Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Wat is gezonder: wit of bruin brood?

Korstkleur

 1. Om witbrood te maken, verwijderen voedselproducenten de zemelen en tarwekiemen uit tarwebloem en bleken het wit met kaliumbromaat, benzoylperoxide of chloordioxidegas. De vraag welk brood, wit of bruin, gezonder is, hangt af van een aantal factoren die belangrijk zijn om te begrijpen wanneer u winkelt.

Nutriënten

 1. Volkoren bruin brood heeft een "voedingsvoordeel" ten opzichte van wit brood, volgens de American Academy of Pediatrics. Dit komt omdat bruine broden gemaakt van volkoren meestal meer vezels bevatten dan wit brood, evenals grotere hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B-6 en E, magnesium, foliumzuur, koper, zink en mangaan. Afhankelijk van het merk is dit echter niet het geval, omdat veel witte broden worden versterkt met vitamines en vezels. Wit brood bevat meestal meer calcium dan bruin brood. Veel fabrikanten versterken nu bruin brood met calcium.

Kopers van wit brood Pas op

 1. De drie chemicaliën die worden gebruikt om tarwebloem van bruin naar wit te bleken, zijn kaliumbromaat, benzoylperoxide en chloordioxide. Kaliumbromaat is gevaarlijk als het in grote doses wordt ingeademd, ingeslikt of geabsorbeerd. Benzoylperoxide, een ander bleekmiddel, kan schadelijk zijn voor dieren en een lage groeisnelheid in planten veroorzaken, volgens Green Living Tips. Chloordioxide fungeert ook als een pesticide en velen beschouwen het als een gevaarlijk milieuproduct. Hoewel ze allemaal in grote hoeveelheden gevaarlijk zijn, gebruiken fabrikanten kleine hoeveelheden wanneer ze brood bleken.

Kopers van bruin brood Pas op

 1. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, betekent bruin brood niet automatisch dat het 100 procent volkorenbrood betekent. Om er zeker van te zijn dat u de meest voedzame broodoptie koopt, leest u de etiketten en controleert u of het eerste ingrediënt dat wordt vermeld, volkoren of meel is. Als op het etiket 'verrijkt' staat, is de bloem hetzelfde als die voor witbrood. De aanwezigheid van karamel als ingrediënt duidt vaak op broodkleuring om wit brood donkerder te maken.

Vuistregel voor het kopen van brood

 1. Zoek voor maximale voeding en minimale additieven het broodproduct dat het minste aantal ingrediënten bevat. Dit, samen met de aanwezigheid van volkorenmeel of volkorenmeel, is een teken dat u het gezondste brood koopt dat beschikbaar is.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407