Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Voordelen van selderijzaad

Calorietelling

 1. Je weet waarschijnlijk al dat selderij weinig calorieën bevat en rijk is aan voedingsstoffen zoals kalium. Minder bekend is echter hoe goed selderijzaad voor u is. Naast het verbeteren van voedingsmiddelen met een gedurfde smaak, biedt selderijzaad bepaalde gezondheidsvoordelen.

Selderijzaad en voeding

 1. Een theelepel selderijzaad bevat 8 calorieën en ongeveer 0,5 gram vet. Die kleine hoeveelheid selderijzaad levert ook 35 milligram calcium, wat geen grote dosis is voor de 1.000 milligram die je elke dag nodig hebt, maar voor zo'n kleine portie voedsel is het een behoorlijke hoeveelheid. Je krijgt ook 0,9 milligram ijzer in die theelepel, dat is 11 procent van de 8 milligrammen die mannen elke dag nodig hebben en ongeveer 5 procent van de 18 milligrammen die vrouwen elke dag moeten hebben. Selderijzaad levert ook sporen van zink, magnesium en fosfor.

Kracht van fytochemicaliën

 1. Volgens "Reader's Digest" in een boek met de titel "Vecht terug met voedsel: gebruik voeding om te genezen wat u scheelt", bevatten selderijzaden fytochemicaliën, stoffen die helpen uw gezondheid te beschermen. In het bijzonder wordt gedacht dat limoneen, coumarine, ftaliden en apigenine in selderijzaad helpen ontstekingen te bestrijden. Ontsteking kan overal in uw lichaam optreden en verhoogt uw risico op gezondheidsproblemen zoals kanker en hartaandoeningen.

Potentiële gezondheidsvoordelen

 1. Selderijzaad kan helpen de symptomen van jicht te verminderen, merken Micheal T. Murray en Joseph E. Pizzorno op in hun boek 'The Encyclopedia of Healing Foods'. Het University of Maryland Medical Center meldt dat selderijzaad ook effectief kan zijn bij de behandeling van reumatoïde artritis. Dierstudies suggereren dat selderijzaad de bloeddruk en cholesterol kan verlagen en de lever kan beschermen, maar er zijn geen menselijke studies uitgevoerd om deze theorieën te ondersteunen.

Selderijzaad toevoegen aan uw dieet

 1. Een van de eenvoudigste manieren om selderiezaad in uw dieet op te nemen, is om het te schudden in voedsel dat u al lekker vindt. Selderijzaad zal bijvoorbeeld de smaak van aardappelsoep of mosselsoep verbeteren. Strooi selderijzaad over rauwe kipfilets voordat je ze bakt of grilt, of strooi het over gestoofde varkenskarbonades of geroosterde vis. Schud de zaden over een groene salade of in een broodje tonijnvissen als extra manieren om de kleine zaadjes te eten. Als u schildkliermedicatie gebruikt of zwanger bent, gebruik dan geen selderijzaad zonder toestemming van uw arts, omdat dit de medicatie kan verstoren of het risico op een miskraam kan vergroten, waarschuwt het University of Maryland Medical Center.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407