Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Waarom zijn rogge en pompernikkelbrood beter voor u?

De labels lezen

 1. Tarwebrood is veruit de meest populaire in Amerika, maar dit maakt ze niet het gezondste broodtype. Roggebrood en roggebrood zijn beide zeer heilzame en vaak over het hoofd gezien broodsoorten die in elk dieet moeten worden overwogen.

De labels lezen

 1. Er zijn talloze voordelen van rogge en roggebrood door hun hoge vitamine- en voedingsstoffengehalte, inclusief gewichtsverlies en verlaagd risico op diabetes.

Voordelen van roggebrood

 1. Roggebrood is een vorm van brood gemaakt van roggekorrels. Het bevat veel voedingsstoffen en vitamines, die gunstig zijn voor het menselijk lichaam wanneer het in de juiste hoeveelheden wordt geconsumeerd. Hoewel tarwe de neiging heeft om de Amerikaanse markten te domineren als het gaat om brood, moet rogge niet worden afgedaan als een ander alternatief voor de gezondheid.

 2. Er zijn een aantal voordelen van het consumeren van roggebrood boven zijn tarwe-tegenhangers:

 3. Roggebrood is een vorm van brood gemaakt van roggekorrels. Het bevat veel voedingsstoffen en vitamines, die gunstig zijn voor het menselijk lichaam wanneer het in de juiste hoeveelheden wordt geconsumeerd. Hoewel tarwe de neiging heeft om de Amerikaanse markten te domineren als het gaat om brood, moet rogge niet worden afgedaan als een ander alternatief voor de gezondheid.

 4. Er zijn een aantal voordelen van het consumeren van roggebrood boven zijn tarwe-tegenhangers:

Voordelen van roggebrood

 1. Roggepap is geschikt om te eten wanneer u de dag begint. Een studie uit 2008, gepubliceerd in het Journal of Food and Nutrition Research, vond dat rogge na consumptie tot acht uur honger zou kunnen geven na consumptie.

Wat zit er in Roggebrood?

 1. Roggebrood is rijk aan vezels, die het lichaam van veel positieve eigenschappen kunnen voorzien. De Mayo Clinic suggereert dat vezelrijk kan zijn bij gezonde stoelgang en ook helpt bij het verlagen van het cholesterolgehalte, het beheersen van bloedsuikers en het verminderde risico op hart- en vaatziekten.

 2. Vezel bevat ook veel non-cellulosepolysachariden, die een uitzonderlijk hoog waterbindend vermogen hebben. In eenvoudiger bewoordingen: vezelrijke diëten helpen het lichaam langer vol te voelen zonder de hele dag opnieuw honger te ervaren.

 3. Daarnaast is roggebrood een rijke bron van het mineraal magnesium. Magnesium speelt een rol bij het behoud van spiergezondheid, zenuwfunctie en de regulering van een gezond hartritme. Een verhoogde magnesiuminname is ook in verband gebracht met de verminderde kans op fataal hartfalen en verhoogde magnesiumgehaltes in het bloed zijn in verband gebracht met een verminderde kans op plotselinge hartstilstand. Het magnesium in roggebrood kan ook bijdragen aan het verband met verminderde kansen op het ontwikkelen van diabetes.

 4. De vezel uit roggebrood helpt ook om gifstoffen uit voedsel in de dikke darm te binden voor effectieve eliminatie, waardoor de kans op gastro-intestinale complicaties vermindert en het spijsverteringsproces zijn functies op een gezondere manier helpt voltooien.

 5. Roggebrood is rijk aan vezels, die het lichaam van veel positieve eigenschappen kunnen voorzien. De Mayo Clinic suggereert dat vezelrijk kan zijn bij gezonde stoelgang en ook helpt bij het verlagen van het cholesterolgehalte, het beheersen van bloedsuikers en het verminderde risico op hart- en vaatziekten.

 6. Vezel bevat ook veel non-cellulosepolysachariden, die een uitzonderlijk hoog waterbindend vermogen hebben. In eenvoudiger bewoordingen: vezelrijke diëten helpen het lichaam langer vol te voelen zonder de hele dag opnieuw honger te ervaren.

 7. Daarnaast is roggebrood een rijke bron van het mineraal magnesium. Magnesium speelt een rol bij het behoud van spiergezondheid, zenuwfunctie en de regulering van een gezond hartritme. Een verhoogde magnesiuminname is ook in verband gebracht met de verminderde kans op fataal hartfalen en verhoogde magnesiumgehaltes in het bloed zijn in verband gebracht met een verminderde kans op plotselinge hartstilstand. Het magnesium in roggebrood kan ook bijdragen aan het verband met verminderde kansen op het ontwikkelen van diabetes.

 8. De vezel uit roggebrood helpt ook om gifstoffen uit voedsel in de dikke darm te binden voor effectieve eliminatie, waardoor de kans op gastro-intestinale complicaties vermindert en het spijsverteringsproces zijn functies op een gezondere manier helpt voltooien.

