Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat gebeurt er als u teveel eiwitten eet?

Overzicht

 1. Je bent waarschijnlijk bekend met eiwitrijke diëten, die een recente opleving hebben gezien sinds diëten zoals Atkins en de Zone in de jaren negentig populair werden. Diëten zoals het Caveman- of Paleo-dieet kunnen variëren in termen van macronutriëntenverhoudingen, maar zijn meestal rijk aan eiwitten.

 2. Hoewel het standaardketogene (of "keto") dieet vet benadrukt, kan het ook eiwitrijk zijn. Zelfs de meeste of volledig plantaardige diëten kunnen veel eiwitten bevatten.

 3. Eiwit is een essentieel onderdeel van een gezond voedingspatroon. Het helpt bij het opbouwen en repareren van spieren, organen en botten. Eiwitrijke diëten zijn ook nuttig gebleken bij het verminderen van vet, het verliezen van gewicht, het verhogen van verzadiging of een gevoel van volheid en het vasthouden van spieren.

 4. Eiwitrijke diëten zijn echter ook in verband gebracht met verschillende risico's die belangrijk zijn om te weten en te begrijpen. Voedingsdeskundigen pleiten er niet voor dat de consumptie de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid overschrijdt.

 5. Bij het berekenen van hoeveel eiwit u momenteel eet of zou moeten eten, factor in eiwit uit uw dieet (bijvoorbeeld bronnen voor eten en drinken). U moet ook rekening houden met supplementen, als de supplementen die u gebruikt aanzienlijke hoeveelheden eiwit bevatten, zoals eiwitpoeder.

 6. Lees verder om meer te leren over een eiwitrijk dieet.

Van teveel eiwitten eten

 1. Veel rood vlees en vetrijke zuivelproducten eten als onderdeel van een eiwitrijk dieet kan leiden tot hartaandoeningen. Dit kan te maken hebben met hogere inname van verzadigd vet en cholesterol.

 2. Volgens een onderzoek uit 2010 bleek het eten van grote hoeveelheden rood vlees en vetrijke zuivelproducten het risico op coronaire hartziekten bij vrouwen te vergroten. Het eten van gevogelte, vis en noten verminderde het risico.

 3. Een onderzoek uit 2018 heeft ook aangetoond dat langdurig gebruik van rood vlees trimethylamine N-oxide (TMAO) kan verhogen, een door de darm gegenereerde chemische stof die is gekoppeld aan hartaandoeningen. De bevindingen toonden ook aan dat het verminderen of elimineren van rood vlees in de voeding de effecten omkeerde.

 4. Uit een onderzoek uit 2013 bleek dat er een verband was tussen een hoge eiwitconsumptie en een slechte botgezondheid. Uit een ander onderzoek uit 2013 bleek echter dat het effect van eiwitten op de botgezondheid niet doorslaggevend is. Verder onderzoek is nodig om deze bevindingen uit te breiden en af ​​te ronden.

 5. Het gedurende lange tijd consumeren van grote hoeveelheden voedingsstoffen houdt meestal risico's in, zoals bij eiwitten. Overconsumptie kan volgens onderzoek leiden tot een verhoogd risico op bepaalde gezondheidscomplicaties.

 6. Er zijn potentiële voordelen aan een eiwitrijk dieet voor anders gezonde mensen. Het is echter belangrijk om de gezondheidsproblemen in verband met overtollig eiwit in het lichaam te begrijpen, vooral als u gedurende een langere periode een te eiwitrijk dieet volgt.

 7. Eiwitrijke diëten kunnen gewichtsverlies aanprijzen, maar dit soort gewichtsverlies is mogelijk slechts van korte duur.

 8. Het teveel aan geconsumeerde eiwitten wordt meestal opgeslagen als vet, terwijl het teveel aan aminozuren wordt uitgescheiden. Dit kan na verloop van tijd leiden tot gewichtstoename, vooral als je te veel calorieën consumeert terwijl je je eiwitinname probeert te verhogen.

 9. Een onderzoek uit 2016 wees uit dat gewichtstoename aanzienlijk werd geassocieerd met diëten waarbij eiwitten koolhydraten vervingen, maar niet wanneer het vet verving. [! 3866 => 1140 = 2!

 10. In een ouder register meldde 40 procent van de deelnemers een slechte adem. Dit kan gedeeltelijk te wijten zijn aan het feit dat je lichaam in een metabolische toestand gaat die ketose wordt genoemd, die chemicaliën produceert die een onaangename fruitige geur afgeven.

 11. Borstelen en flossen zal de geur niet verwijderen. Je kunt je waterinname verdubbelen, vaker je tanden poetsen en kauwgom kauwen om dit effect tegen te gaan.

 12. In hetzelfde onderzoek meldde 44 procent van de deelnemers constipatie. Eiwitrijke diëten die koolhydraten beperken zijn meestal vezelarm.

 13. Het verhogen van uw water- en vezelinname kan constipatie helpen voorkomen. Het kan nuttig zijn om uw stoelgang te volgen.

 14. Te veel zuivel of verwerkt voedsel eten, in combinatie met een gebrek aan vezels, kan diarree veroorzaken. Dit geldt vooral als je lactose-intolerant bent of eiwitbronnen zoals gebakken vlees, vis en gevogelte consumeert. Eet in plaats daarvan hart-gezonde eiwitten.

