Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is een Pescatarian en wat eten ze?

De onderste regel

 1. Een pescatarian is iemand die vis en zeevruchten toevoegt aan een vegetarisch dieet.

 2. Er zijn veel redenen waarom mensen ervoor kiezen om af te zien van vlees en gevogelte, maar toch vis eten.

 3. Sommige mensen kiezen ervoor om vis toe te voegen aan een vegetarisch dieet, zodat ze de gezondheidsvoordelen kunnen krijgen van een plantaardig dieet plus hart-gezonde vis.

 4. Anderen proberen mogelijk de milieu-impact van hun dieet te beteugelen. Voor sommigen is het misschien gewoon een kwestie van smaak.

 5. Dit artikel legt meer uit over de voor- en nadelen van een pescatarian dieet, inclusief precies wat een pescatarian wel en niet eet.

Wat is een Pescatarian?

 1. Eenvoudig gezegd is een pescatarian iemand die geen vlees eet, maar wel vis.

 2. De term pescatarian is bedacht in de vroege jaren negentig en is een combinatie van het Italiaanse woord voor vis, "pesce" en het woord "vegetarisch". Soms wordt het "pescetarian" gespeld, maar dit betekent hetzelfde.

 3. In de wetenschappelijke literatuur wordt dit dieet vaak beschreven als "pesco-vegetarisch" en wordt het opgesomd in het spectrum van vegetarisme (1).

 4. Volgens die definitie is een pescatarian iemand die ervoor kiest om een ​​vegetarisch dieet te eten, maar ook vis en andere zeevruchten eet.

 5. Het is een grotendeels plantaardig dieet van volle granen, noten, peulvruchten, producten en gezonde vetten, waarbij zeevruchten een belangrijke rol spelen als een belangrijke eiwitbron.

 6. Veel pescatarians eten ook zuivel en eieren.

 7. Natuurlijk, net zoals vegetarische diëten sterk kunnen variëren, kunnen pescatarian degenen. Het is mogelijk om een ​​vleesvrij dieet te eten dat vol is met verwerkt zetmeel, junkfood en vissticks, in plaats van gezonder op basis van geheel voedsel.

Waarom kiezen mensen voor een Pescatarian dieet?

 1. Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kunnen kiezen een pescatarian dieet te eten. Hier zijn enkele van de belangrijkste.

 2. Plantaardige diëten hebben veel bewezen voordelen, waaronder een lager risico op obesitas en chronische ziekten zoals hartaandoeningen en diabetes (2, 3, 4).

 3. Volgens onderzoek kunt u ook veel van die beschermende voordelen van een pescatarian dieet krijgen.

 4. Uit een onderzoek bleek dat vrouwen die pescatarians waren, elk jaar 2,5 kg minder wonnen dan vrouwen die vlees aten (4).

 5. En mensen die hun dieet in een meer plantaardige richting verlegden, wonnen het minste gewicht, waaruit bleek dat het verminderen van uw dierenconsumptie goed voor u kan zijn, ongeacht uw huidige eetpatronen.

 6. Een andere studie concludeerde dat pescatarians een lager risico hadden op het ontwikkelen van diabetes met 4,8%, vergeleken met alleseters bij 7,6% (2).

 7. Bovendien werd in één groot onderzoek gekeken naar mensen die zelden vlees aten of pescatarians waren. Ze hadden een 22% lager risico om te overlijden aan hartaandoeningen in vergelijking met gewone vleeseters (3).

 8. Het houden van vee brengt hoge milieukosten met zich mee.

 9. Volgens de Verenigde Naties draagt ​​het houden van vee bij tot 15% van alle door de mens veroorzaakte koolstofemissies (5).

 10. De productie van vis en zeevruchten heeft daarentegen een lagere koolstofvoetafdruk dan de productie van elk type dierlijk vlees of kaas (6).

 11. Een onderzoek uit 2014 berekende dat de voeding van viseters 46% minder broeikasgasemissies veroorzaakte dan de voeding van mensen die minstens een portie vlees per dag aten (7).

 12. Ethiek kan een belangrijke reden zijn waarom mensen ervoor kiezen om vegetariër te worden. Het kan ook een belangrijke reden zijn voor pescatarians.

 13. Enkele van de ethische redenen waarom mensen ervoor kiezen geen vlees te eten, zijn (8, 9):

 14. Het elimineren van landdieren uit uw dieet komt tegemoet aan enkele van deze ethische zorgen. Dat gezegd hebbende, aquacultuur en overbevissing kunnen ook problematisch zijn.

 15. Monterey Bay Aquarium's Seafood Watch-programma is een uitstekende bron voor het vinden van vissen die op ethische manieren worden gevangen of gekweekt.

Wat eten Pescatarians?