Voordelen van roggebrood

 1. Pompernikkelbrood is een ander alternatief voor tarwebrood dat gunstige eigenschappen heeft.

 2. Pompernikkel heeft een zogenaamde lage glycemische lading, wat betekent dat minder van de koolhydraten in het brood daadwerkelijk door het lichaam worden opgenomen. Je krijgt nog steeds genoeg van de koolhydraten om als gunstig te worden beschouwd, maar de lagere absorptiesnelheid betekent dat er gewoonlijk minder calorieën in pompelnikkelbrood zitten dan andere vormen, met name tarwebrood.

 3. Daarnaast bevat pompernikkelbrood veel voedingsvezels die helpen bij de algehele gezondheid van het spijsverteringsstelsel, en ook rijk zijn aan belangrijke vitamines en voedingsstoffen zoals vitamine B, mangaan en magnesium die allemaal samenwerken om het spijsverteringsproces ten goede te komen.

 4. Deze weerstand tegen het spijsverteringsproces betekent dat het stevig door de dikke darm gaat om te worden afgebroken, zodat overtollige suikers worden verwijderd in plaats van aan het bloed te worden toegevoegd. Deze beperking betekent dat bloedsuikers op een gezond niveau worden gehouden, wat op zijn beurt het risico op diabetes vermindert. Een onderzoek uit april 2017, gepubliceerd in het Nutrition Journal, vond een direct verband tussen verhoogd volkoren roggebrood en verbeterde bloedglucosewaarden.

 5. Net als rogge heeft pompernikkelbrood veel lignan-gehalte, wat betekent dat het ook anti-kankereigenschappen bezit.

 6. Pompernikkelbrood is een ander alternatief voor tarwebrood dat gunstige eigenschappen heeft.

 7. Pompernikkel heeft een zogenaamde lage glycemische lading, wat betekent dat minder van de koolhydraten in het brood daadwerkelijk door het lichaam worden opgenomen. Je krijgt nog steeds genoeg van de koolhydraten om als gunstig te worden beschouwd, maar de lagere absorptiesnelheid betekent dat er gewoonlijk minder calorieën in pompelnikkelbrood zitten dan andere vormen, met name tarwebrood.

 8. Daarnaast bevat pompernikkelbrood veel voedingsvezels die helpen bij de algehele gezondheid van het spijsverteringsstelsel, en ook rijk zijn aan belangrijke vitamines en voedingsstoffen zoals vitamine B, mangaan en magnesium die allemaal samenwerken om het spijsverteringsproces ten goede te komen.

 9. Deze weerstand tegen het spijsverteringsproces betekent dat het stevig door de dikke darm gaat om te worden afgebroken, zodat overtollige suikers worden verwijderd in plaats van aan het bloed te worden toegevoegd. Deze beperking betekent dat bloedsuikers op een gezond niveau worden gehouden, wat op zijn beurt het risico op diabetes vermindert. Een onderzoek uit april 2017, gepubliceerd in het Nutrition Journal, vond een direct verband tussen verhoogd volkoren roggebrood en verbeterde bloedglucosewaarden.

 10. Net als rogge heeft pompernikkelbrood veel lignan-gehalte, wat betekent dat het ook anti-kankereigenschappen bezit.

Lignanen en kanker

 1. Zowel roggebrood als pompernikkelbrood bevatten veel lignanen. Linus Pauling Institute van de Oregon State University beschrijft lignanen als polyfenolen die voorkomen in planten, voornamelijk zaden, volle granen, peulvruchten, fruit en groenten.

 2. Omdat roggebrood veel lignanen bevat, zijn er aanwijzingen dat het effectief is in de strijd tegen kanker. Een studie gepubliceerd in 2010 in het tijdschrift Nutrition and Cancer_ toonde aan dat dagelijkse consumptie van roggebrood in de kindertijd leidde tot de helft van de kansen op kanker op volwassen leeftijd, en hoewel dit geen sluitend bewijs is, vertoont het zeker een verband.

 3. In een andere studie gepubliceerd in oktober 2003 in het European Journal of Cancer Prevention, werden 10 mannen met prostaatkanker in twee groepen ingedeeld: één voor een dieet met een grote hoeveelheid roggebrood en de andere zonder, om te bepalen of met name roggebrood de bepalende factor was bij de preventie van kanker - omdat lignanen in veel voedingsmiddelen voorkomen

 4. Uit de studie bleek dat de groep die het dieet met roggebrood eet, het doden van kankercellen met maar liefst 180 procent versnelde, met een verdere afname van 14 procent in prostaatspecifieke antigeenniveaus - wat duidt op krimp van de tumor. Hoewel de studie klein was, is dit bewijs voldoende groot om de gunstige rol aan te geven die lignanen spelen bij de preventie van kanker.

 5. De studie leverde de proefpersonen echter een enorme hoeveelheid roggebrood op - 15 plakjes per dag om precies te zijn. Deze hoeveelheid brood is niet aanbevolen of wenselijk. Gelukkig worden lignanen niet alleen in roggebrood gevonden. Lijnzaad is ook enorm hoog in lignanen en wordt volgens Oncology Nutrition volgens de theorie nuttig geacht om het risico op borstkanker te verminderen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407