Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voordelen van de traditionele Chinese geneeskunde, kruidentherapieën

Laatste gedachten

 1. Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is een oude vorm van gezondheidszorg die meer dan 2500 jaar oud is en die natuurlijke behandelingen zoals acupunctuur, kruidenmiddelen, voedingsadvies, stress / emotionele ondersteuning, oefening inclusief tai omvat Chi en Qi Gong en behandelingen zoals cupping en moxibustion. TCM samen met Ayurveda twee van de oudste en meest gerenommeerde vormen van oude geneeskunde ter wereld en keren snel terug in populariteit. TCM-artsen proberen de grondoorzaak van ziekte te behandelen en kiezen voor een holistische benadering om mensen te helpen complete genezing te ervaren zonder het gebruik van conventionele medicijnen.

 2. In de afgelopen decennia zijn oosterse alternatieve (ook wel complementaire of geïntegreerde) geneeskundepraktijken overgenomen door conventionele medische instellingen in de VS en andere westerse landen. Het Department of Complementary-Alternative Medicine van de Medical University in South Carolina meldt dat volgens een studie van 3.200 artsen uitgevoerd door Health Products Research, meer dan 50 procent van de artsen in de VS van plan was om het gebruik van alternatieve geneesmiddelen te starten of te verhogen, inclusief in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM), binnen het volgende jaar. (1)

 3. Meer en meer medische scholen erkennen nu het belang van het opleiden van studenten en personeel in "mind-body" -praktijken die nadruk leggen op ziektepreventie en holistische behandelingen. Hoewel sommige artsen en patiënten de neiging hebben sceptisch te zijn over de effectiviteit van veel TCM-praktijken, blijft onderzoek aantonen dat complementaire modaliteiten een groot verschil kunnen maken in de kwaliteit van leven van veel patiënten.

 4. Enkele van de voordelen die de traditionele Chinese geneeskunde en andere oosterse praktijken te bieden hebben, zijn een hoge mate van therapietrouw (vaak doordat patiënten snel verbeteringen in hun symptomen opmerken), verminderde stressniveaus, natuurlijke pijnbestrijding, verbeterde slaap, sterkere immuniteit en verminderde behoefte aan medicijnen.

Wat is traditionele Chinese geneeskunde?

 1. Traditionele Chinese geneeskunde is een soort holistisch, natuurlijk gezondheidszorgsysteem dat minstens 2.000 jaar oud is tot 200 voor Christus. TCM is "holistisch" en "natuurlijk" omdat het de eigen genezingsmechanismen van het lichaam stimuleert en rekening houdt met alle aspecten van het leven van een patiënt, in plaats van slechts enkele duidelijke tekenen of symptomen. TCM-beoefenaars zien het lichaam als een complex netwerk van onderling verbonden delen (onderdeel van een groter concept dat bekend staat als Qi), in plaats van afzonderlijke systemen of organen.

 2. Volgens het University of Maryland Medical Center zijn traditionele Chinese geneeswijzen gericht op het corrigeren van onevenwichtigheden in het lichaam en werken ze voornamelijk op drie belangrijke manieren:

 3. Organen waarop met name wordt gefocust tijdens TCM-behandelingen zijn de nieren, het hart, de milt, de lever, de longen, de galblaas, de dunne darm en de dikke darm. Afhankelijk van het specifieke type variëren de voordelen van TCM-therapieën aanzienlijk. Enkele van de gezondheidsproblemen die het meest worden behandeld met traditionele Chinese geneeswijzen zijn:

 4. Verschillende traditionele Chinese geneeswijzen omvatten:

Uitgangspunten en overtuigingen van TCM

 1. TCM werd vooral in Azië beoefend en tot ongeveer de jaren 1970 niet algemeen bekend of bestudeerd in de VS. Sinds oosterse praktijken, zoals yoga, meditatie, tai chi en acupunctuur, in deze periode bekendheid begonnen te krijgen in de media, hebben honderden onderzoeken de gezondheidseffecten van dergelijke modaliteiten onderzocht.

 2. Traditionele Chinese geneeskunde is gebaseerd op de overtuiging dat Qi (wat zich ongeveer vertaalt in "vitale energie" en wordt uitgesproken als "chee") essentieel is voor de algehele gezondheid.

 3. Een ander concept dat essentieel is voor de traditionele Chinese geneeskunde is yin en yang, gedefinieerd als tegengestelde maar complementaire energieën. Je bent misschien bekend met het yin-yang-symbool (een cirkel die half wit en half zwart is met kleinere cirkels binnenin), die wordt gebruikt om het concept van alle tegengestelde krachten van de aarde weer te geven, inclusief warm en koud, winter en zomer, energie en rust uit. Er wordt aangenomen dat, net als Qi, yin en yang een negatieve invloed hebben op je gezondheid wanneer ze uit balans zijn en de ene dominanter is dan de andere, dus een primair doel van TCM-behandeling is om hun gelijkmakende relatie te herstellen.

