Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat doet Noorwegen goed als het gaat om pensioen - dat zijn we niet

GERELATEERDE DEKKING

 1. Tijdens zijn eerste tv-debat met Hillary Clinton voor de Democratische nominatie merkte senator Bernie Sanders op: "We moeten naar landen als Denemarken, zoals Zweden en Noorwegen kijken en leren van wat ze hebben bereikt. hun werkende mensen. " Clinton heeft het niet gekocht. "We zijn geen Denemarken," antwoordde ze. "Ik hou van Denemarken. Wij zijn de Verenigde Staten van Amerika en het is onze taak om de excessen van het kapitalisme in toom te houden, zodat het geen amok wordt."

 2. Natuurlijk heeft Clinton gelijk; de VS is niet Denemarken, of Noorwegen of Zweden. Maar dat betekent niet dat we niet moeten leren van openbaar beleid dat daar (of ergens anders) werkt en kijken of ze het waard zijn om hier te adopteren. Een voorbeeld: pensioen.

 3. Vooral in de afgelopen jaren heeft Noorwegen een paar slimme wijzigingen aangebracht in zijn pensioensysteem die de bewoners en de werkgevers enorm hebben geholpen. Noorwegen was nummer 1 in de Natixis Global Retirement Index 2016, een datagestuurde ranglijst van pensioenzekerheid in 43 landen waarover mijn Next Avenue-collega Richard Eisenberg in juli schreef.

Pensioenen: gebruikelijk in Noorwegen, maar niet hier

 1. In Noorwegen - evenals Zweden, Denemarken, Duitsland en de rest van de grote industriële landen - zijn werknemers in de publieke en private sector gedekt door een soort pensioen. Maar in de VS heeft ongeveer de helft van de werknemers geen toegang tot een door de werkgever gesponsord pensioenplan.

 2. "Als ik naar conferenties in Europa ga en ik vertel dat de helft van de Amerikaanse werknemers geen pensioenen heeft, zijn ze geschokt", zegt Anthony Webb, onderzoeksdirecteur van het Retirement Equity Lab bij het Schwartz Centre for Economic Policy van de New School for Social Research.

 3. Noorwegen heeft een door de overheid verstrekt ouderdomspensioen naar het voorbeeld van de sociale zekerheid. Maar in 2011 deed het land iets behoorlijk slims dat verder ging. Noorwegen heeft zijn pensioenstelsel in de particuliere sector, bekend als AFP, herzien om oudere Noren aan te moedigen in dienst te blijven.

Hoe Noorwegen zijn pensioensysteem verbeterde

 1. De meeste Noorse bedrijven moeten AFP-pensioenen verstrekken aan gepensioneerde werknemers. Maar vóór 2011 konden die werknemers met pensioen tussen de leeftijd van 62 en 67 jaar, de hoogte van hun AFP-pensioenuitkeringen hing af van hun arbeidsinkomen (betekent testen) en er was geen financiële beloning om de uitkering uit te stellen tot de leeftijd van 67. Geen verrassing, de meeste werknemers begonnen hun pensioen te nemen rond de leeftijd van 62.

 2. Vanaf 2011 werd de AFP-pensioenuitkering echter niet langer getest op middelen op basis van het arbeidsinkomen, dus Noren zouden niet worden gestraft als ze wilden blijven werken terwijl ze pensioen verdienden. En de hoogte van het pensioen groeit nu elk jaar, een werknemer vertraagt ​​het indienen om het te claimen, tot 75 jaar. (U kunt hierover meer lezen door het onderzoekspaper te lezen: "Hoe reageert pensioengedrag op drastische veranderingen in de regels voor sociale zekerheid? Lessen van de Noorse pensioenhervorming 2011 "door economen Christian Brinch van Norwegian Business School, Ola Vestad van University of Chicago and Statistics Norway en Josef Zweimuller van University of Zurich).

 3. Dus wat was het resultaat van deze hervormingen? Het percentage werknemers dat in aanmerking kwam voor AFP en 62 uitkeringen claimde, steeg van 30 procent naar 50 procent, maar de fractie die na 62 bleef werken, steeg met ongeveer 13 procent.

 4. Met andere woorden, het traditionele verband tussen de beslissing om een ​​pensioen aan te vragen en te stoppen met werken was verbroken. Welkom in de nieuwe wereld van onbehagen.