 15. Om diarree te voorkomen, veel water drinken, cafeïnehoudende dranken vermijden, gefrituurd voedsel en overmatig vetverbruik beperken en uw vezelinname verhogen.

 16. Uw lichaam spoelt overtollige stikstof weg met vloeistoffen en water. Hierdoor kun je uitgedroogd raken, hoewel je je misschien niet dorstiger voelt dan normaal.

 17. Uit een klein onderzoek uit 2002 onder atleten bleek dat naarmate de eiwitinname toenam, de hydratatieniveaus afnamen. Een studie uit 2006 concludeerde echter dat het consumeren van meer eiwitten een minimale impact had op de hydratatie.

 18. Dit risico of effect kan worden geminimaliseerd door uw waterinname te verhogen, vooral als u een actief persoon bent. Ongeacht de eiwitconsumptie is het altijd belangrijk om de hele dag door veel water te drinken.

 19. Hoewel geen grote studies hoge eiwitinname koppelen aan nierbeschadiging bij gezonde personen, kan overtollig eiwit schade veroorzaken bij mensen met een bestaande nierziekte.

 20. Dit komt door het teveel aan stikstof in de aminozuren waaruit eiwitten bestaan. Beschadigde nieren moeten harder werken om zich te ontdoen van de extra stikstof- en afvalproducten van het eiwitmetabolisme.

 21. Afzonderlijk is in een studie uit 2012 gekeken naar de effecten van koolhydraatarme, eiwitrijke versus vetarme diëten op de nieren.

 22. De studie wees uit dat bij gezonde zwaarlijvige volwassenen een koolhydraatarm, eiwitrijk dieet met gewichtsverlies gedurende twee jaar niet werd geassocieerd met merkbaar schadelijke effecten op nierfiltratie, albuminurie of vloeistof en elektrolytenbalans vergeleken met een vetarm dieet.

 23. Studies hebben aangetoond dat bepaalde eiwitrijke diëten die bijzonder veel eiwitten op basis van rood vlees bevatten, gekoppeld zijn aan een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder kanker. Meer rood en / of verwerkt vlees eten wordt geassocieerd met colorectale, borst- en prostaatkanker.

 24. Omgekeerd is het eten van eiwitten uit andere bronnen in verband gebracht met een verlaagd risico op kanker. Wetenschappers denken dat dit gedeeltelijk te wijten kan zijn aan hormonen, kankerverwekkende stoffen en vetten in vlees.

 25. Diëten met veel eiwitten en vlees kunnen calciumverlies veroorzaken. Dit wordt soms geassocieerd met osteoporose en slechte botgezondheid.

Wat is normaal?

 1. De ideale hoeveelheid dagelijkse eiwitten die u moet consumeren, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals leeftijd, geslacht, activiteit, gezondheid, totale voeding en andere variabelen.

 2. In de meeste gevallen kan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten voor volwassenen echter worden berekend op basis van uw lichaamsgewicht.

 3. Voor de meeste volwassenen met minimale lichamelijke activiteit raden experts aan om dagelijks minimaal 0,8 gram eiwit per kilogram (kg) lichaamsgewicht te consumeren.

 4. Als u de meeste dagen van de week voornamelijk met gewichten of lichaamsgewicht meer dan een uur traint, is het goed om elke dag tot 1,2 tot 1,7 gram per kg lichaamsgewicht te eten.

 5. Sommige mensen, waaronder topsporters, kunnen echter tot 3,5 g per kg lichaamsgewicht eten zonder bijwerkingen.

 6. Over het algemeen geloven experts ook dat de meeste gezonde volwassenen op lange termijn 2 g eiwit per kg lichaamsgewicht per dag kunnen verdragen.

 7. Terwijl anderen geloven dat anders gezonde volwassenen veilig nog hogere niveaus van eiwit kunnen consumeren, ongeacht het activiteitsniveau, is dit op lange termijn niet uitgebreid onderzocht.

Beste eiwitbronnen

 1. Wanneer u eiwitrijk voedsel kiest, moet u gezondere opties selecteren. Dit kan helpen uw risico op enkele negatieve effecten van een eiwitrijk dieet te verlagen. Gezonde bronnen van eiwitten zijn onder meer:

 2. Probeer vetrijke en zuivelproducten en gefrituurde of bewerkte eiwitbronnen te vermijden. Eet in plaats daarvan hart-gezonde eiwitten.

Om naar uw arts te gaan

 1. Het is belangrijk dat u rekening houdt met de risico's voordat u begint met een eiwitrijk dieet om te bepalen of het geschikt is voor u. Overleg altijd met uw arts voordat u aan een nieuw dieet begint, vooral als u gezondheidsproblemen heeft.

 2. Uw arts en diëtist kunnen u helpen de voor- en nadelen van een eiwitrijk dieet af te wegen op basis van uw individuele behoeften.

 3. Over het algemeen is het belangrijk dat u een gezond, uitgebalanceerd dieet eet en een actieve levensstijl volgt. Stem uw plan af om uw doelen te bereiken, of het nu gewichtsverlies of spiergroei is, op een manier die het meest gunstig is voor uw gezondheid en die u op lange termijn kunt volhouden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407