Chinese kruidengeneesmiddelen

 1. Volgens de Cleveland Clinic, "is Chinese kruidengeneeskunde een belangrijk onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde ... het wordt al eeuwen in China gebruikt, waar kruiden worden beschouwd als fundamentele therapie voor veel acute en chronische aandoeningen." (2) Chinese kruidentherapie heeft zijn wortels in een traditionele medicinale tekst genaamd "Materia Medica." Duizenden verschillende kruiden, mineralen, thee, tincturen en andere extracten worden in deze tekst vermeld en gebruikt door getrainde kruidkundigen, afhankelijk van de specifieke symptomen van een patiënt.

 2. Wie heeft het meeste baat bij Chinese kruidengeneesmiddelen? (2)

 3. Veel voorkomende Chinese kruidengeneesmiddelen zijn astragaluswortel, reishi-paddestoel, goji-bes, ginkgo biloba, ginseng en vele anderen.

 4. Dit is wat u kunt verwachten tijdens een kruidensessie van de traditionele Chinese geneeskunde: Na een examen met de kruidkundige worden aangepaste kruiden (bijna altijd meer dan één) aanbevolen. Soms worden kruiden gebruikt als aanvulling op een andere behandeling, zoals acupunctuur. Chinese kruidentherapie wordt meestal niet door de verzekering gedekt, maar in sommige gevallen kan een verwijzing van een arts de kosten helpen verlagen. Vaak werkt een kruidkundige nauw samen met een arts om de behandeling van een patiënt te beheren, vooral als de kruidentherapie kan interageren met de voorgeschreven medicijnen van de patiënt.

Voordelen van traditionele Chinese geneeskunde

 1. Kruidengeneeskunde en voeding zijn belangrijke aspecten van TCM, omdat een slecht dieet direct kan bijdragen aan leverschade - en de lever is een van de belangrijkste organen in de oosterse geneeskunde. De Traditional Chinese Medicine World Foundation legt uit dat TCM de lever beschouwt als "het orgaan dat verantwoordelijk is voor de soepele stroom van emoties, evenals Qi en bloed. Het is het orgaan dat het meest wordt getroffen door overmatige stress of emoties." (12) TCM legt daarom een ​​verband tussen leverschade en ziekten zoals obesitas, vermoeidheid, indigestie, emotionele stress, slaapproblemen en nog veel meer.

 2. Een dieet- en kruidenbehandelplan dat de richtlijnen van de Traditionele Chinese Geneeskunde volgt, lijkt erg op het eten van een alkalisch dieet, helpt de juiste pH van het lichaam te herstellen en tekorten aan belangrijke mineralen te voorkomen. Stressvermindering, lichaamsbeweging, juiste hoeveelheden slapen en veel kruidengeneesmiddelen worden gebruikt om leverproblemen te behandelen. Acupressuurmassage wordt ook gebruikt om de lever te stimuleren, de bloedstroom te verbeteren en spanning veroorzaakt door stress te verminderen.

 3. Adaptogene kruiden (inclusief reishi-paddenstoelen of cordyceps) worden vaak aanbevolen om de leverfunctie te verbeteren en leveraandoeningen te voorkomen. Een studie uit 2013, gepubliceerd in het International Journal of Medicinal Mushrooms, toonde aan dat reishi hepatoprotectieve effecten op acuut leverletsel veroorzaakt omdat het antioxiderende eigenschappen bevat. (13)

 4. Voedingsmiddelen die kunnen helpen de levergezondheid te verbeteren, leverziekten te bestrijden en ontgifting te verbeteren, zijn onder meer rauwe en verse groenten (vooral donkere bladgroenten), kruiden en specerijen zoals knoflook en gember, gezonde vetten en zoete aardappelen . Alcohol, bewerkte koolhydraten, zoete snacks of drankjes, synthetische ingrediënten, gefrituurd voedsel en geraffineerde oliën of vetten zijn allemaal schadelijk voor de lever en daarom meestal verminderd of geëlimineerd bij het werken met een TCM-beoefenaar.

 5. Om kruiden en oxidatieve stress te verminderen, kunnen Chinese kruiden de gezondheid en het geheugen van de hersenen helpen beschermen. Cognitieve aandoeningen, waaronder dementie en de ziekte van Alzheimer, zijn gekoppeld aan verhoogde ontsteking, schade door vrije radicalen, een onvermogen om glucose correct te gebruiken, vitaminetekorten, stress en toxines uit het milieu. Daarom kunnen een alkalisch dieet, kruidensupplementen, lichaamsbeweging, goede voeding en het verminderen van stress de immuunrespons van het lichaam helpen beheersen en hormonen reguleren die de hersenen beschermen.

