Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is een veganistisch dieet? Veganistische feiten, voorzorgsmaatregelen

Hoe runderbouillonbouillon te maken

 1. Veganisten kiezen ervoor om alle dierlijke producten niet te eten om een ​​combinatie van redenen, waaronder doorgaans een betere gezondheid, gemakkelijker gewichtsverlies of onderhoud, bescherming tegen chronische ziekten en zelfs een positief effect op de hele wereld hen. Dat zijn slechts enkele van de voordelen van een veganistisch dieet.

 2. Daarentegen verbruikt de gemiddelde Amerikaan elk jaar meer dan 200 pond vlees en gevogelte, wat ongeveer drie keer het wereldwijde gemiddelde is. Bovendien consumeert de gemiddelde volwassene die in de VS woont elk jaar 607 pond melk, kaas en andere zuivelproducten, plus ongeveer 79 pond vet per jaar (inclusief enkele van dierlijke producten van lage kwaliteit), maar liefst 22 pond meer dan verbruikt in 1980. (1)

 3. Een van de grootste problemen waarmee we vandaag worden geconfronteerd, is dat de massaproductie van in de fabriek gekweekte dierlijke producten meestal geen rekening houdt met het welzijn van de betrokken dieren of van ons, de consumenten. Een andere belangrijke speler in deze vergelijking is het milieu, omdat uit een groot aantal onderzoeken nu blijkt hoezeer de geïndustrialiseerde veehouderij en de zuivelproductie een serieuze tol eisen van het ecosysteem. Deze industrieën lijken bijvoorbeeld verantwoordelijk te zijn voor een kwart of meer van de totale uitstoot van broeikasgassen die verband houden met alarmerende klimaatveranderingen. (2)

 4. Het is inmiddels duidelijk dat veel volwassenen (en ook kinderen) die in westerse, geïndustrialiseerde landen wonen, de neiging hebben om teveel verpakt voedsel te eten, vaak te veel dierlijke producten en, meestal, ook weinig plantaardig voedsel ook. Alle soorten bewerkte voedingsmiddelen, waaronder vlees van lage kwaliteit en zuivelproducten, worden nu op een steeds meer gemechaniseerde manier geproduceerd, waardoor ze stabieler, goedkoper en handiger zijn dan ooit tevoren. Voeg synthetische smaakversterkers, veel natrium en toegevoegde suiker toe en je hebt producten die de neiging hebben om erg lekker, calorierijk en gemakkelijk te consumeren te zijn.

 5. Een veganistisch dieet volgen is een manier om de gevaren van conventioneel vlees en zuivelproducten te voorkomen. Dus wat eten veganisten? Wat zijn de voordelen van een veganistisch dieet en hoe kun je er een volgen? Laten we kijken.

Populaire veganistische dieetvragen beantwoord

 1. Wat is een veganistisch dieet?

 2. Veganisten zijn vegetariërs die een stap verder gaan en alle dierlijke producten in hun voeding vermijden. Veel veganisten verbinden zich ertoe meer plantaardig voedsel te eten, vooral fruit en groenten, samen met 100 procent volle granen, bonen, peulvruchten, noten en zaden. Naast het streven om minder dierlijke producten te eten, werken de meeste ook aan het beperken van ultra-verwerkt voedsel, zoals witte koolhydraten en te veel suiker (hoewel ze technisch gezien 'veganistisch' zijn).

 3. Er zijn verschillende variaties en definities als we het hebben over vegetarisme. Dit zijn de meest voorkomende:

 4. Wat eten veganisten?

 5. Fruit en / of groenten verschijnen meestal in bijna elke veganistische maaltijd. Bijvoorbeeld, voor het ontbijt in plaats van het eten van spek en eieren, kan iemand met een verstandig veganistisch dieet havermout, fruit, noten, kokosmelk en zaden hebben. Voor de lunch kunnen het rijst en bonen met een salade zijn. Gedurende de dag snoepen veganisten op noten, rauwe groenten en hummus en meer fruit. En voor het avondeten komen voedingsmiddelen zoals tofu of bonen, granen, zoete aardappel en meer groenten veel voor.

