Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Waar is Jello van gemaakt? Ingrediënten en voeding

8 heerlijke nieuwe manieren om bloemkool te proberen

 1. Jello is een dessert op basis van gelatine dat sinds 1897 op Amerikaanse menu's staat.

 2. De meeste mensen associëren deze jiggly en zoete substantie met schoollunches en ziekenhuisbakken, maar het is ook populair bij lijners als een caloriearme traktatie.

 3. De merknaam "Jell-O" is eigendom van Kraft Foods en verwijst naar een productlijn met jellos, puddingen en andere desserts.

 4. Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over jello en zijn ingrediënten.

Wat is Jello?

 1. Het primaire ingrediënt in jello is gelatine. Gelatine is gemaakt van dierlijk collageen - een eiwit dat bindweefsels vormt, zoals huid, pezen, ligamenten en botten.

 2. De huiden en botten van bepaalde dieren - vaak koeien en varkens - worden gekookt, gedroogd, behandeld met een sterk zuur of base en uiteindelijk gefilterd totdat het collageen is geëxtraheerd. Het collageen wordt vervolgens gedroogd, gemalen tot een poeder en gezeefd om gelatine te maken.

 3. Hoewel er vaak geruchten zijn dat jello is gemaakt van paarden- of koeienhoeven, is dit niet correct. De hoeven van deze dieren bestaan ​​voornamelijk uit keratine - een eiwit waarvan geen gelatine kan worden gemaakt.

 4. Jello kan worden gekocht als een poedermix die u thuis maakt of als een kant-en-klaar dessert dat vaak wordt verkocht in porties met afzonderlijke kopjes.

 5. Wanneer u thuis jello maakt, lost u het poedervormige mengsel op in kokend water. Verwarming breekt de bindingen die het collageen bij elkaar houden. Wanneer het mengsel afkoelt, hervormen de collageenstrengen zich in een semi-vaste toestand met erin gevangen watermoleculen.

 6. Dit geeft jello zijn karakteristieke jiggly, gelachtige textuur.

Andere ingrediënten

 1. Hoewel gelatine de wiggly textuur van jello geeft, bevatten verpakte jello-mixen ook zoetstoffen, smaakstoffen en kleurstoffen.

 2. Zoetstoffen die in jello worden gebruikt, zijn meestal aspartaam, een kunstmatige calorievrije zoetstof of suiker.

 3. Kunstmatige smaken worden vaak gebruikt in jello. Dit zijn chemische mengsels die een natuurlijke smaak imiteren. Vaak worden veel chemicaliën toegevoegd totdat het gewenste smaakprofiel is bereikt (1).

 4. Kleurstoffen voor levensmiddelen in jello kunnen natuurlijk of kunstmatig zijn. Vanwege de consumentenvraag worden sommige producten nu gemaakt met natuurlijke kleurstoffen, zoals bietensap en wortelsap. Veel jellos worden echter nog steeds gemaakt met kunstmatige kleurstoffen voor levensmiddelen.

 5. Strawberry Jell-O bevat bijvoorbeeld suiker, gelatine, adipinezuur, kunstmatige smaakstof, dinatriumfosfaat, natriumcitraat, fumaarzuur en rode kleurstof # 40.

 6. Suikervrije Black Cherry Jell-O bevat dezelfde ingrediënten, behalve dat het aspartaam ​​gebruikt in plaats van suiker als zoetstof en maltodextrine bevat uit maïs en blauwe kleurstof # 1.

 7. Aangezien er veel fabrikanten van jello en veel producten beschikbaar zijn, is de enige manier om zeker te weten wat er in uw jello zit, de ingrediënten op het etiket te lezen.

Is Jello Vegetarisch?

 1. Jell-O is gemaakt van gelatine - dat is afgeleid van dierlijke botten en huid. Dat betekent dat het niet vegetarisch of veganistisch is.

 2. Vegetarische jello-desserts gemaakt van plantaardig tandvlees of zeewier zoals agar of carrageen zijn echter beschikbaar.

 3. Je kunt ook thuis je eigen vegetarische jello maken met een van deze plantaardige geleermiddelen.

Is Jello gezond?

 1. Jello is al lang een hoofdbestanddeel van veel dieetplannen, omdat het weinig calorieën en vetvrij is. Dit maakt het echter niet noodzakelijkerwijs gezond.

 2. Eén portie (21 gram droge mix) heeft 80 calorieën, 1,6 gram eiwit en 18 gram suikers - dat is ongeveer 4,5 theelepels (2).

 3. Jello bevat veel suiker en weinig vezels en eiwitten, waardoor het een ongezonde voedingskeuze is.

 4. Eén portie (6,4 gram droge mix) suikervrije jello gemaakt met aspartaam ​​heeft slechts 13 calorieën, 1 gram eiwit en geen suiker. Toch kunnen kunstmatige zoetstoffen negatieve gevolgen hebben voor uw gezondheid (2, 3).

 5. Bovendien, terwijl jello weinig calorieën bevat, bevat het ook weinig voedingsstoffen en biedt het vrijwel geen vitamines, mineralen of vezels (2).

 6. Hoewel jello geen voedzame voedselkeuze is, kan gelatine zelf gunstig zijn voor uw gezondheid. Het bevat collageen, dat is onderzocht in verschillende studies bij dieren en mensen.

 7. Collageen kan de botgezondheid positief beïnvloeden. In een gerandomiseerd onderzoek hadden postmenopauzale vrouwen die gedurende één jaar 5 gram collageenpeptiden slikten, een significante toename van de botdichtheid in vergelijking met vrouwen die een placebo kregen (4).