 6. Volgens een rapport uit 2007, gepubliceerd in Clinical Interventions in Aging, "is er een lange geschiedenis van onderzoek en medische praktijk bij dementie in China, waarbij het oude Chinese volk een hele theorie heeft gevormd en verzamelde overvloedige ervaring bij de behandeling van dementie. " (14) In de afgelopen decennia is door een groeiend aantal klinische onderzoeken aangetoond dat bepaalde kruidenextracten - waaronder glycyrrhiza, atractylodes, rabarber, ginseng, fructus lycii, polygala, engelwortel en saffloer - dienen als slijmoplossend en bevorderend voor de bloedcirculatie .

 7. Van medicinale paddenstoelen is ook aangetoond dat ze helpen de hoeveelheid toxines of zware metalen die zich in het lichaam kunnen ophopen te verminderen, waardoor ze een hoger energieniveau, een betere concentratie, een beter geheugen en een betere slaapkwaliteit bevorderen (allemaal belangrijk voor een scherpe geest en stemmingscontrole). In combinatie met andere holistische behandelingen die het welzijn bevorderen, kunnen ze veel voorkomende leeftijdgerelateerde cognitieve stoornissen helpen voorkomen en behandelen.

 8. Over het algemeen suggereren meerdere onderzoeken dat verschillende behandelingen die in TCM worden voorgeschreven, de cognitieve gezondheid ten goede kunnen komen voor een aantal aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, dementie en de ziekte van Parkinson. (15, 16, 17)

 9. Acupressuur (een soort massagetherapie die ook Tai Chong wordt genoemd in TCM) is niet alleen gunstig voor de gezondheid van de lever, maar ook voor het verminderen van stress. Men denkt dat Tai Chong een belangrijk punt op de meridiaan van het leverkanaal, gelegen aan de bovenkant van de voet, stimuleert dat gerelateerd is aan emotioneel trauma en negatieve 'energieën', zoals wrok, bitterheid, zorgen, angst en depressie. Het loslaten van deze negatieve gevoelens kan helpen de "vecht-of-vlucht" -respons van het lichaam te verlagen, wat belangrijke voordelen heeft: verminderde bloeddruk, verbeterde slaap, meer energie, minder spierspanning en meer.

 10. Acupunctuur en tai chi kunnen ook zeer nuttig zijn voor het beheren van stress. Tai Chi is een soort Qigong-oefening die wordt beschouwd als een "lichaam-geest" -oefening omdat het de principes van vechtsporten combineert met gecontroleerde ademhaling en gerichte aandacht. De spirituele dimensie van tai chi, gericht op het naar binnen richten van de aandacht en het kalmeren van de geest, kan helpen voorkomen dat cortisol stijgt en iemands algehele gevoel van welzijn verbetert. Vergelijkbaar met yoga of meditatie heeft een studie gepubliceerd in het International Journal of Behavioral Medicine aangetoond dat tai chi een effectieve natuurlijke stressverlichter is die positieve effecten kan hebben bij patiënten die met angst of depressie te maken hebben. (15)

 11. Het Journal of Traditional Complementary Medicine meldt dat traditionele Chinese geneeskundepraktijken, waaronder kruidenbehandelingen en het gebruik van medicinale paddestoelen, positieve "antioxiderende, ontstekingsremmende, anti-apoptotische en autofagische regulerende functies kunnen hebben ." (3) Dit vertaalt zich in verlaagde niveaus van oxidatieve stress en ontsteking, waardoor cellen, weefsels en organen worden beschermd tegen langdurige ziekteontwikkeling. Ontsteking is de oorzaak van de meeste ziekten en houdt verband met de meeste voorkomende gezondheidsproblemen, waaronder kanker, hartaandoeningen, auto-immuunziekten, cognitieve stoornissen en diabetes.

 12. TCM-behandelingen, inclusief acupunctuur, acupressuur en kruidenbehandelingen, kunnen patiënten ook helpen een aantal schadelijke levensstijlgewoonten met betrekking tot ontstekingen te overwinnen, zoals roken, te veel eten, weerstand bieden aan chronische pijn, chronische stress en door alcohol veroorzaakte leverschade. Bepaalde behandelingen kunnen de "vecht-of-vlucht" stressrespons van het lichaam verlagen, wat patiënten helpt de effecten van chronische stress te beheersen - waaronder slechte slaap en hormonale onevenwichtigheden.

 13. Verschillende kruidenmiddelen waarvan is gevonden dat ze helpen oxidatieve stress te verminderen, zijn onder meer: ​​(4)

 14. Twee van de meest populaire TCM-behandelingen voor pijnbestrijding zijn acupunctuur en acupressuur. Acupunctuur is een praktijk die meer dan 3500 jaar oud is. Het wordt meestal omarmd door patiënten die chronische hoofdpijn, pijn door artritis, nek- of rugpijn willen verlichten, plus vele andere symptomen gerelateerd aan verwondingen of stress.

