Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat de gezondste diëten ter wereld gemeen hebben

 1. Om zijn boek The 5 Factor World Diet uit 2010 te onderzoeken, reisde beroemdheidstrainer en voedingsdeskundige Harley Pasternak naar de gezondste landen over de hele wereld om meer te weten te komen over wat hun maaltijden extra voedzaam maakte.

 2. Hij merkte op dat Japanners een grote verscheidenheid aan zeewieren eten en dat Chinezen probeerden minstens vijf verschillende kleuren in elke maaltijd op te nemen. Maar Pasternak kwam ook weg met enkele waardevolle observaties over hoe anders de Noord-Amerikaanse manier van leven werd vergeleken met veel andere landen.

 3. De meeste andere gezonde eetculturen maken maaltijden ook tot een evenement - laten we zeggen, meerdere gangen rond de familietafel, of een glas of twee rode wijn tijdens een lange lunch - in tegenstelling tot haastig sjaaling handvol ontbijtgranen boven het aanrecht en het diner noemen (je weet wel, bijvoorbeeld).

 4. Ieder heeft zijn eigen unieke eigenaardigheden (rendiervlees! Groene thee!), En het is goed om te onthouden dat vanwege de ongelooflijke diversiteit van levensstijlen over de hele wereld, het duidelijk is dat er geen is enkele weg naar gewichtsverlies of gezondheid. Maar Pasternak nam nota van één verbindende factor in alle gezonde samenlevingen die hij waarnam.

 5. "De enige overlappende functie in de meeste van deze gezonde landen over de hele wereld is dat ze allemaal veel meer lopen dan de gemiddelde Amerikaan," zei Pasternak. "Dus echt, ongeacht wat je eet, als iemand elke dag vier mijl meer loopt dan jij, zullen ze een stuk dunner worden en veel langer leven dan jij."

Mediterraan dieet

 1. Wat het is: een traditioneel mediterraan dieet, gegeten door mensen in Griekenland, Italië en Spanje, legt de nadruk op seizoensgebondenheid, lokale producten en traditionele bereidingen. Maaltijden zijn vaak gemeenschaps- of familie-evenementen.

 2. Kenmerkend voedsel: fruit, groenten, volle granen, peulvruchten, noten en olijfolie zijn de sterren van de show. Vis, gevogelte en rode wijn zien er matig uit, terwijl rood vlees, zout en suiker kleine spelers zijn.

 3. Wat het onderzoek zegt: Waar te beginnen met deze. De voordelen van een mediterraan dieet zijn sinds de jaren '70 onderzocht en onderzoekers hebben ontdekt dat olijfolie mensen kan helpen gewicht te verliezen, hun risico op hart- en vaatziekten te verlagen en diabetes om te keren. Wat het gemak van therapietrouw betreft, rangschikte U.S. News World Report het op de derde plaats (van de 35 beschouwd diëten) en noemde het "bij uitstek verstandig."

Nieuw Noords dieet

 1. Wat het is: wetenschappers ontwierpen dit dieet met 35 procent minder vlees dan het gemiddelde Deense dieet, meer volle granen en lokaal geproduceerde producten, en meer dan 75 procent biologische producten.

 2. Het nieuwe Noordse dieet genoemd, het is vergelijkbaar met het mediterrane dieet omdat er een grote nadruk ligt op volle granen, fruit, groenten, eieren, olie en zeevruchten, terwijl voedingsmiddelen zoals vlees, zuivelproducten, dessert en alcohol worden spaarzaam gegeten. Het verschilt van het mediterrane dieet doordat het Noordse dieet koolzaadolie gebruikt in plaats van olijfolie, en de producten zijn inheems in de Noordse landen Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden.

 3. Kenmerkend voedsel: volkoren granen zoals haver en rogge; lokaal fruit en bessen zoals rozenbottel, bosbessen en bosbessen; kruisbloemige en wortelgroenten zoals spruitjes, broccoli, rapen, pastinaak en bieten; raapzaadolie, margarine op basis van plantaardige olie; en magere zuivelproducten zoals melk, gefermenteerde melk en kaas. Vlees omvat rundvlees, varkensvlees, lam en rendier, terwijl zeevruchten haring, makreel en zalm omvatten. De weinige desserts in het dieet zijn gebakken goederen gemaakt met haverzemelen, of jam voor het opleggen van ontbijtgranen. Kruiden zijn peterselie, dille, mosterd, mierikswortel en bieslook.

 4. Wat het onderzoek zegt: een recente studie gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition heeft aangetoond dat een gezond Noords dieet effect leek te hebben op genen in buikvet, waardoor genen die verband houden met ontsteking worden uitgeschakeld. Het heeft ook geholpen bij het afvallen van de deelnemers (terwijl het nog steeds "hogere tevredenheid" biedt dan het gemiddelde Deense dieet), en het type 2 diabetesrisico vermindert. Wetenschappers roemen het ook om zijn ecologische en sociaaleconomische voordelen, omdat het de vleesproductie en geïmporteerd voedsel over lange afstand vermindert.

