Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is Clover Honey? Gebruik, voeding en voordelen

Zijn er risico's?

 1. Klaverhoning is populair vanwege zijn zoete, mild bloemige smaak.

 2. In tegenstelling tot andere veel voorkomende zoetstoffen zoals tafelsuiker, is het rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die uw gezondheid ten goede kunnen komen.

 3. Dit artikel bespreekt het gebruik, de voeding en de gezondheidsvoordelen van klaverhoning.

Oorsprong en gebruik

 1. Klaverhoning is een dikke, zoete stroop gemaakt door honingbijen die de nectar van klaverplanten verzamelen. Het is mild van smaak en licht van kleur, waardoor het een populaire keuze is onder honingliefhebbers.

 2. Klaverplanten zijn heel gewoon, weerbestendig en een favoriete nectarbron voor honingbijen, daarom is klaverhoning overal verkrijgbaar (1, 2).

 3. Klaverhoning heeft een complexere smaak dan tafelsuiker en veel mensen gebruiken het om thee, koffie en desserts te zoeten.

 4. Bovendien, vanwege een toenemende interesse in gezondere alternatieven voor suiker, bieden voedselproducenten meer honingzoete voedingsmiddelen en dranken aan (3).

 5. Klaverhoning wordt ook vaak gebruikt in geneesmiddelen tegen verkoudheid en hoest en huismiddeltjes vanwege zijn unieke gezondheidsbevorderende eigenschappen, waaronder zijn antibacteriële eigenschappen en kalmerende werking op keelpijn (4).

Klaver honing voeding

 1. Klaverhoning bevat veel suiker, maar levert ook wat voedingsstoffen.

 2. Een eetlepel (21 gram) klaverhoning bevat (5):

 3. Dit type honing bestaat voornamelijk uit koolhydraten in de vorm van natuurlijke suikers. Het biedt echter ook kleine hoeveelheden verschillende vitamines en mineralen, waaronder magnesium, kalium, ijzer en zink (6).

 4. Bovendien is het rijk aan antioxidantverbindingen die uw gezondheid ten goede kunnen komen (7).

Potentiële voordelen van klaverhoning

 1. Klaverhoning biedt verschillende potentiële gezondheidsvoordelen.

 2. Klaver en andere soorten honing hebben antivirale en antibacteriële effecten.

 3. In een studie waarin de antibacteriële capaciteit van 16 verschillende soorten honing werd vergeleken, had de klavervariëteit de sterkste antibacteriële werking tegen schadelijke Staphylococcus aureus-cellen - gelijk aan een dosis van 2,2 mg van het antibioticum kanamycine ( 8).

 4. Bovendien is het een effectief antibacterieel verband voor wonden, zoals brandwonden en krassen, omdat bacteriën geen weerstand tegen honing kunnen ontwikkelen (9).

 5. In een 3 maanden durende studie waarin klaverhoning werd gebruikt als een verband voor 30 verschillende diabetische voetwonden, genas 43% van de wonden volledig en nog eens 43% was aanzienlijk kleiner in grootte en bacteriën count (10).

 6. Klaverhoning kan ook een krachtige antiviraal zijn.

 7. Uit een reageerbuisstudie bleek dat het toepassen van een 5% klaverhoningoplossing op huidcellen die besmet waren met het waterpokkenvirus de overlevingskans van het virus aanzienlijk verminderde (11).

 8. Houd er rekening mee dat verse, rauwe honing sterkere antibacteriële eigenschappen kan hebben dan variëteiten die gedurende een lange periode zijn gepasteuriseerd of bewaard (12).

 9. Klaverhoning zit boordevol antioxidanten, verbindingen die cellulaire schade kunnen voorkomen of verminderen die wordt veroorzaakt door instabiele moleculen die bekend staan ​​als vrije radicalen. Dit kan uw risico op ziekten verlagen (7, 13, 14, 15).

 10. In een rattenonderzoek heeft klaverhoningextract leverschade omgekeerd die wordt veroorzaakt door vrije radicalen, waarschijnlijk vanwege het antioxiderende vermogen van het extract (16).

