde groenten relatief ongewijzigd blijft, dus je kunt ze gebruiken om te voldoen aan je dagelijkse groente-inname van 2 tot 3 kopjes groenten per dag, zoals vastgesteld door het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

Calorie-inhoud

 1. Gedehydrateerde groenten behouden 100 procent van het caloriegehalte van verse groenten terwijl ze slechts de helft van de ruimte innemen. De huidige dehydratatietechnologie kan bijna al het vochtgehalte in groenten verwijderen, waardoor slechts 2 tot 3 procent in het eindproduct achterblijft. Het verwijderen van vocht verhoogt ook de houdbaarheid van de groenten.

Warmte en voedingsstoffen

 1. Het uitdrogingsproces stelt de groenten bloot aan enige hitte. Hoewel de temperaturen redelijk laag worden gehouden, gaan sommige warmtegevoelige vitamines, vooral vitamine C, verloren. Vitamine A is redelijk goed bewaard gebleven ondanks de blootstelling aan hitte, zolang de temperatuur maar onder controle wordt gehouden. Conventionele kookprocessen zullen echter ook een verlies of vernietiging van deze twee vitamines veroorzaken. In water oplosbare vitamines, zoals B-vitamines, kunnen verloren gaan tijdens het rehydratatieproces van gedroogde groenten, maar ze kunnen worden bewaard als u de weekvloeistof tijdens het koken gebruikt.

Inhoud voedingsvezels

 1. Uitdroging behoudt het volledige voedingsvezelgehalte van de groenten, zodat ze een vezelrijke voedingskeuze blijven. Voedingsvezels zorgen voor bulk in uw dieet en kunnen de effecten van constipatie helpen verminderen. Groenten bevatten van nature veel vezels, zowel oplosbaar als onoplosbaar; de eerste helpt om zachte bulk te creëren, terwijl de tweede helpt om de doorvoer van afval door je darmen te versnellen.

Textuur en verbruik

 1. Om gedehydrateerde groenten te gebruiken, moet u ze reconstitueren, wat meestal in water moet worden geweekt. Maar u kunt gedehydrateerde groenten rechtstreeks toevoegen aan voedingsmiddelen met veel vloeistof, zoals soepen, stoofschotels en sauzen. Gereconstitueerde groenten hebben vaak een zachtere textuur dan verse groenten, dus ze worden vaker gegeten als onderdeel van een afgewerkt gerecht, in plaats van alleen. Sommige Aziatische gerechten maken echter gebruik van de ongebruikelijke textuur van gedehydrateerde groenten om textuurcontrast te bieden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407