Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voedingswaarden voor gekookte zoete aardappelen

Stap 5

 1. De zoete aardappelen die op de Thanksgiving-eettafel verschijnen als gekonfijte yams of souffles versierd met marshmallows, zijn een basisvoedsel van het Amerikaanse Zuiden. In 1991 plaatste het Centre for Science in the Public Interest zoete aardappelen bovenaan de lijst van de 18 meest voedzame groenten, volgens de Mississippi Sweet Potato Council. Deze voedzame wortel scoorde 101 punten meer dan de naaste rivaal, de witte aardappel. Zoete aardappelen haalden deze score voor hun complexe koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen.

Geschiedenis

 1. De meeste zoete aardappelen komen uit negen staten in het zuidoosten, Californië en New Jersey. De Amerikaanse zoete aardappel is geen echte aardappel, volgens de Mississippi Sweet Potato Council. Het is de eetbare wortel van de plant Ipomoea batatas, die tot de morning glory-familie behoort. Inheemse Amerikanen cultiveerden ze aanvankelijk. Europese kolonisten hebben ze geadopteerd en Amerikaanse boeren hebben ze sinds de 15e eeuw in warme gebieden van het land gekweekt. De productie van zoete aardappelen in de Verenigde Staten steeg tijdens de Eerste Wereldoorlog om tarwebloem te vervangen. Toen de oorlog eindigde, promootte Tuskegee University-wetenschapper George Washington Carver ze als een geldoogst voor het zuiden. Hij ontwikkelde ook meer dan 100 toepassingen voor zoete aardappelen

Macronutriënten

 1. De portiegrootte voor gekookte zoete aardappelen is 1/2 kop. Deze hoeveelheid heeft 125 calorieën, met 2,3 g eiwit. Het koolhydraatgehalte van de zoete aardappel bedraagt ​​29 g, of 10 procent van de dagelijkse waarde voor een dieet met 2000 calorieën. Het suikergehalte voor deze portie is 9 g. Het is een goede bron van voedingsvezels, met 4 g per portie, of 16 procent van de DV. De portie van 1/2-kop heeft 0,23 g vet, maar geen cholesterol.

Vitaminen

 1. Een portie gekookte zoete aardappel levert 25.814 internationale eenheden vitamine A, of 516 procent van de DV. Het vitamine C-gehalte is 21 mg, 35 procent van de DV. Zoete aardappelen leveren ook 14 procent van de DV voor vitamine B-6 met 0,27 mg per portie. Ze zijn een goede bron van pantotheenzuur en leveren 0,95 mg, 10 procent van de DV. Het thiaminegehalte bedraagt ​​0,09 mg of 6 procent van de DV. Deze portie levert minder dan 5 procent van de DV voor andere vitamines.

Mineralen

 1. Mangaan is het belangrijkste mineraal dat deze portie zoete aardappelen biedt. Het heeft 22 procent van de DV, of 0,43 mg. Het kaliumgehalte is 11 procent, bij 377 mg per portie. Een portie zoete aardappelen draagt ​​6 procent van de DV voor ijzer bij, maar minder dan 5 procent van de DV voor andere mineralen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407