Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Waarom doen zoete aardappelen pijn aan uw maag?

Glycemische belasting

 1. Zoete aardappelen worden vaak voorgesteld als een gezonder alternatief voor gewone aardappelen vanwege hun bètacaroteengehalte en lagere glycemische index. Zoete aardappelen bevatten echter ook een soort suiker, mannitol genaamd, die bij sommige gevoelige mensen maagpijn kan veroorzaken. Als je hebt gemerkt dat zoete aardappelen je maag pijn doen elke keer dat je ze eet, heb je mogelijk een intolerantie voor voedingsmiddelen die mannitol bevatten. Houd een voedingsdagboek bij om de oorzaak van uw buikpijn te bepalen.

Glycemische belasting

 1. Zoete aardappelen kunnen gas veroorzaken omdat ze een koolhydraat bevatten dat sommige mensen moeilijk kunnen verteren, wat uw buikproblemen met de voedzame knol kan verklaren.

Wat is Mannitol?

 1. Mannitol behoort tot de familie van polyol of suikeralcohol. Suikeralcoholen, zoals sorbitol, xylitol, maltitol en mannitol, worden vaak toegevoegd aan suikervrij ijs, suikervrij snoep en andere suikervrije voedingsmiddelen omdat ze minder calorieën en suiker bevatten in vergelijking met gewone tafelsuiker.

 2. Sommige voedingsmiddelen bevatten van nature ook kleine hoeveelheden mannitol, zoals zoete aardappelen, bloemkool, champignons, peultjes, watermeloen en selderij. Sommige mensen tolereren sommige soorten suikeralcoholen niet en kunnen daardoor maag-darmproblemen ervaren.

Polyolen en gastro-intestinale symptomen

 1. Van polyolen is bekend dat ze een laxerend effect hebben wanneer ze in aanzienlijke hoeveelheden worden geconsumeerd. Voor de meeste mensen kan het eten van meer dan 10 g suikeralcohol in één keer diarree veroorzaken. Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor polyolen en reageren mogelijk op nog kleinere hoeveelheden.

 2. De meest voorkomende symptomen van polyolgevoeligheid zijn buikpijn, opgeblazen gevoel, krampen, winderigheid, diarree of constipatie. Als uw maag pijn doet of als u gedurende langere tijd symptomen van zoete aardappelintolerantie heeft, raadpleeg dan uw arts omdat meer onderzoek nodig is om de oorzaak van uw probleem te achterhalen.

Uw portie bekijken

 1. Als u van zoete aardappelen houdt, kunt u ze nog steeds hebben, maar houd uw portiegrootte klein. Het beperken van uw portie zoete aardappelen tot een half kopje of minder kan ongewenste symptomen helpen voorkomen. Om te voorkomen dat je beperkte capaciteit om mannitol te hanteren, wordt overwogen, vermijd andere mannitolrijke voedingsmiddelen, zoals watermeloen, champignons, bloemkool, selderij en peultjes, op de dagen dat je zoete aardappelen hebt.

 2. Door uw inname van mannitol te beheersen, heeft u minder kans op pijn of andere gastro-intestinale problemen, zoals diarree, van zoete aardappelen.

Veiliger opties

 1. Als u nog steeds maagproblemen ervaart nadat uw arts andere stoornissen heeft uitgesloten die uw symptomen kunnen veroorzaken en ondanks het beheersen van uw inname van mannitol, kunt u ook reageren op andere polyolbevattende voedingsmiddelen.

 2. Houd een voedingsdagboek bij met uw symptomen en raadpleeg een geregistreerde diëtist om andere voedingsmiddelen dan zoete aardappelen te identificeren die verantwoordelijk kunnen zijn voor uw symptomen. Probeer groenten te kiezen met een lager polyolgehalte, zoals bladgroenten, gewone aardappelen, pastinaak, paksoi, sperziebonen of bamboescheuten.

Te veel vezels

 1. Zoete aardappelen zijn een goede bron van vezels met 5,9 gram in een grote aardappel die in de schil is gebakken. Hoewel vezels belangrijk zijn voor uw gezondheid en essentieel voor regelmatige stoelgang, cholesterol- en bloedsuikerspiegel, kan teveel vezels negatieve effecten hebben, vooral als u lijdt aan gastro-intestinale aandoeningen, zoals IBS of de ziekte van Crohn. Volgens FamilyDoctor.org kunnen symptomen van teveel vezels in uw dieet zijn:

 2. Zoete aardappelen zijn een goede bron van vezels met 5,9 gram in een grote aardappel gebakken in de schil. Hoewel vezels belangrijk zijn voor uw gezondheid en essentieel voor regelmatige stoelgang, cholesterol- en bloedsuikerspiegel, kan teveel vezels negatieve effecten hebben, vooral als u lijdt aan gastro-intestinale aandoeningen, zoals IBS of de ziekte van Crohn. Volgens FamilyDoctor.org kunnen symptomen van teveel vezels in uw dieet zijn:



Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407