Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voedingswaarde van gestoomde groenten versus rauw

Beste blenders voor het maken van smoothies

 1. Er is veel discussie in de voedingsgemeenschap over gekookte versus rauwe groenten. Iedereen weet dat het frituren van groenten veel van het gezondheidsvoordeel teniet doet door een flinke vet- en calorielast toe te voegen, maar wanneer zachtere bereidingsmethoden tinten van zowel voordeel als nadeel hebben. Koken wordt als het minst voordelig van deze kookmethoden beschouwd, omdat het onderdompelen van groenten in kokend water ervoor zorgt dat voedingsstoffen kunnen uitspoelen, waardoor je uitgeputte groenten en een pot met vitaminewater achterblijft. Stomen is iets anders - geen contact met water betekent geen uitloging, maar sommige voedingsstoffen worden beschadigd door hitte.

Calorieën en Macronutriënten

 1. Warmte alleen heeft geen invloed op het calorie-, vet-, koolhydraat- of eiwitgehalte van groenten. Omdat stomen geen bakoliën of andere additieven vereist, zijn gestoomde groenten net zo caloriearm, vetarm en vezelrijk als hun rauwe tegenhangers. Het voorbehoud is dat ze gewoon moeten worden gegeten om deze voedingswaarden te behouden. Het toevoegen van boter, sauzen en andere toppings voegt extra calorieën en vet toe. Experimenteer met kruiden en specerijen om smaak aan uw gestoomde groenten toe te voegen en vermijd te gaar worden, wat de smaak kan verminderen.

Kwetsbaar voor uitputting

 1. De B-vitamines en vitamine C zijn enigszins uitgeput wanneer groenten hitte ondervinden. Deze vitamines zijn eenvoudig gevoelig voor licht en warmte en denatureren snel onder de stress van de hoge hitte die gepaard gaat met koken. Onjuiste opslag put deze voedingsstoffen ook uit, omdat zelfs omgevingslicht en warmte voldoende zijn om het afbraakproces te starten zodra de planten zijn geoogst. Koop uw producten zo vers mogelijk om ervoor te zorgen dat u op zijn minst begint met het hoogst mogelijke niveau van deze vitamines, en gebruik ze onmiddellijk. Stomen zorgt er niet voor dat alle vitaminegehalte verdwijnt, maar de potentie is lager dan wanneer de groenten rauw zouden worden gegeten.

 2. Allylische sulfiden, de knoflookverbindingen die volgens de Arthritis Foundation antikanker eigenschappen hebben laten zien, breken ook af in warmte. Als je een geplet kruidnagel 10 minuten laat staan ​​voordat je gaat koken, hebben de enzymen de tijd om zich te stabiliseren, beter bestand te zijn tegen de kookstress en een krachtigere dosis af te geven. Polyfenolen gaan ook vaak verloren tijdens het stomen, maar door de schil op de groenten te houden, kun je wat behouden.

Verhoogd met warmte

 1. Warmte brengt bepaalde voedingsstoffen naar buiten en zet ze om in vormen die gemakkelijker door je lichaam kunnen worden opgenomen. Lycopeen is een grote - koken tomaten verhoogt hun lycopeen inhoud met drie tot vier keer. Lycopeen is in verband gebracht met een verminderd risico op een hartaanval en kanker en is meestal arm aan rauwe voeding. Gestoomde groenten bevatten ook meer antioxidanten en koken kan de bètacaroteen in wortels verhogen. De antikankerverbinding indol vormt zich eigenlijk wanneer er warmte aanwezig is en is hoger in gestoomde kool, broccoli en bloemkool dan in rauwe.

Laat het werken

 1. Het komt erop neer dat zowel gestoomde als rauwe groenten goed voor u zijn, zolang u uw groenten eet. Het is het beste om een ​​mix van beide te consumeren om ervoor te zorgen dat je het beste van beide werelden krijgt en om de breedst mogelijke variëteit aan groenten te eten. In de meeste gevallen is de uitputting van voedingsstoffen veroorzaakt door hitte geen belangrijke factor, en het zal uw algehele gezondheid niet veranderen zolang uw dieet in evenwicht is. Elke groente is anders, met verschillende voedingsstoffen, eigenschappen en interacties - wat waar is voor de een, is misschien niet waar voor de ander. Dit studiegebied heeft nog een lange weg te gaan voordat er meer specifieke aanbevelingen kunnen worden gedaan, dus eet uw groenten voorlopig op de manier die u het lekkerst vindt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407