Traditioneel Okinawa-dieet

 1. Wat het is: dit caloriearme maar toch voedzame dieet is groot voor groenten en fruit, maar schaars als het gaat om vlees, geraffineerde granen, suiker, zout en volle zuivelproducten. Dit dieet kwam tot stand in een zeer specifieke historische context: de beoefenaars woonden op Okinawa Island in Japan, dat vóór de Tweede Wereldoorlog een van de armste regio's in het land was. Bijgevolg speelden Confuciaanse idealen zoals het eten van voldoende voedsel om zich voor 80 procent vol te voelen een grote rol in de eetcultuur van het eiland, net als het delen van zoveel als je kon met je buurman.

 2. Kenmerkend voedsel: zoete aardappelen, rijst (hoewel niet zo veel als Japanse Japanners aten), groene bladgroenten, groene en gele groenten zoals bittere meloen, voedingsmiddelen op basis van soja zoals tofu en sojasaus . Inwoners van Okinawa aten slechts bescheiden hoeveelheden zeevruchten, mager vlees, fruit en thee.

 3. Wat het onderzoek zegt: moderne Okinawanen halen hun achterstand op het gebied van neven en nichten op het vasteland in, wat betekent dat de percentages obesitas, metabool syndroom en hart- en vaatziekten ook stijgen. Maar de mensen die traditioneel zijn opgegroeid, leven nog steeds en houden vast aan hun culinaire tradities. In feite is het eiland de thuisbasis van een van de grootste populaties van honderdjarigen ter wereld. Deze superstenderen leven een actief leven dat grotendeels vrij is van ziekten en handicaps en waarvan wordt gezegd dat ze langzaam ouder worden. Sommige onderzoekers geloven dat de praktijk van caloriebeperking op lange termijn een grote rol kan spelen in hun levensduur.

Traditioneel Aziatisch dieet

 1. Beschrijving: Er is niet echt één traditioneel Aziatisch dieet, maar een groep internationale voedingsdeskundigen werkte in de jaren 90 samen om een ​​Aziatische voedselpiramide te bedenken. Het geeft prioriteit aan rijst, noedels en volle granen, evenals fruit, groenten, peulvruchten, zaden en noten als de meest gegeten voedselgroepen. Vis en schaaldieren zijn optionele dagelijkse keuzes, terwijl eieren en gevogelte wekelijks moeten worden gegeten. Merk op dat de aanbevolen porties rood vlees kleiner en minder frequent (maandelijks) zijn dan zelfs snoep (wekelijks)!

 2. Kenmerkend voedsel: er zijn veel verschillende landen waarvan de traditionele manier van eten dit model volgt, maar ze lijken allemaal witte rijst als nietje te hebben.

 3. Wat het onderzoek zegt: Aziatische landen hebben minder vaak obesitas, hart- en vaatziekten en metabole ziekten zoals diabetes dan westerse landen, hoewel dat langzaam lijkt te veranderen dankzij de stijgende economieën en verstedelijking. Een voedingsonderzoeker van Harvard merkt op dat koolhydraatrijke, hoog-glycemische aspecten van een traditioneel Chinees dieet in botsing komen met een steeds meer verstedelijkte, inactieve levensstijl om een ​​"opkomend dilemma voor de volksgezondheid" te creëren. [! 7156 => 1130 = 6!

 1. Beschrijving: Wetenschappers krabben hier een beetje aan. De Fransen hebben enkele van de laagste zwaarlijvigheidscijfers in de ontwikkelde wereld en de hoogste levensverwachting, ondanks het rijke voedsel dat ze eten. Wat geeft?

 2. Kenmerkend voedsel: volle kaas en yoghurt, boter, brood en kleine maar regelmatige hoeveelheden kaas en chocolade zijn enkele van de kenmerken van dit rijke dieet.

 3. Wat het onderzoek zegt: sommige onderzoekers denken dat de zogenaamde "Franse paradox" meer te maken heeft met levensstijl dan alles wat Fransen eten. Hun porties zijn bijvoorbeeld klein, ze snacken niet, ze lopen overal heen en ze eten heel, heel langzaam. Weer andere wetenschappers geloven dat de rol van matige consumptie van rode wijn en de positieve effecten van beschimmelde kaas de gezondheidsstatistieken van Frankrijk kunnen verklaren. Als je het veilig wilt spelen, probeer dan vast te stellen hoe Fransen eten, in plaats van wat ze eten, als je gezonder wilt worden in het nieuwe jaar.

 4. Een eerdere versie van dit artikel verscheen in januari 2015.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407