Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voedingswaarde van witte asperges versus Groen

Een woord van waarschuwing

 1. Als u gewend bent dat asperges groen zijn, kan de witte variëteit er ronduit griezelig uitzien. De brede, stevige stengels hebben de bleke kleur van verse room omdat ze de groene pigmenten van conventionele asperges missen. De witte veggie kan echter net zo voedzaam zijn, hoewel de gezondheidseigenschappen enigszins variëren.

Voedingsvergelijking

 1. Een portie asperges komt overeen met ongeveer tweederde kopje of vijf grote speren. Voor witte asperges bevat die hoeveelheid 20 calorieën, geen vet, 3 gram koolhydraten, 2 gram eiwit, 2 gram vezels en 1 gram natuurlijke suiker. Dezelfde hoeveelheid groene asperges biedt 25 calorieën, 2,75 gram eiwit, 5 gram koolhydraten, 2,7 gram vezels en 2,4 gram natuurlijke suiker.

Gezondheidswaarde

 1. Zowel de witte als de groene asperges zijn gunstig voor de gezondheid. Volgens ChooseMyPlate.gov kan het eten van meer groente het risico op chronische gezondheidsproblemen zoals een beroerte, hartaanval, hoog cholesterol, diabetes, kanker, hoge bloeddruk, nierstenen, botverlies en obesitas verminderen. De gezonde verbindingen in groene asperges verschillen echter van die in de witte groente. Volgens een "Food Chemistry" -studie uit 2005, gepubliceerd door onderzoekers van de Washington State University, is groene asperges een rijke bron van de antioxidanten rutine, ascorbinezuur, tocoferol, glutathion en ferulazuur. Witte asperges bevatten ook antioxidanten, waaronder fenolzuren en flavonoïden; volgens "Acta Horticulturae" hebben witte asperges echter een algeheel lager gehalte aan antioxidanten dan groene speren.

Toevoegingen

 1. De manier waarop u asperges van beide kleuren bereidt, maakt ook een verschil in hun uiteindelijke voedingswaarde. Beide speren weigeren bijvoorbeeld in hun houtachtige stengels, maar het kopen en bereiden van gelijke hoeveelheden witte en groene asperges kan je minder calorieën geven met de witte variëteit omdat deze moet worden geschild voordat je hem eet. Alle asperges zijn van nature vetvrij, maar houd er rekening mee dat het toevoegen van een eetlepel boter aan beide variëteiten de totale voeding met 100 calorieën en 11,5 gram vet kan verhogen.

Overwegingen

 1. Witte asperges zijn niet zo gebruikelijk in Noord-Amerika als de groene variëteit, maar als je hem ooit in winkels ziet, laat hem dan niet voorbijgaan in de veronderstelling dat hij minder gezond is omdat hij is geen groene groente. Hoge niveaus van antioxidanten, vitaminen, mineralen en essentiële voedingsstoffen zijn aanwezig in beide soorten asperges, waardoor beide een gezonde keuze zijn voor ziektepreventie en balans in uw dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407