 8. Bovendien kan het gewrichtspijn helpen verminderen. In een klein onderzoek van 24 weken ervoeren universiteitsatleten die dagelijks 10 gram vloeibaar collageensupplement namen minder gewrichtspijn in vergelijking met degenen die een placebo namen (5).

 9. Bovendien kan het de effecten van huidveroudering helpen verminderen. In een gerandomiseerde 12 weken durende studie vertoonden vrouwen in de leeftijd van 40-60 jaar die 1.000 mg van een vloeibaar collageensupplement namen verbeteringen in huidhydratatie, elasticiteit en rimpels (6).

 10. De hoeveelheid collageen in jello is echter veel lager dan die in deze onderzoeken. Het is onwaarschijnlijk dat het eten van jello tot merkbare effecten zou leiden.

 11. Bovendien zal de hoge hoeveelheid suiker in normale jello waarschijnlijk alle gezondheidseffecten tegengaan die jello voor uw huid en gewrichten kan hebben, omdat is aangetoond dat een dieet met veel suiker de huidveroudering versnelt en ontsteking in het lichaam verhogen (7, 8).

Potentiële nadelen

 1. Voordat u jello eet, wilt u misschien enkele van de mogelijke negatieve gezondheidseffecten overwegen.

 2. De meeste jello bevat kunstmatige kleuren. Deze zijn gemaakt met ingrediënten afgeleid van aardolie, een natuurlijke chemische stof die wordt gebruikt om benzine te maken die schadelijke effecten op uw gezondheid kan hebben. [! 2981 => 1140 = 6!

 3. Studies koppelen kunstmatige kleuren aan gedragsveranderingen bij kinderen met en zonder aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) (10).

 4. Terwijl in sommige onderzoeken doses hoger dan 50 mg werden geassocieerd met gedragsveranderingen, suggereren andere onderzoeken dat slechts 20 mg kunstmatige kleurstoffen een negatief effect kunnen hebben (10).

 5. In Europa moeten voedingsmiddelen die kunstmatige kleurstoffen bevatten, waarschuwingslabels bevatten die aangeven dat het voedsel hyperactiviteit kan veroorzaken bij kinderen (9).

 6. De hoeveelheid kleurstof die in jello wordt gebruikt, is onbekend en varieert waarschijnlijk per merk.

 7. Suikervrije verpakte jello is gemaakt met kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam ​​en sucralose.

 8. Studies bij dieren en mensen tonen aan dat aspartaam ​​cellen kan beschadigen en ontstekingen kan veroorzaken (3).

 9. Bovendien koppelen dierstudies aspartaam ​​aan een hoger risico op bepaalde vormen van kanker - zoals lymfoom en nierkanker - bij dagelijkse doses van slechts 9 mg per pond (20 mg per kg) van lichaamsgewicht (11).

 10. Dit is veel lager dan de huidige acceptabele dagelijkse inname (ADI) van 22,7 mg per pond (50 mg per kg) lichaamsgewicht (11).

 11. Onderzoek bij mensen naar de relatie tussen kanker en aspartaam ​​ontbreekt echter.

 12. Van kunstmatige zoetstoffen is ook aangetoond dat ze verstoringen in het darmmicrobioom veroorzaken.

 13. In een 12 weken durende studie bij muizen hadden diegenen die dagelijks 0,5-5 mg sucralose van het merk Splenda kregen per pond (1,1-11 mg per kilo) aanzienlijk verlaagde niveaus van nuttige darmbacteriën. . De ADI van sucralose is 2,3 mg per pond (5 mg per kg) (12).

 14. Bovendien, hoewel veel mensen calorievrije zoetstoffen eten als een manier om hun gewicht te beheersen, blijkt uit het bewijs niet dat dit effectief is. Integendeel, een regelmatige inname van kunstmatige zoetstoffen is gekoppeld aan een verhoogd lichaamsgewicht (13).

 15. Hoewel allergieën voor gelatine zeldzaam zijn, zijn ze mogelijk (14).

 16. Eerste blootstelling aan gelatine in vaccins kan gevoeligheid voor de eiwitten veroorzaken. In één onderzoek hadden 24 van de 26 kinderen met een allergie voor gelatine-bevattende vaccins gelatine-antilichamen in hun bloed en 7 hadden gedocumenteerde reacties op gelatine-bevattende voedingsmiddelen (15).

 17. Allergische reacties op gelatine kunnen netelroos of levensbedreigende anafylactische reacties zijn.

 18. Als u vermoedt dat u een allergie voor gelatine heeft, kunt u zich laten testen door een allergoloog of een immunoloog.

De onderste regel

 1. Jello wordt meestal gemaakt van gelatine - afgeleid van de botten en de huid van dieren.

 2. Tenzij plantaardige geleermiddelen worden gebruikt, is het niet geschikt voor vegetarische diëten.

 3. Plus, het heeft weinig voedingswaarde en bevat vaak kunstmatige kleuren, zoetstoffen of suiker - die negatieve gezondheidseffecten kunnen hebben.

 4. Hoewel gelatine en collageen enkele gezondheidsvoordelen kunnen hebben, is het onwaarschijnlijk dat de hoeveelheid gelatine in jello voldoende is om een ​​merkbaar verschil te maken voor uw gezondheid.

 5. Ondanks zijn populariteit is het misschien niet de gezondste voedselkeuze.

 6. Als u jello wilt eten, kunt u het beste de verpakte mixen vermijden en thuis uw eigen gezondere versie maken met gelatine en vruchtensap.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407