Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Waarom Maltodextrin in voedsel gebruiken?

Waarschuwing

 1. Maltodextrin is een additief voor levensmiddelen dat door de Amerikaanse Food and Drug Administration is goedgekeurd voor de lijst 'Algemeen erkend als veilig'. Het additief wordt gemengd met een aantal voedingsmiddelen als verdikkingsmiddel, vergelijkbaar met de manier waarop glucosestroop en suikers worden toegevoegd. Maltodextrine heeft echter geen zoete smaak. De unieke chemische samenstelling maakt het ideaal voor toevoeging aan voedingsmiddelen. Degenen met coeliakie die voedingsmiddelen met gluten moeten vermijden, moeten de inname van voedingsmiddelen die zijn gemaakt met bepaalde soorten maltodextrine beperken.

Bulk maken

 1. Maltodextrine wordt in levensmiddelen gebruikt om bulk te maken in levensmiddelen met een vloeibare of gelatine-achtige textuur. Wanneer toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals saladedressings of instantpudding, helpt maltodextrine hun viscositeit te verminderen, waardoor ze dikker worden. Andere voedingsmiddelen die voor dit doel maltodextrine kunnen bevatten, zijn ingeblikt fruit, desserts, eiwitshakes, instantpudding en sauzen. Als maltodextrine wordt gebruikt om deze producten te verdikken, moet dit worden vermeld op het voedingsetiket van uw voedsel. Omdat maltodextrine is afgeleid van echt voedsel, bevat het wel calorieën - ongeveer 4 calorieën per toegevoegde gram.

Kristalliseer suikers

 1. Maltodextrin wordt gebruikt in kunstmatige zoetstoffen. Dit komt omdat het werkt als een bindmiddel en helpt om de kristalachtige suikers te maken die vervolgens in pakketten worden gestopt. Hoewel maltodextrine niet zoet smaakt, is het een saccharide, wat betekent dat zijn chemische eigenschappen vergelijkbaar zijn met een suiker.

Voedseldrogen

 1. Maltodextrine wordt ook in levensmiddelen gebruikt om vloeibare of olieachtige stoffen in poeders te veranderen. Maltodextrine kan een uitdrogend effect op voedsel hebben, daarom wordt het toegevoegd aan stoffen zoals instantpudding om er een droge, kristalachtige substantie van te maken die met toevoeging van een vloeistof in een verdikt mengsel kan worden omgezet.

Hoe het is gemaakt

 1. Maltodextrine is een koolhydraat en wordt gemaakt van zetmeel. Het kan worden gemaakt van rijst, aardappelen of maïszetmeel. Om maltodextrine te maken, bereiden fabrikanten deze voedingsmiddelen voor. Enzymen die vrijkomen in het kookproces breken maltodextrine verder af, waardoor uiteindelijk een wit poeder achterblijft dat aan levensmiddelen kan worden toegevoegd. Hoewel maltodextrine over het algemeen als glutenvrij voedsel wordt beschouwd, kan het worden afgeleid van tarwe of gerst. Als u een glutenvrij dieet eet, controleer dan de voedseletiketten om ervoor te zorgen dat een levensmiddel geen "tarwemaltodextrine" bevat - wat betekent dat het voedsel gluten bevat.

 2. Maltodextrine is een koolhydraat en wordt gemaakt van zetmeel. Het kan worden gemaakt van rijst, aardappelen of maïszetmeel. Om maltodextrine te maken, bereiden fabrikanten deze voedingsmiddelen voor. Enzymen die vrijkomen in het kookproces breken maltodextrine verder af, waardoor uiteindelijk een wit poeder achterblijft dat aan levensmiddelen kan worden toegevoegd. Hoewel maltodextrine over het algemeen als glutenvrij voedsel wordt beschouwd, kan het worden afgeleid van tarwe of gerst. Als u een glutenvrij dieet eet, controleer dan de voedseletiketten om ervoor te zorgen dat een voedingsmiddel geen "tarwemaltodextrine" bevat - wat betekent dat het voedsel gluten bevat.Donate - BNB: bnb16ghhqcjctncdczjpawnl36jduaddx5l4eysm5c