Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Waarom is peterselie zo gezond?

Waarom is peterselie zo gezond?

 1. Peterselie gebruiken bij het koken is een geweldige manier om de smaak te verbeteren en het uiterlijk van een gerecht te verbeteren zonder extra natrium of zout aan de maaltijd toe te voegen. Peterselie kan ook voedingsvoordelen bieden voor de botten en het immuunsysteem.

 2. Deze functie van het Medical News Today-kenniscentrum maakt deel uit van een verzameling artikelen over de gezondheidsvoordelen van populaire voedingsmiddelen. Het geeft een uitsplitsing van de voedingswaarde van peterselie en een gedetailleerd overzicht van de mogelijke gezondheidsvoordelen, hoe u meer in het dieet kunt opnemen en mogelijke gezondheidsrisico's van het consumeren van peterselie.

Voordelen

 1. De volgende mogelijke gezondheidsvoordelen zijn gekoppeld aan het consumeren van peterselie.

 2. 1) Kanker voorkomen

 3. Flavonoïden zijn van nature voorkomende plantaardige stoffen die ziekteverwekkende stoffen in het lichaam kunnen tegengaan.

 4. Myricetin is een flavonoïde die voorkomt in peterselie en andere planten. Het is aangetoond dat het helpt bij het voorkomen van huidkanker. Peterselie bevat een van de hoogste concentraties myricetin per 100 gram.

 5. Studies hebben aangetoond dat peterselie en andere groene kruiden en groenten de kankerverwekkende effecten van heterocyclische aminen kunnen blokkeren. Dit zijn chemische verbindingen die kankerverwekkende eigenschappen hebben. Ze worden gegenereerd wanneer vlees op hoge temperaturen wordt gegrild.

 6. Degenen die verkoolde biefstuk verkiezen, moeten het combineren met groene groenten, zoals peterselie, om deze potentieel schadelijke effecten te verminderen.

 7. Apigenin is een natuurlijke chemische stof die in peterselie wordt gevonden. In een 2015-evaluatie is aangetoond dat het de tumorgrootte vermindert in een agressieve vorm van borstkanker. Onderzoekers geloven dat apigenine in de toekomst een veelbelovende niet-toxische behandeling voor kanker zou kunnen zijn.

 8. 2) Bescherming tegen diabetes

 9. Het myricetin in peterselie is ook onderzocht voor gebruik bij de behandeling en preventie van diabetes.

 10. Laboratorium- en dierstudies hebben aangetoond dat myricetin de bloedsuikerspiegel kan verlagen en de insulineresistentie kan verminderen. Het lijkt ook ontstekingsremmende effecten te bieden en overtollig vet uit het bloed te verwijderen.

 11. 3) Botgezondheid verbeteren

 12. Lage vitamine K-inname is geassocieerd met een hoger risico op botbreuken. Het consumeren van een voldoende hoeveelheid vitamine K kan de gezondheid van de botten verbeteren door de calciumabsorptie te verbeteren en de uitscheiding van calcium in de urine te verminderen.

 13. In een recente meta-analyse vertoonden proefpersonen met de hoogste niveaus van vitamine K 22 procent minder fracturen dan die met lage waarden.

 14. Tien takjes peterselie zijn voldoende om de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine K te bereiken

 15. Het eten van verschillende soorten fruit, groenten en kruiden is gekoppeld aan een verminderd risico op gezondheidsproblemen. Een dieet met grotere hoeveelheden natuurlijk voedsel en minder gefabriceerd voedsel zal waarschijnlijk resulteren in een betere algehele gezondheid.

 16. Eén chemische stof of vitamine biedt waarschijnlijk niet dezelfde gezondheidsvoordelen als zodanig of in supplementvorm. Het biedt meer voordeel om voedsel in zijn oorspronkelijke vorm te consumeren.

Nutrition

 1. Volgens de National Nutrient Database van het Amerikaanse Department of Agriculture (USDA) bevat een kopje gehakte peterselie:

 2. Dezelfde hoeveelheid peterselie levert 984 microgram (mcg) vitamine K, evenals 79,8 mcg vitamine C en 5,054 internationale eenheden (IE) vitamine A. Een kopje peterselie levert 1,230 procent van de aanbevolen inname van vitamine K.

Diet

 1. Vers gehakte peterselie heeft een kruidige, peperige smaak en past goed bij:

 2. Hier zijn een paar snelle tips:

 3. Probeer enkele van deze gezonde en heerlijke recepten ontwikkeld door geregistreerde diëtisten met peterselie:

Risico's

 1. Het is belangrijk om de hoeveelheid vitamine K in het dieet niet plotseling te wijzigen terwijl u bloedverdunners zoals Coumadin of warfarine gebruikt. Vitamine K speelt een sleutelrol bij de bloedstolling.

 2. Het totale dieet is het belangrijkste bij ziektepreventie en het bereiken van een goede gezondheid. Het eten van een gevarieerd dieet als een weg naar gezond leven is belangrijker dan gericht op individuele voedingsmiddelen.

 3. Artikel laatst bijgewerkt door Adam Felman op wo 17 januari 2018. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding te ontvangen / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 4. Nabavi, S. M., Habtemariam, S., Daglia, M., Nabavi, S. F. (2015). Apigenine en borstkankers: van chemie tot geneeskunde [!Abstract

 5. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 6. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407