Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is citroenzuur en is het slecht voor u?

Takeaway

 1. Citroenzuur komt van nature voor in citrusvruchten, vooral citroenen en limoenen. Het is wat hen hun scherpe, zure smaak geeft.

 2. Een vervaardigde vorm van citroenzuur wordt vaak gebruikt als additief in levensmiddelen, reinigingsmiddelen en voedingssupplementen.

 3. Deze vervaardigde vorm verschilt echter van wat van nature in citrusvruchten wordt gevonden.

 4. Om deze reden kunt u zich afvragen of dit goed of slecht voor u is.

 5. Dit artikel verklaart de verschillen tussen natuurlijk en vervaardigd citroenzuur en onderzoekt de voordelen, het gebruik en de veiligheid.

Wat is citroenzuur?

 1. Citroenzuur werd voor het eerst afgeleid van citroensap door een Zweedse onderzoeker in 1784 (1).

 2. De geurloze en kleurloze verbinding werd geproduceerd uit citroensap tot begin 1900 toen onderzoekers ontdekten dat het ook kon worden gemaakt van de zwarte schimmel, Aspergillus niger, die citroenzuur creëert wanneer het zich voedt met suiker (1, 2).

 3. Vanwege zijn zure, zuur smakende aard wordt citroenzuur voornamelijk gebruikt als smaak- en conserveermiddel - vooral in frisdranken en snoepjes.

 4. Het wordt ook gebruikt om medicijnen te stabiliseren of te bewaren en als ontsmettingsmiddel tegen virussen en bacteriën.

Natuurlijke voedselbronnen

 1. Citrusvruchten en hun sappen zijn de beste natuurlijke bronnen van citroenzuur (3).

 2. Het woord citric is eigenlijk afkomstig van het Latijnse woord citrus (2).

 3. Voorbeelden van citrusvruchten zijn onder meer:

 4. Andere vruchten bevatten ook citroenzuur, maar in kleinere hoeveelheden. Waaronder:

 5. Dranken of voedingsproducten die deze vruchten bevatten - zoals ketchup in het geval van tomaten - bevatten ook citroenzuur.

 6. Hoewel citroenzuur niet van nature voorkomt, is het ook een bijproduct van de productie van kaas, wijn en zuurdesembrood.

 7. Het citroenzuur dat wordt vermeld in de ingrediënten van voedingsmiddelen en supplementen wordt vervaardigd - niet wat van nature in citrusvruchten wordt gevonden (4).

 8. Dit komt omdat het produceren van dit additief uit citrusvruchten te duur is en de vraag het aanbod ver overtreft.

Kunstmatige bronnen en toepassingen

 1. De kenmerken van citroenzuur maken het een belangrijk additief voor verschillende industrieën.

 2. Voedsel en dranken gebruiken naar schatting 70% van vervaardigd citroenzuur, farmaceutische en voedingssupplementen gebruiken 20% en de resterende 10% gaat naar reinigingsmiddelen (4).

 3. Gefabriceerd citroenzuur is een van de meest voorkomende levensmiddelenadditieven ter wereld.

 4. Het wordt gebruikt om de zuurgraad te verhogen, de smaak te verbeteren en ingrediënten te behouden (5).

 5. Frisdranken, vruchtensappen, poederdranken, snoep, bevroren voedsel en sommige zuivelproducten bevatten vaak vervaardigd citroenzuur.

 6. Het wordt ook toegevoegd aan ingeblikt fruit en groenten als bescherming tegen botulisme, een zeldzame maar ernstige ziekte veroorzaakt door de toxine-producerende Clostridium botulinum-bacteriën.

 7. Citroenzuur is een industrieel bestanddeel van medicijnen en voedingssupplementen.

 8. Het wordt toegevoegd aan geneesmiddelen om de actieve ingrediënten te helpen stabiliseren en behouden en wordt gebruikt om de smaak van kauw- en siroop-gebaseerde medicijnen te verbeteren of te maskeren (6).

 9. Minerale supplementen, zoals magnesium en calcium, kunnen citroenzuur bevatten - in de vorm van citraat - en ook om de absorptie te verbeteren.