 6. Afhankelijk van het exacte type plantaardig dieet dat iemand volgt, eten veganisten / vegetariërs meestal:

 7. Merk op dat als je een rauwe veganist bent, sommige van deze voedingsmiddelen verder beperkt zijn. Voedsel dat in beperkte hoeveelheden op een veganistisch dieet is toegestaan, is voedsel dat niet is verhit boven 115 ° F

 8. Wat eten veganisten niet?

 9. Veganisten eten GEEN vlees, vis, eieren of zuivelproducten. Ze consumeren ook mogelijk geen honing of producten die zijn gemaakt met ingrediënten van dierlijke oorsprong, zoals gelatine. Ondanks het uitsluiten van vlees, zuivel, eieren en vis, lijken niet alle veganistische diëten op elkaar - omdat je dierlijk voedsel kunt vermijden en toch veel ongezonde ingrediënten zoals witbrood, geraffineerde oliën en veel suiker kunt consumeren.

 10. Een gezond veganistisch dieet bestaat grotendeels uit onbewerkte planten. Afhankelijk van de redenen waarom iemand ervoor kiest om veganist te worden, kan die persoon heel hard proberen om alle dierlijke producten, junkfood en ook hyperverwerkte koolhydraten of verpakte veganistische producten gemaakt als alternatieven voor zuivel of vlees te vermijden.

 11. Kun je brood eten als veganist? Dit hangt ervan af of u alleen rauw veganistisch voedsel eet of gluten vermijdt (een eiwit dat voorkomt in tarwe). Degenen die rauwe veganist of glutenvrije veganist zijn, consumeren geen granen of ander voedsel gemaakt met tarwebloem. Het komt echter vaker voor dat veganisten tarwe en andere gekookte granen in hun voeding opnemen om meer variatie te hebben. In dit geval, ja, veganisten eten brood.

Is het gezond om veganist te zijn?

 1. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat veganistische diëten vergeleken met lacto-ovo-vegetarische diëten (diegenen die eieren en zuivelproducten eten maar geen vlees), extra bescherming bieden tegen obesitas, hypertensie, type 2 diabetes en cardiovasculaire mortaliteit. (4) Volgens een rapport gepubliceerd in het Journal of the American Dietetic Association, "bieden vegetarische diëten een aantal voedingsvoordelen, waaronder lagere niveaus van verzadigd vet, cholesterol en dierlijke eiwitten, evenals hogere niveaus van koolhydraten, vezels, magnesium , kalium, folaat en antioxidanten zoals vitamine C en E en fytochemicaliën. " (5)

 2. Een vegan dieet, wanneer zorgvuldig gepland en uitgevoerd, kan voor de meeste mensen gezond zijn - het is echter niet altijd een goed idee voor iedereen. Studies tonen aan dat er enkele tekorten aan voedingsstoffen zijn die meestal hoger zijn bij veganisten, vooral diegenen die bewerkte diëten consumeren of worstelen met andere gezondheidsproblemen (zoals bloedarmoede bijvoorbeeld of ondergewicht zijn) die de normale opname van voedingsstoffen verstoren.

 3. Omdat een veganistisch dieet zowel op de lange termijn moeilijk kan zijn als ook potentieel problematisch is, geven sommige mensen er de voorkeur aan om een ​​"flexitaire" benadering te hanteren om in plaats daarvan minder dierlijke producten te eten. Je beschouwt jezelf bijvoorbeeld misschien niet als veganist of zelfs als vegetariër, maar je kunt toch een bewuste poging doen om je inname van dierlijke producten te beperken, waarbij je je meestal op plantaardig voedsel richt. Met deze flexibele aanpak kunt u er nog steeds voor kiezen om meerdere keren per week dierlijke producten te gebruiken, maar waarschijnlijk niet elke dag.

 4. Overschakelen naar een veganistisch dieet wordt door velen als een gezonde beweging beschouwd, maar het is misschien niet alles wat het in sommige opzichten is. Hieronder staan ​​enkele nadelen van het eten van een volledig veganistisch dieet op lange termijn (meer dan enkele maanden): (6)

5 voordelen voor veganistisch dieet

 1. Volgens het Environmental Protection Agency is landbouw, bosbouw en ander landgebruik goed voor 24 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen per jaar, voornamelijk door de teelt van gewassen en vee samen met ontbossing (boskap om meer land te hebben voor vee om te leven).

 2. Deze schatting omvat zelfs niet de CO2 die ecosystemen elk jaar uit de atmosfeer verwijderen op andere manieren die verband houden met de veehouderij, zoals door verwerking en transport van dierlijke producten, of van de impact die ontbossing heeft op dode organische stof en bodems. Het weerspiegelt ook niet de ernstige problemen van de afvoer van giftig afval van fabrieksboerderijen, waardoor chemicaliën en vervuiling hun weg vinden naar de watervoorziening. Bovendien zijn overwegingen als hormonen en antibiotica die worden gebruikt in de vee- en zuivelindustrie die zowel het ecosysteem als de voedselvoorziening beïnvloeden, overwegingen.

