Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Waarom miso-soep zo goed voor u is

Een gezondere versie maken

 1. Miso is een soort sojabonenpasta die is gefermenteerd. Hoewel deze pasta veel toepassingen heeft, wordt het meestal gebruikt om misosoep te maken, een typisch onderdeel van de Japanse keuken. Miso-soep staat bekend om zijn umami-smaak en wordt geassocieerd met een breed scala aan gezondheidsvoordelen.

Een gezondere versie maken

 1. Miso-soep is een gezonde soep gemaakt van gefermenteerde sojabonenpasta, visbouillon en zeewier. Deze soep is een goede bron van vitamine K en antioxidanten.

Soorten Miso Soep

 1. Miso-soep is een lichte, voedzame soep die veel wordt geconsumeerd in Japan. Het wordt steeds populairder in westerse landen vanwege de gezondheidsvoordelen.

 2. Miso-soep wordt traditioneel gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Miso kan echter ook worden gemaakt van sojabonenpasta gemengd met granen of bonen. Dit betekent dat niet alle miso glutenvrij is.

 3. Er zijn verschillende soorten miso en elk type varieert in ingrediënten, gistingsduur en smaak. De vier belangrijkste soorten miso zijn:

 4. Miso-soep kan worden gemaakt van elk van deze soorten miso-pasta. De heldere, lichte soep die je in restaurants ziet, wordt vaak gemaakt van witte miso, maar donkere miso en andere soorten miso worden vaak gebruikt in roerbakgerechten, stoofschotels en andere voedingsmiddelen omdat ze sterkere smaken hebben.

Miso Soup Nutrition Feiten

 1. Als je thuis je eigen misosoep wilt maken, heb je alleen misopasta, lente-ui en wakame zeewier nodig. Deze ingrediënten worden gemengd in een beetje visbouillon of visbouillon en water. Zelfgemaakte miso wordt meestal geserveerd in porties van 12 tot 13 ounce (ongeveer 391 gram) en heeft:

 2. Miso-soep bevat ook kleine hoeveelheden (tussen 1 en 4 procent van de DV) eiwitten, vezels, calcium, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, selenium, zink en B-complex vitamines . De calorieën van Miso-soep zijn erg laag met slechts 20,4 per portie.

 3. Miso-soep is ook rijk aan heilzame antioxidanten. Deze komen niet alleen van de gefermenteerde bonenpasta. Van de visbouillon (ook wel dashi genoemd) en groenten die deel uitmaken van deze soep is aangetoond dat ze de antioxiderende werking van dit voedsel verhogen.

 4. Het enige negatieve aspect van de voeding van miso-soep is natrium. Hoewel dit kan variëren, afhankelijk van het type miso-pasta dat je hebt gekozen, bevat een portie misosoep meestal ongeveer 13 procent van je DV voor deze voedingsstof.

 5. Recepten voor misosoep kunnen ook andere ingrediënten integreren, zoals sesamolie, sesamzaadjes, blokjes zachte tofu en daikonradijs. Wanneer geserveerd als een maaltijd, in plaats van een voorgerecht, kan misosoep zelfs vis, schaaldieren, aardappelen of andere meer vullende ingrediënten bevatten. Als je dergelijke ingrediënten in misosoep stopt, zal dit natuurlijk de voedingswaarde beïnvloeden, maar het is ongebruikelijk om toevoegingen te vinden die verder gaan dan de vreemde groente. De meest voorkomende vervanging is het verwijderen van dashi ten gunste van een vegetarisch of veganistisch alternatief.

Voordelen van Miso Soup

 1. Hoewel miso-soep op basis van zijn voedingswaarde misschien geen bijzonder gunstig voedingsmiddel lijkt, zijn bioactieve verbindingen in miso-vorm tijdens het gistingsproces. Gefermenteerd voedsel staat erom bekend goed te zijn voor de gezondheid van uw spijsverteringsstelsel. Gefermenteerde sojaproducten, zoals miso, hebben ook neuroprotectieve effecten.

 2. Van de bioactieve verbindingen is aangetoond dat ze antioxiderende, antidiabetische en anti-kanker eigenschappen hebben. Een onderzoek uit 2018 in het Journal of Nutrition Food Sciences toonde aan dat miso huidvocht en mogelijk ook oogvocht kan verbeteren. De bioactieve stoffen van Miso-soep kunnen ook goed zijn voor je hart, hoewel deze bevindingen gemengd zijn.

Natrium- en misosoep

 1. Misosoep staat bekend als zout. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het gistingsproces. Hoewel misosoep veel natrium bevat, lijkt dit geen negatieve invloed te hebben op uw cardiovasculaire gezondheid. Het consumeren van miso-soep lijkt zelfs het risico op hart- en vaatziekten en de bijbehorende sterfte te verminderen. Deze bevinding was echter alleen relevant voor vrouwen en niet voor mannen.

 2. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat misosoep uw hart ten goede kan komen en natriumgerelateerde gezondheidsproblemen kan tegengaan. Een onderzoek uit 2013 in het Journal of Clinical and Experimental Hypertension toonde aan dat miso kan helpen bij het verlagen van natriumgerelateerde hoge bloeddruk. Dit effect is echter niet consistent: een onderzoek uit 2017 in het Journal of Internal Medicine toonde aan dat het consumeren van misosoep de hartslag kon verlagen, maar niet de bloeddruk.

 3. Ongeacht of miso goed is voor uw cardiovasculaire gezondheid, moet het nog met mate worden geconsumeerd. Het eten van voedingsmiddelen die veel natrium bevatten, kan uw risico op maag-darmkanker verhogen. In de context van misosoep betekent dit echter drie tot vier kommen per dag of meer.

 4. Gelukkig heeft matige consumptie van misosoep geen banden met gastro-intestinale problemen zoals kanker. Dit betekent dat een paar kommen miso-soep per week een heel redelijke hoeveelheid kan zijn als je wilt profiteren van miso's gezondheidsvoordelen voor je hart, hersenen en spijsvertering.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407