Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Volkoren versus Tarwezemelen

Stap 4

 1. Volle granen zijn belangrijk voor ons om te eten omdat ze vezels, vitamines en mineralen bevatten en zelfs het risico op bepaalde chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes en darmkanker kunnen verminderen. Volgens het Centre for Science in the Public Interest zijn de meeste mensen in de war over wat een volkoren is. Met buzzwoorden zoals "zemelen", "meerkorrelig" en "verrijkt", is het vaak moeilijk om de verschillen tussen soorten granen en zelfs tussen verschillende delen van dezelfde soort graan te onderscheiden. Volkoren en tarwezemelen zijn allebei erg gezond en moeten zo vaak mogelijk in uw dieet worden opgenomen, maar ze hebben veel verschillen.

Structuur

 1. Volkoren betekent dat er eigenlijk drie delen in het graan zelf zijn die worden gegeten. De hele tarwekorrel blijft intact wanneer deze wordt verwerkt en alle delen die in de korrel zijn gegroeid, worden gegeten. De drie delen van een volkoren kern zijn de zemelen, het endosperm en de kiem, die elk verschillende voedingsvoordelen hebben. De zemelen maken eigenlijk deel uit van de hele tarwekorrel. Het is de buitenste laag die het endosperm en de kiem beschermt en wordt vaak verwijderd wanneer de hele tarwekorrel wordt verfijnd tijdens de verwerking.

Functie in levensmiddelen

 1. Hoewel tarwezemelen vaak worden toegevoegd in poedervorm toegevoegd aan drankjes, smoothies en granen, is volkoren anders omdat het in zijn geheel wordt gebruikt in producten zoals brood en bagels in plaats van te worden aangevuld. Zowel zemelen als volkoren kunnen in het lichaam functioneren om de regelmaat van de darm te bevorderen. Volkoren heeft een grotere variëteit aan functies en gebruik in voedingsmiddelen omdat de zemelen, het endosperm en de kiem elk verschillende texturen en kwaliteiten hebben. De zemelen zelf worden vaak uit een voedingsproduct gehaald tijdens de verwerking omdat het niet zoveel zachte, gewenste textuur in voedingsmiddelen produceert als het endosperm.

Nutritional Voordelen

 1. De zemelen van de volkoren kernel zijn rijk aan mineralen zoals koper, selenium en mangaan. Tarwezemelen bevatten ook fytochemicaliën die bepaalde soorten kanker kunnen helpen voorkomen. Omdat zemelen rijk zijn aan vezels, voegt het ook bulk toe aan het gewicht van de ontlasting en werkt het als een mild laxeermiddel. Een volkoren kernel bevat de zemelen, dus alle voedingsvoordelen van de zemelen zijn opgenomen in 100 procent volkoren producten. Bovendien heeft de volkoren kern het endosperm, dat wat zetmeel, vitamines en mineralen bevat, evenals de kiem, die gezonde oliën en B-vitamines bevat, gebruikt voor energie.

Opslag en houdbaarheid

 1. Volkoren komt in vele vormen voor, zoals volkoren meel, volkoren brood, volkoren pasta en volkoren bagels. Deze producten hebben allemaal dezelfde houdbaarheid als hun verfijnde tegenhangers; witte bloem, wit brood, witte pasta en gewone bagels. Volkorenproducten rotten niet snel, dus ze kunnen op het aanrecht of in de koelkast worden bewaard. Tarwezemelen hebben daarentegen een hoog oliegehalte, waardoor het heel snel ranzig kan worden. Tarwezemelen moeten worden bewaard op een koele en donkere plaats, zoals de achterkant van een kast of de koelkast. Tarwebrood moet continu worden gecontroleerd op tekenen van ranzigheid zoals een verandering van kleur of een vieze geur.

Welke is beter

 1. Er is geen concreet antwoord op de vraag of volkoren of tarwezemelen beter zijn, omdat ze beide vergelijkbare toepassingen en voedingswaarde hebben. Volkoren kan een betere keuze zijn voor de ene persoon, terwijl tarwezemelen een betere keuze kunnen zijn voor een andere persoon, afhankelijk van smaakvoorkeuren en voedingsbehoeften. Tarwezemelen zouden waarschijnlijk een betere keuze zijn voor iemand die veel vezels nodig heeft, zoals een persoon die aan diverticulitis lijdt. Volkoren is misschien een betere keuze voor iemand die geen B-vitamines krijgt uit veel andere voedingsmiddelen, zoals een veganist.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407