 3. Er zijn meerdere milieuvoordelen voor het consumeren van minder dierlijke producten op de boerderij en eerder voor de aankoop van duurzame producten met grasvoeding. Voor sommige mensen zijn ze om deze redenen voldoende gemotiveerd om dierlijke producten uit hun voeding te verwijderen.

 4. 1. Je zult waarschijnlijk afvallen

 5. Cross-sectionele studies van plantaardige eters (vegetariërs en veganisten) hebben aangetoond dat ze gemiddeld een relatief lage BMI hebben, vooral veganisten. (7) Als u uw dieet wijzigt om planten en onbewerkte voedingsmiddelen te bevoordelen, is het zeer waarschijnlijk (hoewel niet gegarandeerd) om minder calorieën te consumeren dan u deed toen u het standaard Amerikaanse dieet at dat veel dingen bevat zoals suiker, geraffineerde koolhydraten, zuivel en vlees van lage kwaliteit.

 6. Meer dan een kwart van de calorieën in de voeding van veel Amerikanen is afkomstig van zeer bewerkte en schadelijke koolhydraten, zoals frisdrank en gezoete graanproducten, terwijl een ander kwart afkomstig is van dierlijke producten. Planten hebben minder calorieën in verhouding tot hun gewicht - met andere woorden, ze hebben een lagere calorische dichtheid en zijn ook voedzaam. Het zijn ook vezelrijk voedsel en vullingen, die kunnen helpen voedsel en calorie-inname gemakkelijker te beteugelen.

 7. 2. Verbeterde darmgezondheid

 8. Gezondheidsmarkers zoals uw gewicht, lichaamssamenstelling, bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol zijn afhankelijk van vele variabelen: fysieke activiteit, leeftijd, lichaamssamenstelling, tijdstip van de dag, stress, geslacht, hormonen en, natuurlijk, uw dieet. Al deze hebben ook invloed op je darmgezondheid, die op zijn beurt veel processen in je lichaam bepaalt, behalve alleen de spijsvertering. Het consumeren van een plantaardig dieet kan het gemakkelijker maken om voldoende prebiotica en probiotica te krijgen om een ​​gezonde darmomgeving te behouden.

 9. De "goede bacteriën" waaruit iemands gezonde microbioom bestaat, hebben vezels van plantaardig voedsel en probiotica nodig om te bloeien. Recente studies hebben de rol aangetoond die microben in de darm spelen in tal van gezondheidsaspecten, van het verbranden van calorieën tot ons mentaal scherp houden. Een rapport uit 2014, gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients, zegt: "Het veganistische darmprofiel lijkt uniek te zijn in verschillende kenmerken, waaronder een verminderde overvloed aan pathobionten en een grotere overvloed aan beschermende soorten. Verminderde ontstekingsniveaus kunnen het belangrijkste kenmerk zijn dat de veganistische darm verbindt. microbiota met beschermende effecten op de gezondheid. " (8)

 10. 3. Hogere inname van antioxidanten en enzymen

 11. Veganisten consumeren veel verse producten, vaak in onbewerkte vorm. Dit kan veel beschermende antioxidanten bieden die schade door vrije radicalen bestrijden en ook het vitale enzymgehalte verhogen. Wanneer ze worden gekookt op een bepaalde temperatuur, worden de enzymen die in voedsel worden gevonden gedestabiliseerd. Enzymen zijn belangrijk omdat ze nodig zijn om het voedsel op te splitsen in kleinere voedingseenheden die het lichaam aankan.

 12. Terwijl de alvleesklier en andere cellen enzymen in het lichaam maken, bevatten rauw voedsel meer enzymen die het lichaam kan gebruiken. In een dieet van puur gekookt voedsel zijn de alvleesklier en andere organen overwerkt, omdat er geen externe enzymbron is en als gevolg daarvan raken ze uitgeput. Het eten van verschillende groenten en rauw voedsel kan dit proces helpen omkeren.

 13. 4. Bescherming tegen het metabool syndroom

 14. Als het op de juiste manier wordt gedaan, kan een gezond veganistisch dieet u helpen beschermen tegen risicofactoren van het metabool syndroom - zoals hoge bloeddruk, diabetes en insulineresistentie. Het is echter belangrijk op te merken dat niet elk veganistisch dieet dit voordeel zal hebben; de kwaliteit van koolhydraten in iemands dieet (verwerkt of onbewerkt) en de totale inname van voedingsstoffen zijn sterke bepalende factoren.