 1. Een typisch pescatarian dieet is voornamelijk vegetarisch met de toevoeging van zeevruchten.

Voordelen van het toevoegen van vis aan een vegetarisch dieet

 1. Er zijn veel voordelen voor de gezondheid van het toevoegen van vis aan een vegetarisch dieet.

 2. Veel mensen zijn bezorgd dat het volledig uitsluiten van dierlijke producten of het vermijden van dierenvlees kan leiden tot een lage inname van bepaalde belangrijke voedingsstoffen (10, 11, 12).

 3. Met name vitamine B12, zink, calcium en eiwitten kunnen iets moeilijker zijn om op een veganistisch dieet te krijgen (11, 13).

 4. Zeevruchten, waaronder vis, schaaldieren en weekdieren, toevoegen aan een vegetarisch dieet kan nuttige voedingsstoffen en variëteit bieden.

 5. Vis is de beste manier om omega-3-vetzuren te krijgen (14).

 6. Sommige plantaardige voedingsmiddelen, waaronder walnoten en lijnzaad, bevatten alfa-linoleenzuur (ALA), een soort omega-3-vet. Dit type ALA wordt echter niet gemakkelijk omgezet in eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) in het lichaam (15, 16).

 7. DHA en EPA hebben extra gezondheidsvoordelen die niet alleen het hart helpen, maar ook de hersenfunctie en de stemming (17).

 8. Vette vis, zoals zalm en sardines, bevat daarentegen EPA en DHA.

 9. Mensen hebben dagelijks slechts ongeveer 0,8 gram eiwit per 1 kg lichaamsgewicht nodig om gezond te blijven. Dat is ongeveer 54 gram voor een persoon van 68 kilo.

 10. Veel mensen eten echter liever meer dan dat.

 11. Een eiwitrijk dieet kan moeilijk te bereiken zijn met alleen plantaardige eiwitten, vooral als je geen extra koolhydraten of vet met je eiwitten wilt.

 12. Vis en andere zeevruchten bieden een uitstekende bron van magere eiwitten.

 13. Naast omega-3 vetzuren en eiwitten is zeevruchten rijk aan verschillende andere voedingsstoffen.

 14. Oesters bevatten bijvoorbeeld extreem veel vitamine B12, zink en selenium. Slechts één oester levert 133% van de ADH voor vitamine B12 en 55% van de ADH voor zink en selenium (18).

 15. Mosselen zijn ook super rijk aan vitamine B12 en selenium, evenals mangaan en de rest van de B-vitamines (19).

 16. Witte vissoorten zoals kabeljauw en bot leveren niet veel omega-3-vetten, maar ze zijn een bron van extreem magere eiwitten.

 17. Bijvoorbeeld, slechts 3 gram kabeljauw levert 19 gram eiwit en minder dan een gram vet op. Kabeljauw is ook een uitstekende bron van selenium en een goede bron van fosfor, niacine en vitamines B6 en B12 (20).

 18. Vegetariër zijn kan soms beperkend zijn.

 19. Uit eten gaan in restaurants geeft je vaak een niet-gezonde keuze, met gerechten zoals cheesy pasta als de belangrijkste "vegetarische" optie.

 20. Als gezondheid je voedselkeuze op zijn minst gedeeltelijk motiveert, dan zal pescatarian worden je meer opties geven.

 21. En vis is over het algemeen een goede, vooral als je het gebakken, gegrild of gebakken krijgt, in tegenstelling tot gefrituurd (21).

Nadelen van het dieet

 1. Er zijn niet veel nadelen voor de gezondheid van dit dieet.

 2. Dat gezegd hebbende, sommige mensen zijn mogelijk kwetsbaarder voor hoge inname van vis.

 3. Vis, vooral grotere soorten, kunnen kwik en andere toxines bevatten (22, 23).

 4. Om deze reden beveelt de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) aan dat jonge kinderen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd, vooral zwangere en zogende vrouwen, tilefish, zwaardvis, haai en koningsmakreel moeten vermijden ( 24).

 5. Deze populaties moeten ook witte tonijn en geelvintonijn beperken tot één portie in palmformaat of minder per week. Lichte tonijn bevat minder kwik en het is prima om 2-3 porties per week te eten.

 6. Omdat dit dieet voornamelijk vegetarisch is, is het onderworpen aan enkele van de andere valkuilen die vaak met vegetarische diëten gepaard gaan. Het kan bijvoorbeeld gemakkelijk zijn om koolhydraten te veel te eten, vooral als je op veel bewerkte granen vertrouwt.

De onderste regel

 1. Een pescatarian dieet kan behoorlijk gezond zijn.

 2. Bovendien kunt u enkele ethische en milieukwesties in verband met diëten met vlees vermijden.

 3. Bovendien biedt deze manier van eten meer flexibiliteit en wat extra voeding in vergelijking met een standaard vegetarisch dieet.

 4. Over het algemeen is het eten van een plantaardig dieet met wat zeevruchten een gezonde keuze.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407