 10. Citroenzuur is een nuttig ontsmettingsmiddel tegen verschillende bacteriën en virussen (7, 8, 9).

 11. Een reageerbuisstudie toonde aan dat het effectief kan zijn bij het behandelen of voorkomen van humaan norovirus, een belangrijke oorzaak van door voedsel overgedragen ziekten (10).

 12. Citroenzuur wordt in de handel verkocht als algemeen ontsmettingsmiddel en reinigingsmiddel voor het verwijderen van zeepresten, hardwatervlekken, kalk en roest.

 13. Het wordt gezien als een veiliger alternatief voor conventionele ontsmettings- en reinigingsproducten, zoals quat en chloorbleekmiddel (1).

Gezondheidsvoordelen en lichaamsgebruik

 1. Citroenzuur heeft vele indrukwekkende gezondheidsvoordelen en functies.

 2. Citraat - een nauw verwant molecuul citroenzuur - is het eerste molecuul dat zich vormt tijdens een proces dat de citroenzuurcyclus wordt genoemd.

 3. Ook bekend als de tricarbonzuur (TCA) of Krebs-cyclus, helpen deze chemische reacties in uw lichaam voedsel om te zetten in bruikbare energie (11).

 4. Mensen en andere organismen halen het grootste deel van hun energie uit deze cyclus.

 5. Aanvullende mineralen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen.

 6. Maar niet alle vormen zijn gelijk geschapen, omdat uw lichaam sommige effectiever gebruikt.

 7. Citroenzuur verbetert de biologische beschikbaarheid van mineralen, waardoor uw lichaam deze beter kan opnemen (12, 13, 14).

 8. Voor calciumcitraat is bijvoorbeeld geen maagzuur nodig voor absorptie. Het heeft ook minder bijwerkingen - zoals gas, een opgeblazen gevoel of constipatie - dan een andere vorm die calciumcarbonaat wordt genoemd (15, 16).

 9. Daarom is calciumcitraat een betere optie voor mensen met minder maagzuur, zoals oudere volwassenen.

 10. Evenzo wordt magnesium in de citraatvorm vollediger geabsorbeerd en is het meer biologisch beschikbaar dan magnesiumoxide en magnesiumsulfaat (17, 18, 19).

 11. Citroenzuur verbetert ook de opname van zinksupplementen (20).

 12. Citroenzuur - in de vorm van kaliumcitraat - voorkomt de vorming van nieuwe nierstenen en breekt de reeds gevormde (21, 22, 23).

 13. Nierstenen zijn massieve massa's gemaakt van kristallen die meestal afkomstig zijn uit uw nieren.

 14. Citroenzuur beschermt tegen nierstenen door uw urine minder gunstig te maken voor de vorming van stenen (24).

 15. Nierstenen worden vaak behandeld met citroenzuur als kaliumcitraat. Het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan dit natuurlijke zuur - zoals citrusvruchten - kan echter vergelijkbare steenvoorkomende voordelen bieden (3, 25).

Veiligheid en risico's

 1. Gefabriceerd citroenzuur wordt algemeen erkend als veilig (GRAS) door de Food and Drug Administration (FDA) (5).

 2. Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de veiligheid van vervaardigd citroenzuur wanneer het gedurende lange perioden in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.

 3. Toch zijn er meldingen geweest van ziekte en allergische reacties op het additief.

 4. In één rapport werd gewrichtspijn gevonden met zwelling en stijfheid, spier- en maagpijn, en kortademigheid bij vier mensen nadat ze voedsel met gefabriceerd citroenzuur hadden geconsumeerd (4).

 5. Deze zelfde symptomen werden niet waargenomen bij mensen die natuurlijke vormen van het zuur consumeren, zoals citroenen en limoenen.

 6. Onderzoekers erkenden dat ze niet konden aantonen dat het geproduceerde citroenzuur verantwoordelijk was voor die symptomen, maar adviseerden dat het gebruik ervan in voedingsmiddelen en dranken verder zou worden bestudeerd. [! 98341 => 1140 = 6!

De onderste regel

 1. Citroenzuur komt van nature voor in citrusvruchten, maar synthetische versies - geproduceerd uit een soort schimmel - worden vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen, medicijnen, supplementen en reinigingsmiddelen.

 2. Hoewel schimmelresiduen van het productieproces in zeldzame gevallen allergieën kunnen veroorzaken, wordt citroenzuur over het algemeen als veilig beschouwd.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407