 15. Hypoglykemie is een bloedsuikerspiegel die optreedt wanneer er een onbalans is tussen glucose- en insulinespiegels. Als u "eenvoudige suikers" (verwerkte koolhydraten) consumeert waardoor uw glucose- en insulinespiegels snel stijgen, maakt de plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel u hongerig en soms ook duizelig en angstig. Het eten van een ongezond dieet met veel suiker, weinig vezels en veel inflammatoire of bewerkte voedingsmiddelen betekent dat uw glucosespiegel snel stijgt en daalt, en mogelijk dat uw insulinespiegels te hoog zijn en blijven stijgen, wat het stadium voor diabetes is. Een slecht dieet heeft ook invloed op uw bloeddruk, cholesterol en triglyceriden.

 16. Meer geheel en plantaardig voedsel consumeren als onderdeel van een veganistisch dieet kan ontstekingen helpen verminderen, de hormoonbalans vergemakkelijken en voorkomen dat dit gebeurt. Maar nogmaals, niet elk veganistisch dieet zal dit garanderen.

 17. 5. Minder impact op het milieu

Richtlijnen voor een veganistisch dieetplan (+ Paleo Vegan!)

 1. Naar mijn mening wilt u misschien enkele alternatieven voor een strikt veganistisch dieet overwegen, waaronder "Paleo veganist."

 2. Vergeleken met strikt vegan zijn, meestal als vegetariër of pescetarian, kun je zonder supplementen voldoende eiwitten (aminozuren) en vitamine B12 krijgen, dus over het algemeen geef ik de voorkeur aan die benaderingen. Dat gezegd hebbende, als je een veganist bent, raad ik je ten zeerste aan om vitamine B12 aan te vullen en dagelijks plantaardig eiwitpoeder te consumeren en ook veel noten, zaden, champignons, bonen, zeewier en hogere eiwitkorrels te bevatten (zoals quinoa, bijvoorbeeld ) in uw dieet.

 3. Dan is er de optie om een ​​"paleo veganistisch" dieet te proberen, wat in feite betekent dat u de meeste of alle dierenvoeding vermijdt, maar ook suiker en bewerkte granen of sojaproducten. Op een paleodieet worden typisch voedingsmiddelen zoals vlees, vis, groenten, fruit, wortels en noten aangemoedigd, maar alle granen, peulvruchten, zuivelproducten, zout, geraffineerde suiker en verwerkte oliën zijn niet toegestaan. Omdat er bijna niets meer te eten is als je beide plannen volgt (paleo EN veganistisch), moeten meestal aanpassingen worden aangebracht om voldoende variatie te bieden. De meeste rauwe foodists en fruitarians (zoals degenen die het "80/10/10 dieet" volgen) volgen een veganistisch paleodieet, maar dit is op de lange termijn niet gemakkelijk en levert mogelijk niet genoeg calorieën op. (9)

 4. U kunt ook de flexitaire aanpak proberen, misschien door uw inname van dierlijk voedsel slechts één tot drie keer per week te houden. Een groot voordeel van deze levensstijl is dat u meer mineralen, omega-3 vetten, eiwitten en gezonde vetten in uw dieet krijgt. Ongeacht of u ervoor kiest om de hele tijd een veganistisch dieet te eten of niet, raad ik aan u te concentreren op deze voedingsgewoonten, die de hoekstenen van gezondheid zijn, ongeacht uw voorkeuren:

 5. Gerelateerd: Wat is het Pegan-dieet? Voordelen, nadelen Hoe het te volgen

Voorzorgsmaatregelen bij het volgen van een veganistisch dieet

 1. Aan het einde van de dag reageert ieder van ons op een bepaalde manier een beetje anders. Het is belangrijk om aandacht te schenken aan de invloed van dieetveranderingen op jou en om veranderingen aan te brengen op basis van wat eigenlijk het gezondst is, in plaats van alleen maar te volgen hoe iemand anders zegt dat je moet eten. [! 31755 => 1140 = 6!

 2. Het komt erop neer: let altijd op uw eigen "biofeedback" en houd bij hoe u zich voelt terwijl u uw dieet aanpast. Focus ook op factoren die verder gaan dan alleen je gewicht - bijvoorbeeld je energieniveau, geestelijk welzijn, slaap, libido, huidgezondheid, spijsvertering en cognitie / concentratie.

 3. Gerelateerd: Natto: The Fermented Soy Superfood

 4. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407