Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Waarom zijn gefrituurd voedsel slecht voor u?

Volg deze 5 stappen voor heerlijke geroosterde groenten voor meer informatie

 1. Frituren is een veel voorkomende kookmethode die overal ter wereld wordt gebruikt. Het wordt vaak gebruikt door restaurants en fastfoodketens als een snelle en goedkope manier om voedsel te bereiden.

 2. Populaire gefrituurde gerechten zijn onder meer vis, friet, kipreepjes en kaasstengels, hoewel je bijna alles kunt frituren.

 3. Veel mensen houden van de smaak van gefrituurd voedsel. Toch hebben deze voedingsmiddelen de neiging om veel calorieën en transvet te bevatten, dus het eten van veel van hen kan negatieve effecten op je gezondheid hebben.

 4. Dit artikel legt uit waarom commercieel gefrituurd voedsel slecht voor u is en biedt een aantal gezondere alternatieven om te overwegen.

Gefrituurd voedsel bevat veel calorieën

 1. Vergeleken met andere bereidingsmethoden voegt frituren veel calorieën toe.

 2. Om te beginnen, worden gefrituurd voedsel meestal bedekt met beslag of bloem voordat ze worden gebakken. Wanneer voedsel in olie wordt gebakken, verliezen ze bovendien water en absorberen ze vet, wat hun caloriegehalte verder verhoogt (1).

 3. Over het algemeen bevatten gefrituurd voedsel aanzienlijk meer vet en calorieën dan hun niet-gefrituurde tegenhangers.

 4. Eén kleine gepofte aardappel (100 gram) bevat bijvoorbeeld 93 calorieën en 0 gram vet, terwijl dezelfde hoeveelheid (100 gram) friet 319 calorieën en 17 gram vet bevat ( 2, 3).

 5. Als ander voorbeeld bevat een filet van 100 gram gebakken kabeljauw 105 calorieën en 1 gram vet, terwijl dezelfde hoeveelheid gefrituurde vis 232 calorieën en 12 gram vet bevat (4 , 5).

 6. Zoals u ziet, lopen calorieën snel op bij het eten van gefrituurd voedsel.

Transvetten

 1. Transvetten worden gevormd wanneer onverzadigde vetten een proces ondergaan dat hydrogenering wordt genoemd.

 2. Voedselfabrikanten hydrogeneren vaak vetten met behulp van hoge druk en waterstofgas om hun houdbaarheid en stabiliteit te verhogen, maar hydrogenering vindt ook plaats wanneer oliën tijdens het koken tot zeer hoge temperaturen worden verhit.

 3. Het proces verandert de chemische structuur van vetten, waardoor ze moeilijk door uw lichaam kunnen worden afgebroken, wat uiteindelijk tot negatieve gezondheidseffecten kan leiden.

 4. Transvetten worden zelfs geassocieerd met een verhoogd risico op veel ziekten, waaronder hartaandoeningen, kanker, diabetes en obesitas (6, 7, 8).

 5. Omdat gefrituurd voedsel in extreem hoge temperaturen in olie wordt gekookt, bevatten ze waarschijnlijk transvetten.

 6. Bovendien worden gefrituurde voedingsmiddelen vaak gekookt in verwerkte plantaardige of zaadolie, die voorafgaand aan verhitting transvetten kan bevatten.

 7. Uit een Amerikaans onderzoek naar soja- en koolzaadolie bleek dat 0,6 - 4,2% van hun vetzuurgehalte transvet was (9).

 8. Wanneer deze oliën worden verhit tot hoge temperaturen, zoals tijdens het frituren, kan hun transvetgehalte toenemen (10).

 9. Eén onderzoek ontdekte dat telkens wanneer een olie opnieuw wordt gebruikt om te frituren, het transvetgehalte toeneemt (11).

 10. Het is echter belangrijk om onderscheid te maken tussen deze kunstmatige transvetten en transvetten die van nature voorkomen in voedingsmiddelen zoals vlees en zuivelproducten.

 11. Er is niet aangetoond dat deze dezelfde negatieve effecten op de gezondheid hebben als die in gefrituurd en verwerkt voedsel.

Uw risico op ziekte

 1. Verschillende onderzoeken bij volwassenen hebben een verband gevonden tussen het eten van gefrituurd voedsel en het risico op chronische ziekten.

 2. Over het algemeen gaat het eten van meer gefrituurd voedsel gepaard met een groter risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, hartaandoeningen en obesitas (12).

 3. Het eten van gefrituurd voedsel kan bijdragen aan hoge bloeddruk, lage "goede" HDL-cholesterol en obesitas, die allemaal risicofactoren zijn voor hartaandoeningen (13, 14, 15, 16).

 4. Uit twee grote observationele onderzoeken bleek zelfs dat hoe vaker mensen gefrituurd voedsel aten, hoe groter hun risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen (17).

 5. Uit een onderzoek bleek dat vrouwen die een of meer porties gebakken vis per week aten, een 48% hoger risico op hartfalen hadden, vergeleken met degenen die 1-3 porties per maand consumeerden (18).

 6. Aan de andere kant ging een verhoogde inname van gebakken of geroosterde vis gepaard met een lager risico.

 7. Een andere observationele studie wees uit dat een dieet met veel gefrituurd voedsel geassocieerd was met een aanzienlijk hoger risico op een hartaanval (19).

 8. Ondertussen hadden degenen die een dieet met veel groenten en fruit aten een aanzienlijk lager risico.

 9. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van gefrituurd voedsel u een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 oplevert (20, 21).

