Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Waarom aardappelen met meer kleur het gezondst zijn

Overwegingen

 1. Alle aardappelsoorten bevatten veel koolhydraten en bevatten een matige hoeveelheid calorieën en gezonde hoeveelheden vezels, vitamines en mineralen. Het soort aardappelen dat misschien het gezondst is, zijn die met donkerder vlees, zoals de Purple Viking, Yukon Gold en Ruby Crescent. De pigmenten in deze aardappelen bevatten flavonoïden en carotenoïden die een goede gezondheid bevorderen.

Overwegingen

 1. Alle aardappelen vormen een gezonde aanvulling op uw dieet. Maar aardappelen met meer kleur, vooral rode en paarse aardappelen, bieden meer voeding bij elke hap.

Basics of Potato Nutrition

 1. Aardappelen bevatten weinig calorieën, bevatten geen cholesterol of vet en bevatten veel vezels. Vitaminen in aardappelen zijn er in overvloed en bevatten aanzienlijke hoeveelheden vitamine C en kalium, evenals vitamine B-6 en ijzer. Een middelgrote aardappel levert ongeveer 110 calorieën in de vorm van koolhydraten en ongeveer 8 procent van uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vezels. Een enkele spud voldoet aan ongeveer 45 procent van de ADH voor vitamine C en bijna 18 procent voor kalium, een essentieel mineraal. De voeding van aardappelen bevat ook kleine hoeveelheden calcium, magnesium, zink en fosfor.

Rijk aan koolhydraten

 1. Alle aardappelen zijn rijk aan complexe koolhydraten, die zetmeel, glycogeen en vezels bevatten. Koolhydraten zijn de brandstofbron van het lichaam en zijn essentieel voor de gezondheid van spieren en hersenen. Hoewel overtollige koolhydraten, net als elk ander voedsel, kunnen bijdragen aan gewichtstoename, zijn ze van vitaal belang voor je lichaam. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten en vezels kunnen uw risico op hartaandoeningen helpen verminderen, beschermen tegen diabetes en uw gewicht onder controle houden als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Aardappelvoeding biedt ook vezels die kunnen helpen het cholesterol te verlagen en je spijsvertering regelmatig te houden.

Aardappelsoorten begrijpen

 1. Aardappelsoorten zijn er in een breed scala aan kleuren, waaronder wit, geel, rood en blauw. Ze worden ook geclassificeerd op basis van hun zetmeelgehalte. Aardappelen met een hoog zetmeelgehalte worden over het algemeen gebruikt voor friet, evenals gebakken aardappelen en aardappelpuree. Aardappelen met een laag zetmeelgehalte worden ook wasachtige aardappelen genoemd en maken meestal goede aardappelsalades omdat ze hun vorm behouden en niet uit elkaar vallen. Hoewel alle variëteiten ongeveer dezelfde aardappelvoeding en hoeveelheden koolhydraten bevatten, bevatten de meer kleurrijke variëteiten ook pigmenten die carotenoïden en flavonoïden worden genoemd en die uw cellen kunnen beschermen tegen oxidatieve schade. Donkere gele aardappelen bevatten bètacaroteen, een voedingsstof die je lichaam kan gebruiken om vitamine A te produceren.

Zoete Aardappelen

 1. Zoete aardappelen zijn technisch geen aardappelen, omdat ze uit een andere plantenfamilie komen, maar ze zijn verwant. Aardappelen in alle kleuren zijn van de botanische familie Solanaceae, terwijl zoete aardappelen van de Convolvulaceae-familie zijn. Zoete aardappelen zijn verkrijgbaar in oranje, witte, rode en gouden aardappelsoorten. De oranje variëteit wordt ook wel een yam genoemd. Zoete aardappelen bevatten meer mangaan dan gewone aardappelen en bevatten veel bètacaroteen. In tegenstelling tot gewone aardappelen bevatten ze geen alkaloïden die bij sommige mensen een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Tips voor koken en serveren

 1. Hoewel aardappelen geen vet of cholesterol bevatten, kan hun voedingswaarde aanzienlijk veranderen, afhankelijk van hoe ze zijn bereid. Zetmeelrijke aardappelen die zijn gefrituurd, evenals chips, kunnen een aanzienlijke hoeveelheid bakolie absorberen en ongewenste calorieën en vet aan uw dieet toevoegen. Gebakken aardappelen geserveerd met boter, zure room of andere toppings kunnen ook veel calorieën toevoegen.

 2. Overweeg het eten van kleine organische spuds geserveerd met de schil, die de meeste waardevolle vezels en vitamines in aardappelen bevat. Let op je portie en gebruik recepten die de aardappelen combineren met andere gezonde vetten, zoals olijfolie. Je kunt de aardappelen bakken met olijfolie, knoflook en kruiden om smaak en vezels aan elke maaltijd toe te voegen. Vergeet niet om aardappelsoorten te kiezen die kleur toevoegen om de meeste voeding van aardappelen te krijgen bij elke hap.

 3. Hoewel aardappelen geen vet of cholesterol bevatten, kan hun voedingswaarde aanzienlijk veranderen, afhankelijk van hoe ze zijn bereid. Zetmeelrijke aardappelen die zijn gefrituurd, evenals chips, kunnen een aanzienlijke hoeveelheid bakolie absorberen en ongewenste calorieën en vet aan uw dieet toevoegen. Gebakken aardappelen geserveerd met boter, zure room of andere toppings kunnen ook veel calorieën toevoegen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407