Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voedingswaarde van volkoren bruine rijst versus jasmijnrijst

Diabetisch dieet

 1. Wat granen betreft, lopen tarwe en rijst nek aan nek qua consumptie. Maar als het gaat om voeding, kan rijst - met name bruine rijst - de gezondere optie zijn, omdat je lichaam het koolhydraat- en eiwitgehalte van bruine rijst gebruikt dan tarwe. Maar je hoeft je niet te beperken tot gewone bruine rijst. Als je van aromatische rijst houdt, is jasmijnrijst een goede optie, vooral als je het vindt in de bruine rijstvariëteit.

Hetzelfde aantal calorieën

 1. Of het nu bruin of wit, jasmijn of gewoon is, het heeft allemaal dezelfde calorieën. Een portie van 3/4-kopjes, die ongeveer 146 gram, gekookte bruine of jasmijnrijst bevat, bevat 160 calorieën. Met slechts 1,1 calorieën per gram, zijn zowel de bruine als de jasmijnrijst weinig energierijke voedingsmiddelen en een goede keuze voor mensen die op hun gewicht letten. Energierijk voedsel vult u met minder calorieën en helpt u minder te eten.

Koolhydraten en vezels

 1. Het koolhydraten- en vezelgehalte in bruine en jasmijnrijst varieert. Een portie gewone bruine rijst van 3/4 kopjes bevat 34 gram koolhydraten en 3 gram vezels. Dezelfde portie witte jasmijnrijst bevat 36 gram koolhydraten en 0 gram vezels, terwijl de bruine jasmijnrijst 35 gram koolhydraten en 2 gram vezels bevat. De bruine rijstvariëteiten zijn gezonder vanwege hun vezelgehalte. Mensen die meer vezels eten, hebben minder kans op hartaandoeningen en obesitas.

Proteïne en vet

 1. Als het gaat om eiwitten en vet, zijn er kleine variaties in zowel de bruine rijst als de witte jasmijnrijst. Een portie van 3/4-kopjes bruine rijst bevat 2,5 gram eiwit en 1 gram vet. Dezelfde portie witte jasmijnrijst bevat 3 gram eiwit en 0 gram vet, terwijl de bruine jasmijnrijst 3 gram eiwit en 1 gram vet bevat. Als volkoren behoudt de bruine rijst zijn kiem, waar het vet in het volkoren vandaan komt.

Vitaminen en mineralen

 1. Net als het vet is ook de kiem in de bruine rijst een bron van vitamines en mineralen. De witte jasmijnrijst biedt ook vitamines en mineralen, maar door verrijking. Zowel de bruine als de jasmijnrijst helpen u om aan uw ijzer- en B-vitaminebehoefte te voldoen, beide essentiële voedingsstoffen. IJzer maakt deel uit van elke cel in uw lichaam en is noodzakelijk om zuurstof aan uw spieren en organen te leveren. De B-vitamines helpen de koolhydraten in rijst om te zetten in energie.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407