 10. Uit een onderzoek bleek dat mensen die meer dan twee keer per week fastfood aten twee keer zoveel kans hadden om insulineresistentie te ontwikkelen, vergeleken met degenen die het minder dan één keer per week aten (22).

 11. Bovendien vonden twee grote observationele studies een sterke associatie tussen hoe vaak deelnemers gefrituurd voedsel aten en het risico op diabetes type 2.

 12. Degenen die 4-6 porties gefrituurd voedsel per week consumeren, hadden 39% meer kans om diabetes type 2 te ontwikkelen, vergeleken met diegenen die minder dan één portie per week consumeren.

 13. Evenzo hadden degenen die zeven of meer keer per week gefrituurd voedsel aten 55% meer kans om diabetes type 2 te ontwikkelen, in vergelijking met degenen die minder dan één portie per week consumeerden. (23).

 14. Gefrituurd voedsel bevat meer calorieën dan hun niet-gefrituurde tegenhangers, dus veel eten kan uw calorie-inname aanzienlijk verhogen.

 15. Bovendien tonen onderzoeken aan dat de transvetten in gefrituurd voedsel een belangrijke rol kunnen spelen bij gewichtstoename, omdat ze de hormonen kunnen beïnvloeden die de eetlust en vetopslag reguleren (24).

 16. Een onderzoek bij apen wees uit dat zelfs bij afwezigheid van extra calorieën, de consumptie van transvet het buikvet aanzienlijk verhoogde (25).

 17. Het probleem kan dus het soort vet zijn, en niet de hoeveelheid vet.

 18. Uit een observationele studie waarin de voeding van 41.518 vrouwen gedurende acht jaar werd beoordeeld, bleek dat een toename van de transvetinname met 1% resulteerde in een gewichtstoename van 1,2 pond (0,54 kg) bij normale gewicht vrouwen.

 19. Bij vrouwen met overgewicht resulteerde een toename van 1% in transvetinname in een gewichtstoename van 2,3 pond (1,04 kg) in de loop van de studie (26).

 20. Ondertussen werden verhogingen van enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetinnames niet geassocieerd met gewichtstoename.

 21. Ongeacht of het is omdat gefrituurd voedsel veel calorieën of transvet bevat, hebben meerdere observationele onderzoeken een positief verband aangetoond tussen de inname en obesitas (16, 27).

Acrylamide

 1. Acrylamide is een giftige stof die zich tijdens voedsel op hoge temperatuur in voedsel kan vormen, zoals braden, braden of bakken.

 2. Het wordt gevormd door een chemische reactie tussen suikers en een aminozuur dat asparagine wordt genoemd.

 3. Zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals gefrituurde aardappelproducten en gebakken producten hebben doorgaans hogere concentraties acrylamide (28).

 4. Dierstudies hebben aangetoond dat het een risico inhoudt voor verschillende soorten kanker (28, 29).

 5. In de meeste van deze onderzoeken werden echter zeer hoge doses acrylamide gebruikt, variërend van 1.000-100.000 keer de gemiddelde hoeveelheid waaraan mensen zouden worden blootgesteld via een dieet (30).

 6. Hoewel een handvol menselijke studies de inname van acrylamide hebben onderzocht, is het bewijs gemengd.

 7. In één review werd een bescheiden verband gevonden tussen acrylamide in de voeding bij mensen en bij nier-, endometrium- en eierstokkanker (31).

 8. Andere studies geven aan dat acrylamide in de voeding bij mensen niet gerelateerd is aan het risico op een vorm van veel voorkomende kanker (32, 33).

Kookmethoden

 1. Als u van de smaak van gefrituurd voedsel houdt, overweeg dan om ze thuis te koken met gezondere oliën of alternatieve "frituurmethoden".

 2. Het type olie dat wordt gebruikt om te frituren, is van grote invloed op de gezondheidsrisico's van gebakken voedsel. Sommige oliën kunnen veel hogere temperaturen weerstaan ​​dan andere, waardoor ze veiliger in gebruik zijn.

 3. Over het algemeen zijn oliën die voornamelijk bestaan ​​uit verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten het meest stabiel bij verhitting.

 4. Kokosolie, olijfolie en avocado-olie behoren tot de gezondste.

 5. Het gebruik van deze gezondere oliën kan enkele risico's verminderen die gepaard gaan met het eten van gefrituurd voedsel.

 6. Bakoliën die een grote hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetten bevatten, zijn veel minder stabiel en staan ​​erom bekend acrylamide te vormen bij blootstelling aan hoge hitte (36).

 7. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

 8. Deze oliën worden verwerkt en tot 4% van hun vetzuurgehalte is transvet vóór het frituren (37).

 9. Helaas worden ze vaak gebruikt door restaurants, omdat ze meestal goedkoper zijn. Je moet deze oliën niet alleen vermijden om te frituren, je moet ze ook helemaal proberen te vermijden.

 10. Misschien wilt u ook enkele alternatieve kookmethoden overwegen, waaronder:

De onderste regel

 1. Het consumeren van voedsel gebakken in onstabiele of ongezonde oliën kan verschillende negatieve gezondheidseffecten hebben. [! 5872 => 1140 = 7!

 2. Daarom is het waarschijnlijk het beste om uw inname van commercieel gefrituurd voedsel te vermijden of ernstig te beperken.

 3. Gelukkig zijn er verschillende andere kookmethoden en gezondere vetten die u kunt gebruiken.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407