Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is beter voor u: gewone gebakken aardappel of zoete aardappel?

Vervanging van zoete aardappelen

 1. Hoewel een zoete aardappel meer vezels, vitamine A en vitamine C biedt, is een gewone gepofte aardappel geen voedingswaarde nul. Beide tellen mee voor uw dagelijkse porties groenten en kunnen deel uitmaken van een gezond dieet. Leer deze groenten op gezonde manieren te bereiden om hun voeding te maximaliseren.

Calorieën en Macronutriënten

 1. Een gebakken aardappel met een gewicht van 173 gram en een gebakken zoete aardappel met een gewicht van ongeveer 180 gram bevatten beide ongeveer 160 calorieën. Elk levert 37 gram koolhydraten en 4 gram eiwit. Geen van beide aardappelen bevat vet.

Fiber

 1. Een zoete aardappel biedt ongeveer 50 procent meer vezels dan een witte aardappel. Vezel helpt de ontlasting soepel door uw spijsverteringskanaal te laten bewegen. Vezels voegen ook bulk toe aan uw maaltijden, waardoor u zich langer vol voelt en kunnen ook helpen uw cholesterolgehalte te verlagen en uw risico op hartaandoeningen te verminderen.

Vitaminen

 1. Een 180 gram zoete aardappel levert bijna 700 procent van de dagelijkse waarde voor vitamine A, gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Vitamine A is essentieel voor de gezondheid van het oog en een goede cellulaire functie. Een gewone gepofte aardappel bevat slechts kleine hoeveelheden vitamine A. Een zoete aardappel bevat ook meer vitamine C dan een gewone aardappel - 35 milligram versus 17 milligram. Een gepofte aardappel biedt echter meer folaat - een B-vitamine die belangrijk is voor gezonde rode bloedcellen en essentieel bij het voorkomen van bepaalde aangeboren afwijkingen. Een gepofte aardappel bevat 48 microgram folaat, terwijl een zoete aardappel slechts 11 microgram bevat.

Mineralen

 1. Beide soorten aardappelen bevatten vrijwel gelijke hoeveelheden magnesium, fosfor, koper, zink en ijzer. Zoete aardappelen bevatten iets meer calcium dan gewone gebakken aardappelen. Een gepofte aardappel biedt echter meer kalium, met 926 milligram versus 855 milligram in een zoete aardappel. Kalium is essentieel voor het reguleren van uw mineralen- en vochtbalans. Zoete aardappelen zorgen voor een grotere hoeveelheid mineraal mangaan, dat een rol speelt bij de gezondheid van de botten, de opname van voedingsstoffen en een gezond centraal zenuwstelsel.

Overwegingen

 1. De manier waarop u uw gebakken zoete of witte aardappel serveert, heeft ook invloed op de gezondheid van uw keuze. Als je je gebakken witte aardappel met zure room, boter en geraspte kaas laadt, heb je zojuist het calorie- en verzadigde vetgehalte verhoogd. Doe je gebakken zoete aardappel niet in boter en ahornsiroop, marshmallows of honing. Geniet van deze aardappelen gewoon, of misschien met een beetje magere yoghurt, bieslook, zeezout of gebarsten zwarte peper, om ze zo gezond mogelijk te houden.

Glycemische belasting

 1. De glycemische hoeveelheid voedsel meet de manier waarop een voedsel uw bloedsuikerspiegel en insulinespiegels beïnvloedt. Een dieet met veel voedingsmiddelen met een lage glycemische belasting kan een positief effect hebben op gewichtsverlies en diabetes type 2, maar onderzoek is niet overtuigend, merkt de Harvard School of Public Health op. De glycemische lading van een zoete aardappel is 17 - lager dan de 26 van een gebakken roodbruine aardappel. Over het algemeen worden voedingsmiddelen met een glycemische belasting van 20 of meer als hoog beschouwd, terwijl 10 of minder laag zijn.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407