Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voordelen Nadelen van gepasteuriseerde melkpoeder

Aanbevelingen

 1. Melk is een steunpilaar in veel diëten over de hele wereld. Het komt in verschillende vormen: rauw, gepasteuriseerd en in poedervorm. Talrijke producten op basis van melk zijn ook beschikbaar, waaronder kaas, yoghurt en ijs, evenals tal van andere verpakte goederen, die zijn afgeleid van een bepaalde vorm van melk. Elke melkvorm heeft voor- en nadelen.

Geschiedenis

 1. Vroege mensen, voornamelijk jagers-verzamelaars, gebruikten geen melkproducten. Nomadische en agrarische samenlevingen dateren van 9.000 jaar oud, waren echter afhankelijk van de melk van vee, schapen, geiten, paarden, waterbuffels en kamelen. Deze culturen waardeerden melk om zijn voedzame eigenschappen.

 2. In de vroege 20e eeuw ontstond in geïndustrialiseerde samenlevingen bezorgdheid over de ontwikkeling van door melk overgedragen ziekten. Dit leidde tot de acceptatie van pasteurisatie, een proces van het verwarmen van melk op zeer hoge temperaturen met de bedoeling de micro-organismen te vernietigen die infecties veroorzaken en leiden tot melkbederf.

 3. Melk in poedervorm is ontstaan ​​in de jaren 1800 als een methode om melk te bewaren. Het poeder wordt gemaakt door al het vocht uit de melk te verwijderen.

Pasteurisatie

 1. Pasteurisatie werd ontwikkeld door Louis Pasteur in 1864. Pasteurisatie vernietigt microoganismen die in melk kunnen voorkomen en ziekten kunnen veroorzaken, zoals tuberculose, tyfus, roodvonk, keelpijn, difterie en gastro-intestinale aandoeningen. Het is ook bedoeld om organismen tegen te gaan die leiden tot het verzuren van melk. Het proces omvat het verwarmen van de melk tot temperaturen tussen 150 tot 300 graden Fahrenheit en het vervolgens afkoelen. Pasteurisatie doodt gevaarlijke kiemen, maar vernietigt ook nuttige bacteriën en andere voedzame bestanddelen.

Convenience

 1. Omdat pasteurisatie bacteriën vernietigt die verzuring veroorzaken, is gepasteuriseerde melk langer houdbaar dan rauwe melk. De houdbaarheid van poedermelk is zelfs langer dan vloeibare melk en vereist geen koeling. Melk in poedervorm gaat echter niet eeuwig mee, omdat de vetten uiteindelijk ranzig worden. Hoewel melk in poedervorm langer bewaard wordt, vereist het de extra stap van het toevoegen van water voor gebruik, en zodra water wordt toegevoegd aan melk in poedervorm, is de houdbaarheid hetzelfde als voor vloeibare melk.

Nutrition

 1. Gepasteuriseerde melk en melkpoeder bevatten minder voedingsstoffen dan rauwe melk. Pasteurisatie vernietigt alle microben in melk, inclusief melkzuurbacillen, die gunstig zijn voor de gezondheid en het gastro-intestinale en immuunsysteem verbeteren. Volgens Sally Fallon, een voedingsonderzoeker en auteur van "Nourishing Traditions", verandert pasteurisatie bovendien de aminozuren van melk; bevordert de ranzigheid van vetzuren; vernietigt vitamine A, D, C en B12; en vermindert de mineralen calcium, chloride, magnesium, fosfor, natrium en zwavel, evenals vele sporenmineralen. Bovendien vernietigt de verwarming bij pasteurisatie de enzymen in melk, die anders het lichaam helpen voedingsstoffen, met name calcium, te assimileren. Vaak worden sommige synthetische vitamines weer aan gepasteuriseerde melk toegevoegd, maar zonder de natuurlijke enzymen van melk zijn ze moeilijk te verteren.

 2. Melk in poedervorm heeft dezelfde tekorten aan voedingsstoffen als de bron gepasteuriseerd is. Bovendien bevat poedermelk beschadigd cholesterol, dat letsel aan bloedvaten bevordert.

Kosten

 1. In termen van monetaire output kost melkpoeder minder dan vloeibare melk. Melkpoeder gaat ook langer mee.

Taste

 1. Melkpoeder smaakt over het algemeen slechter dan vloeibare melk, maar bij het bakken is het verschil niet merkbaar. Gepasteuriseerde melk smaakt minder dan rauwe melk.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407