 11. Klaverhoning is bijzonder rijk aan ontstekingsremmende flavanol en fenolzuur-antioxidanten. Flavanolen kunnen de gezondheid van hart en longen verbeteren, terwijl fenolzuren uw centrale zenuwstelsel versterken (17, 18, 19).

 12. Hoewel honing meestal suiker is, heeft het verschillende unieke voordelen waardoor het een betere keuze is dan tafelsuiker of andere zoetstoffen, zoals high-fructose corn syrup (HFCS).

 13. Sommige onderzoeken geven aan dat honing mogelijk beter is voor de gezondheid van het hart en gewichtscontrole dan tafelsuiker (20, 21, 22).

 14. In een onderzoek van 6 weken bij 60 mensen die dagelijks 70 gram honing of tafelsuiker consumeerden, hadden mensen in de honinggroep een lager totaal cholesterol, LDL (slechte) cholesterol en triglyceriden, omdat evenals hogere HDL (goede) cholesterolwaarden (23).

 15. Bovendien constateerde een onderzoek bij 80 kinderen dat een enkele dosis honing een kleinere bloedsuikerrespons veroorzaakte dan een gelijke dosis tafelsuiker - ook bij deelnemers met diabetes type 1 (24) .

 16. Hoewel honing gezonder is dan tafelsuiker, wordt het nog steeds als een toegevoegde suiker beschouwd en moet het worden beperkt.

 17. Een dieet met veel toegevoegde suikers - ongeacht het type - wordt geassocieerd met obesitas en een verhoogd risico op diabetes type 2, hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker (25, 26, 27).

 18. Voor een optimale gezondheid moet minder dan 5% van uw dagelijkse calorieën afkomstig zijn van toegevoegde suikers (28).

Vergelijking met andere soorten honing

 1. Het gehalte aan voedingsstoffen, de smaak en de kleur van honing hangen af ​​van het type nectar waaruit het is gemaakt, evenals de verwerking en opslagtijd.

 2. Naast klaverhoning omvatten andere lichtgekleurde en mild smakende soorten alfalfa, oranjebloesem en wilde bloemenhoning. Deze variëteiten zijn vergelijkbaar in antioxidantgehalte (29).

 3. Boekweit en manuka-honing, die vaak medicinaal worden gebruikt, zijn veel donkerder van kleur en rijker van smaak, wat een gevolg kan zijn van hun hogere gehalte aan mineralen en antioxidanten (29, 30, 31).

 4. Manuka-honing, gemaakt van een plant afkomstig uit Nieuw-Zeeland, wordt ook gewaardeerd om zijn krachtige medicinale potentieel (32, 33).

 5. Hoewel het meer antioxidanten heeft dan klaverhoning, bleek uit een reageerbuisstudie dat 5% oplossingen van respectievelijk manuka en klaverhoning even effectief waren in het stoppen van de verspreiding van het waterpokkenvirus (11 ).

 6. Als u honing voor medicinale doeleinden gebruikt, wilt u misschien een donkerdere variëteit kiezen, zoals boekweit of manuka.

 7. Ongepasteuriseerde en ongefilterde rauwe honing van welke aard dan ook is een gezonde keuze voor veel mensen, omdat het rijker is aan vitamines, mineralen en antioxidanten dan gepasteuriseerde variëteiten (12, 34, 35).

 8. Het bevat ook stuifmeel, wat voordelen kan bieden, zoals het stimuleren van uw immuunsysteem, het verminderen van ontstekingen en het beschermen van uw lever tegen schade door vrije radicalen (36).

 9. Rauwe honing, ook van klaverplanten, kan online en in winkels worden gekocht. Bovendien is lokaal geoogste rauwe honing beschikbaar op veel boerenmarkten.

 10. Merk op dat je geen rauwe honing moet eten als je immuunsysteem is aangetast. Bovendien mogen honingproducten niet worden gegeven aan kinderen jonger dan een jaar vanwege het risico op ernstige ziekten (37, 38).

De onderste regel

 1. Klaverhoning is een populaire, lichtgekleurde, mild smakende honingvariëteit die verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten levert.

 2. Het kan krachtige antivirale, antibacteriële en ontstekingsremmende effecten hebben.

 3. Hoewel het iets gezonder is dan tafelsuiker, moet het met mate worden gebruikt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407