Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is gezonder: bakken, grillen of braden?

Het eindigt in de oven

 1. Thuiskoks kunnen moeiteloos kiezen tussen bakken, grillen of braden. Elke methode heeft zijn individuele voordelen en nadelen, en wat u kiest, kan afhangen van het soort voedsel dat u maakt en van tijdsoverwegingen. Over het algemeen leidt roerbakken, wanneer op de juiste manier gedaan, tot minder geproduceerde carcinogenen, meer vastgehouden voedingsstoffen en minder toegevoegd vet. Roerbakken is echter maar één methode om voedsel te frituren.

Levensmiddelen bakken

 1. Onder bakken wordt vaak verstaan ​​het braden, waarbij vlees, vis en groenten op hoge temperaturen in de oven worden gekookt. Een droog-kookmethode, bakken vereist weinig toegevoegd vet, en als u een braadrek gebruikt, zal al het vet tijdens het koken weglopen. Bakken kan warmtegevoelige vitamines vernietigen, waaronder vitamine C en sommige B-vitamines. Als u tijdens het koken vloeistoffen zoals bouillon gebruikt, kunnen in water oplosbare vitamines verloren gaan, tenzij de vloeistof bij het voedsel wordt geconsumeerd. Omdat bakken het voedsel blootstelt aan hoge kooktemperaturen, boven 300 graden Fahrenheit, acrylamide, wordt een carcinogeen geproduceerd wanneer het voedsel bruin wordt. Om dit te voorkomen, probeer lagere braadtemperaturen, hoewel dit de kooktijden zal verhogen.

Eten grillen

 1. Grillen is ook een droogkookmethode die weinig toegevoegd vet gebruikt. Smaak wordt aan het voedsel toegevoegd omdat het tijdens het koken wordt blootgesteld aan rook en kool. De hoge kooktemperaturen, verkoling en blootstelling aan rook betekent echter dat gegrilde gerechten veel carcinogenen bevatten, namelijk heterocyclische amines en polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Net als bij het bakken, zal grillen deels warmtegevoelige vitamines vernietigen, hoewel er weinig verlies is van in water oplosbare vitamines.

Frituren

 1. Bij het frituren, inclusief frituren, bakken en wokken, wordt extra vet gebruikt dat het voedsel bruin maakt. Frituren en bakken in de pan zijn allebei het onderdompelen van voedsel in hete olie, terwijl roerbakken een kleine hoeveelheid toegevoegde olie en hoog vuur gebruikt om voedsel snel te koken. Alle drie vormen van frituren leiden tot geen in water oplosbaar vitamineverlies en er gaan maar heel weinig warmtegevoelige vitamines verloren. En als je een gezonde olie gebruikt om mee te frituren, zoals soja of olijfolie, kun je je inname van gezonde vetten en vitamine E verhogen. Frituren en bakken zijn minder gezond dan roerbakken omdat ze leiden tot een hoge opname van toegevoegd vet en de vorming van acrylamide.

Kooktechniek en voedselkeuzes

 1. Een juiste techniek is belangrijk om alle kookmethoden gezond te houden. Als uw olie niet heet genoeg is om te frituren of in de pan te bakken, vormt zich geen knapperige buitenste schil rond het voedsel en duurt het langer voordat het voedsel kookt, wat leidt tot extra geabsorbeerde olie. Evenzo, als uw grill niet heet genoeg is voor het koken, kan het langer duren voordat voedsel klaar is, wat leidt tot meer blootstelling aan rook, waardoor de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen op uw gegrilde voedsel toeneemt. Voeg tijdens het bakken een beetje water toe aan de bodem van de braadpan om te voorkomen dat bij hoge temperaturen rook ontstaat. Hoewel alle soorten vlees, vis, schaal- en schelpdieren kunnen worden gekookt door bakken, braden of grillen, zijn deegproducten, zoals brood, beter geschikt om te bakken en zijn eieren beter geschikt om te frituren of bakken dan om te grillen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407