Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Waarom Ezechiëlbrood het gezondste brood is dat je kunt eten

De onderste regel

 1. Ezechiël brood is zo gezond als een brood wordt.

 2. Het is een soort gekiemd brood, gemaakt van verschillende volle granen en peulvruchten die zijn begonnen met kiemen (kiemen).

 3. In vergelijking met wit brood, dat is gemaakt van geraffineerd tarwebloem, is Ezechiël brood veel rijker aan gezonde voedingsstoffen en vezels.

 4. Maar is het net zo gezond als marketeers beweren? Dit artikel gaat nader in.

Wat is Ezechiëlbrood?

 1. Ezechiël brood is om verschillende redenen anders.

 2. Terwijl de meeste soorten brood toegevoegde suiker bevatten, bevat Ezechiël geen.

 3. Het is ook gemaakt van organische, gekiemde volle granen. Het kiemproces verandert de voedingssamenstelling van de korrels aanzienlijk.

 4. In tegenstelling tot de meeste commerciële broden, die voornamelijk uit geraffineerde tarwe of verpulverde volkoren bestaan, bevat Ezechiël brood verschillende soorten granen en peulvruchten:

 5. Alle granen en peulvruchten worden biologisch geteeld en mogen ontkiemen voordat ze worden verwerkt, gemengd en gebakken om het eindproduct te produceren.

 6. Tarwe, gerst en spelt bevatten allemaal gluten, dus Ezechiëlbrood is uitgesloten voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie.

Wat doet kiemen?

 1. Hoewel granen zoals tarwe of maïs er aan de buitenkant eenvoudig uitzien, bevatten ze enorm complexe moleculaire machines.

 2. Er zijn genen, eiwitten en enzymen die van een heel klein zaadje een hele plant kunnen maken.

 3. Wanneer het graan de juiste signalen ontvangt, begint een complex biochemisch proces.

 4. Het zaad begint te ontkiemen, breekt door de schaal en stuurt spruiten de lucht in en wortelt in de grond. Met voldoende water en voedingsstoffen in de bodem verandert het uiteindelijk in een plant.

 5. Een gekiemd zaadje bevindt zich ergens tussen een zaadje en een volwaardige plant te zijn.

 6. Maar er is één ding dat u in gedachten moet houden: het zaad ontspruit niet tenzij de omstandigheden gunstig zijn.

 7. Door het zaad de juiste signalen te geven, voornamelijk hydratatie (water) en de juiste temperatuur, zal het beginnen te ontspruiten.

 8. Er is nog iets belangrijks om in gedachten te houden: de meeste organismen willen niet worden opgegeten. Granen en peulvruchten zijn geen uitzondering.

 9. Om hun genen bij de volgende generatie te krijgen, moeten ze overleven.

 10. De meeste planten produceren chemicaliën om dieren te ontmoedigen ze op te eten. Sommige hiervan werken als antinutriënten.

 11. Antinutriënten zijn stoffen die de opname van voedingsstoffen kunnen voorkomen en spijsverteringsenzymen remmen.

 12. Een voorbeeld zijn sojabonen. Vanwege enzymremmers zijn ze giftig als ze rauw zijn.

 13. Hoewel de meeste granen en peulvruchten na het koken eetbaar zijn, elimineert koken niet alle antinutriënten.

 14. Veel niet-industriële populaties over de hele wereld hebben zonder problemen granen gegeten.

 15. De meeste van hen gebruikten echter traditionele bereidingsmethoden zoals weken, kiemen, gisten en koken om het aantal antinutriënten aanzienlijk te verminderen.

 16. Hoewel antinutriënten de gezondheid bij de meeste mensen niet nadelig beïnvloeden, kunnen ze bijdragen aan vitamine- en mineraaltekorten bij mensen die afhankelijk zijn van peulvruchten of granen als voedingsbestanddeel.

 17. Houd er ook rekening mee dat antinutriënten niet noodzakelijk ongezond zijn. Fytinezuur is bijvoorbeeld een sterke antioxidant die bijdraagt ​​aan de gunstige gezondheidseffecten van granen en zaden.

Zijn gekiemde granen gezonder?

 1. Kiemen, zoals bij het weken van de korrels in water en ze laten ontkiemen, veroorzaakt een aantal biochemische reacties in de korrel.

 2. De voordelen hiervan zijn tweeledig:

 3. Vanwege het kiemproces kan Ezechiël brood meer vitale voedingsstoffen bevatten.

 4. Studies tonen aan dat ontspruitende korrels hun lysinegehalte verhogen (1).

 5. Lysine is een aminozuur dat veel planten in slechts kleine hoeveelheden bevatten. Het verhogen van het niveau door kiemen, verhoogt de voedingswaarde van granen en zaden aanzienlijk.

 6. Ook kan het combineren van de granen (tarwe, gierst, gerst en spelt) met de peulvruchten (sojabonen en linzen) de eiwitkwaliteit enigszins verbeteren (2).

 7. Studies tonen ook aan dat kiemen van tarwe kan leiden tot een significante toename van oplosbare vezels, folaat, vitamine C, vitamine E en bètacaroteen (3, 4).

 8. Kiemen breekt ook het zetmeel gedeeltelijk af, omdat het zaad de energie in het zetmeel gebruikt om het kiemproces te voeden. Om deze reden hebben gekiemde granen iets minder koolhydraten (5).

 9. Door de zaden te laten ontspruiten, zou Ezechiël brood voedzamer moeten zijn dan de meeste andere broodsoorten.

 10. Gekiemde korrels hebben ook een lager aantal antinutriënten, stoffen die de opname van mineralen remmen:

 11. Een ander voordeel van kiemen is dat het de hoeveelheid gluten vermindert, een eiwit waaraan veel mensen intolerant zijn en dat voorkomt in tarwe, spelt, rogge en gerst (3).

 12. Vanwege de vermindering van antinutriënten kan Ezechiël brood een groter aantal voedingsstoffen bevatten dan brood gemaakt van granen die niet zijn ontsproten.

De onderste regel

 1. Ezechiël brood is verkrijgbaar in veel supermarkten en reformwinkels. Je kunt er ook zelf een maken door een van de vele online recepten te volgen.

 2. Het is echter belangrijk om te onthouden dat tarwe nog steeds het belangrijkste ingrediënt in Ezechiël brood is.

 3. Hoewel kiemen het glutengehalte enigszins kan verlagen, moeten mensen met glutenintolerantie Ezekiel-brood en andere soorten gekiemd brood met tarwe, gerst of rogge vermijden.

 4. Als u niet glutengevoelig bent en geen koolhydraatbeperkte voeding volgt, kan Ezechiël brood een gezondere keuze zijn.

 5. Het is zeker een stuk beter dan 99% van de broden in de winkelrekken, die meestal van geraffineerde tarwe zijn gemaakt en vaak veel suiker bevatten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407