 5. "De belangrijkste les is dat wanneer je de inkomensproef verwijdert en mensen flexibiliteit geeft over wanneer ze met hun uitkering moeten beginnen, mensen veel waarschijnlijker zullen blijven werken na hun vervroegde pensioendatum," zei co -auteur Vestad. "Mensen lijken de gelegenheid te waarderen om er hun voordeel mee te doen en te blijven werken."

Met pensioen gaan als een Noor zou

 1. Ik zie twee lessen uit de Noorse ervaring voor de VS:

 2. Ten eerste is de wens om vroeg naar pensioengeld te gaan krachtig, maar dat betekent niet dat mensen de arbeidsmarkt willen verlaten wanneer ze het geld krijgen.

 3. Bijna 40 procent van de Amerikaanse werknemers claimt sociale uitkeringen zodra ze kunnen - op 62. Toch bleek uit een analyse van het Economic Policy Institute (EPI) dat niet alle werknemers de voordelen voor hun rekening claimden Volledige pensioenleeftijd van 66 jaar verlaat de arbeidsmarkt. In een studie uit 2011 schatte EPI-econoom Monique Morrissey dat bijna de helft van de individuen en gehuwde paren van 62 tot 64 jaar ook inkomsten uit werk hadden en dat inkomen bijna een vierde van hun inkomen uitmaakte. "Veel mensen gebruiken pensioenuitkeringen om het inkomen uit een voltijd- of deeltijdbaan aan te vullen en zijn daarom niet 'gepensioneerd' in de conventionele zin," schreef Morrissey.

 4. Ten tweede suggereert de Noorse ervaring dat pensioengeld in de VS moet worden ontworpen met het oog op gefaseerd pensioen, of wat ik noem pensioen.

 5. Pensioenexperts hebben bijvoorbeeld een aantal potentiële veranderingen bekeken om mensen een deel van hun door de werkgever gesponsorde pensioenen te laten innen terwijl ze in deeltijd werkten. (De federale overheid heeft een nieuw gefaseerd pensioenprogramma in deze zin.)

 6. Het elimineren van de inkomenstoets voor de sociale zekerheid kan een andere nuttige stap zijn. De inkomenstoets - die een deel van uw voordelen inhoudt als uw inkomen in 2016 $ 15.720 overschrijdt en u claimt vóór de normale pensioengerechtigde leeftijd - eist een onnodige financiële boete voor degenen die hun werkinkomen in hun vroege jaren '60 moeten aanvullen.

 7. Het combineren van een universele 401 (k) of een IRA voor alle werknemers met verbeterde sociale uitkeringen is een efficiënte oplossing.

Wie wil er met pensioen werken

 1. In een reeks gedetailleerde studies, Joseph Quinn, hoogleraar economie aan het Boston College, Kevin Cahill, onderzoekseconoom bij het Sloan Centre on Aging and Work aan Boston College en Michael Giandrea, econoom in de VS Bureau of Labor Statistics hebben gedocumenteerd dat een meerderheid van oudere Amerikanen een inkomen verdient in hun zogenaamde pensioenjaren. De geleerden merken op dat deze mensen doorgaans het aantal gewerkte uren verminderen, van werkgever veranderen op latere leeftijd, opnieuw de arbeidsmarkt betreden na een eerste pensioenperiode en in veel gevallen een combinatie van deze drie paden volgen.

 2. Hun onderzoek laat ook zien hoe oudere werknemers de voorkeur geven aan deeltijdwerk. Ze vonden dat de prevalentie van deeltijdwerk in bruggen tot pensionering het hoogst was in de leeftijd van 71 tot 81 - 52 procent van de mannen en 64 procent van de vrouwen van die leeftijd. Het laagste percentage deeltijders was onder jongere boomers, in de leeftijd van 59 tot 64 - 26 procent van de mannen en 39 procent van de vrouwen.

 3. Met andere woorden, stop met denken dat oudere Amerikanen werken de uitzondering zijn. Ze zijn het nieuwe normaal.

 4. Denk aan Noorwegen! De groeiende populariteit van pensionering in de VS betekent dat beleidsmakers moeten erkennen dat meer mensen werkinkomsten en pensioensparen willen combineren om zichzelf ruim voorbij 62 te ondersteunen. Als het gaat om de hervorming van de sociale zekerheid, pensioenen en pensioensparen, moeten de mantra's zijn ' universeel, "" flexibel "en" keuze. "

 5. Ook van Next Avenue:

 6. Waarom sommige volwassen kinderen hun ouders afsnijden

 7. 8 dingen die u niet tegen uw ouder wordende ouders kunt zeggen

 8. 10 must-have smartphone-apps voor boomersDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407