 15. Studies hebben aangetoond dat acupunctuur, vooral in combinatie met andere traditionele Chinese geneeswijzen zoals tai chi en een gezond dieet, waardevolle, niet-farmacologische hulpmiddelen kunnen zijn voor patiënten met frequente chronische spanningshoofdpijn. (5) Uit onderzoek bij Memorial Sloan Kettering is gebleken dat patiënten die acupunctuur kregen, minder nekspierpijn en -pijn, artrose en chronische hoofdpijn hadden in vergelijking met patiënten in de placebogroep. (6) Onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Chinese Medicine heeft zelfs aangetoond dat een maand acupressuurbehandeling effectiever kan zijn bij het verminderen van chronische hoofdpijn dan een maand spierverslappende medicijnen. (7)

 16. Onderzoek uitgevoerd in het Toronto Western Hospital heeft aangetoond dat tai chi bijdraagt ​​aan chronisch pijnmanagement op drie belangrijke gebieden: "adaptieve oefeningen, interactie tussen geest en lichaam en meditatie." Onderzoeken die de gezondheidsvoordelen van tai chi onderzoeken, hebben aangetoond dat patiënten vaak verbeteringen ervaren bij verschillende pijnaandoeningen: artrose, fibromyalgie en lage rugpijn. (8)

 17. Onderzoek suggereert dat bepaalde "adaptogeen" Chinese kruidengeneesmiddelen antioxidanten en ontstekingsremmende verbindingen bevatten die de manier kunnen veranderen waarop zenuwen berichten naar de hersenen overbrengen, waardoor verschillende functies in het endocriene en centrale zenuwstelsel worden verbeterd . Dit helpt op natuurlijke wijze de genezende eigenschappen van het lichaam te verbeteren en helpt hormonen in evenwicht te brengen - inclusief cortisol, insuline, testosteron en oestrogeen.

 18. In een dieronderzoek uitgevoerd door het Department of Food Science and Nutrition aan de Zhejiang University in China, werd aangetoond dat suppletie met reishi-paddestoelen de symptomen van diabetes hielp verminderen. (9) Door de stressrespons van het lichaam te verminderen, kunnen TCM-therapieën zoals acupunctuur, tai chi en massagetherapie ook nuttig zijn voor het behandelen van hormonale onevenwichtigheden.

 19. Zelfs in het Westen wordt massagetherapie al meer dan 100 jaar aanbevolen voor diabetes en verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het kan helpen bij andere hormoongerelateerde aandoeningen door ontspanning te induceren, energieniveaus te verhogen, te helpen mensen worden actiever, verminderen emotioneel eten, verbeteren de voedingskwaliteit en verbeteren slaap. (10)

 20. Een studie uit 2001, gepubliceerd in het Chinese Journal of Integrative Medicine, toonde aan dat acupunctuur een positieve rol speelt bij de hormonale balans en bij de behandeling van onvruchtbaarheid. Acupunctuur lijkt te werken door het centrale en perifere zenuwstelsel, de neuro-endocriene en endocriene systemen, de ovariële bloedstroom en het metabolisme te moduleren. Het is ook aangetoond dat het de doorbloeding van de baarmoeder helpt verbeteren en de effecten van depressie, angst en stress op de menstruatiecyclus vermindert. (11)

Voorzorgsmaatregelen met betrekking tot TCM en kruidengeneesmiddelen

 1. Wie geeft Oosterse medicijnen en zijn ze veilig?

 2. Meer moeite dan ooit wordt gedaan om de training en certificeringen van TCM-beoefenaars te reguleren. Een rapport uit 2010, gepubliceerd in het Journal of Complementary and Alternative Medicine, stelt dat "consumentengestuurde ontwikkeling heeft geresulteerd in de introductie van onderwijsprogramma's voor training van beoefenaars, ontwikkeling van product- en beoefeningsregelgeving en toenemende belangstelling voor onderzoek. Aanzienlijke inspanningen zijn gemaakt voor het valideren van de kwaliteit, effectiviteit en veiligheid van TCM-interventies, zoals blijkt uit een groeiend aantal gepubliceerde onderzoeken en systematische reviews. " (17)

 3. Kwalificaties voor verschillende beoefenaars variëren van staat tot staat en van land tot land. Er worden nu meer dan 50 oosterse trainingsprogramma's aangeboden aan universiteiten en geaccrediteerde organisaties in de VS

 4. Dat gezegd hebbende, houd deze punten in gedachten met betrekking tot de veiligheid van TCM:

 5. Raadpleeg de lijsten van de volgende organisaties om u te helpen een gekwalificeerde arts bij u in de buurt te vinden:Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407