Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voordelen van de paarse wortel voor de gezondheid

Stap 5

 1. Paarse wortelen dateren uit 2.000 v.Chr. en werden speciaal gefokt om een ​​rijke, levendige kleur te hebben. Ze hebben een zoetere smaak dan gewone sinaasappelwortelen en vormen een kleurrijke toevoeging aan elk bord. Paarse wortelen zijn niet alleen kleurrijk, ze zitten ook boordevol nuttige antioxidanten en voedingsstoffen. Vaak kun je ze vinden op boerenmarkten of op speciale bestelling van je plaatselijke kruidenier.

Antioxiderende eigenschappen

 1. Het paarse pigment in deze speciale wortels was afkomstig van een antioxidant die anthocyanine wordt genoemd. Antioxidanten bestrijden vrije radicalen in uw lichaam, die cellen permanent kunnen beschadigen en chronische ziekten zoals kanker, hartziekten en hoog cholesterol kunnen veroorzaken. Door anthocyanine aan uw dieet toe te voegen, kunt u uw "slechte" LDL-cholesterol verlagen en tegelijkertijd uw zenuwstelsel beschermen, met name uw hersenen, dat vatbaar is voor oxidatieve schade.

Laag in calorieën

 1. Paarse wortelen bevatten van nature weinig calorieën, dus je kunt er op snacken zonder je schuldig te voelen. Een portie rauwe paarse worteltjes van 1 kop levert minimaal 25 calorieën en 5 gram koolhydraten, volgens de American Dietetic Association. Genieten van een portie gestoomde, gesneden paarse wortelen bevat 50 calorieën en 10 gram koolhydraten.

Hoog in vezel

 1. Vezel is een heilzame stof die de spijsvertering versnelt en uw lichaam helpt essentiële voedingsstoffen op te nemen. Voor een gezond voedingspatroon hebben mannen dagelijks 38 gram vezels nodig en vrouwen 25 gram. Paarse wortelen bevatten ongeveer 0,8 gram vezels per portie rauwe sticks. Als je bijvoorbeeld 1/2 kop paarse wortels eet, krijg je ongeveer 3 gram vezels. Het grootste deel van de vezels in paarse wortels is oplosbaar, dat water in het spijsverteringskanaal absorbeert en een gelachtige substantie vormt. Terwijl het door de darmen reist, kan het helpen het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen en de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

Diabetesvoordelen

 1. Anthocyanen uit paarse wortels kunnen helpen bij de gevolgen van diabetes, merkt een artikel op dat in 2007 is gepubliceerd in "Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition." Het hebben van diabetes veroorzaakt schade aan bloedvaten, die zijn gemaakt van collageen. Deze heilzame antioxidanten neutraliseren enzymen die collageen en bindweefsels beschadigen. Overmatige schade kan leiden tot frequente hoge bloedsuikerspiegels, wat verdere schade aan bloedvaten kan veroorzaken. Anthocyanen helpen collageen te herstellen en te herstellen, waardoor bloedvaten sterk worden en de bloedstroom verbetert.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407